Gezondheid10 mrt '21 07:00

Brussel: 'Britten blokkeren export vaccins naar EU'

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl het Verenigd Koninkrijk en de EU ruziën over obstructie bij de levering van vaccins, doemen alweer nieuwe problemen op. Zo meldde farmaceut Johnson & Johnson gisteren bevoorradingsproblemen te hebben. 'Het is de zoveelste tegenslag in de strijd om genoeg vaccins te krijgen', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.

'Volgens EU-bronnen zei Johnson & Johnson dat de productie onder druk staat, er zijn problemen met materialen en ingrediënten, het wordt moeilijk om in het tweede kwartaal 55 miljoen doses te leveren. De EU is veel te optimistisch geweest: het is al een grote prestatie dat we een jaar nadat het virus bekend werd al vaccins hebben, maar het blijkt toch moeilijk om in grote hoeveelheden vaccins te produceren.' Volgens De Vries zijn ook de producenten te optimistisch geweest.

'Er is ook weer ruzie tussen de Britten en de EU. Jean Michel beschuldigde het Verenigd Koninkrijk van vaccinatie-nationalisme omdat de Britten de export tegenhouden. Dat is tegen het zere been van de Britse buitenlandminister Dominic Raab die zegt dat de beweringen volstrekt onjuist zijn en excuses wil waarop Michel twitterde dat de feiten niet liegen.'

Volgens De Vries is China uiteindelijk de lachende derde: 'Die proberen natuurlijk ook voet op de Europese markt te krijgen, en dat lijkt te lukken want Polen belde maandag met Xi voor de levering van Chinese vaccins'. Kortom: de Europese Commissie kampt met een geloofwaardigheidsprobleem. Deze zomer komt geen enkele lidstaat in de buurt van de vaccinatiedoelstellingen van de Europese Commissie.

Gerelateerde artikelen