Gezondheid11 mrt '21 15:41Aangepast op 11 mrt '21 16:05

'Nederland had eerder vaccin kunnen hebben'

Auteur: BNR Webredactie

Als de Europese lidstaten zelf verantwoordelijk waren geweest voor de vaccin-inkoop, dan had Nederland de eerste lichting eerder gehad. Dit zegt CDA-buitenlandwoordvoerder Martijn van Helvert in het Buitenlanddebat van BNR De Wereld waar hij de degens kruist met Ruben Brekelmans van de VVD, Jan Paternotte van D66 en Kati Piri van de PvdA.

Luister ook | Het BNR Buitenlanddebat 2021

Image
(AFP Clemens Bilan)

Van Helvert noemt het pijnlijk, maar zegt dat Nederland de eerste lichting al binnen had kunnen hebben. 'In principe hadden we het goed op orde', zegt Van Helvert, 'Ik weet dat ik in maart al samen met collega Omtzigt vragen heb gesteld dat we vanuit Nederland extra zouden investeren in onderzoek naar het vaccin. Dat hadden we goed op orde, totdat Merkel zei dat de politieke en sociale cohesie onder druk zo komen te staan als we ieder voor zich gaan doen. Daar heeft ze gelijk in, toen moest het met z'n allen, toen is dat ook niet goed gegaan.'

Luister ook | Europa? Wat is dat ook alweer?

Van Helvert tekent daarbij wel aan dat wanneer inderdaad elke individuele lidstaat zijn eigen inkoop ter hand had genomen, hij betwijfelt of we daarmee beter af waren geweest 'want dan waren we totaal uitgespeeld'. Want het blijft inderdaad de vraag of afzonderlijke lidstaten meer inkoopkracht kunnen opbrengen dan Brussel.

Van Helvert zegt dat het gevaar bestaat 'dat we Europa te veel gaan verdedigen. We zijn pro-Europa, maar het ging niet goed. We moeten ervan leren voor de volgende keer. We zullen het met Europa moeten doen, dat kan niet per individueel land.

Ten slotte merkt Van Helvert op dat er zo'n 36 miljoen vaccins naar landen buiten de unie zijn gegaan. 'Als Merkel niet had ingegrepen waren we sneller geweest'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen