Gezondheid19 mrt '21 11:04

De AstraZeneca-naald gaat er weer in

Auteur: BNR Webredactie

Nederland gaan na een korte pauze weer door met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Coronaminister Hugo de Jonge heeft dat besloten na groen licht van het EMA.

Image
(AFP)

Luister terug | Waarom we twee weken stoppen met het AstraZeneca-vaccin

Eerder deze week werden we opgeschrikt door berichten over mensen die waren ingeënt en vervolgens last kregen van bloedproppen en een vermindering van de bloedplaatjes. Er zouden zelfs mensen aan zijn overleden. Toch duurt de heropstart nog dagen, omdat de GGD nieuwe afspraken moet maken. Dat is jammer, want deze uitspraak van het EMA was al wel te verwachten, zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog bij het LUMC.

Niet 100 procent veilig

Toch kun je niet zeggen dat AstraZeneca nu 100 procent veilig is, zegt Kikkert. Maar het percentage mensen die last kregen van deze zeldzame vorm van trombose na de prik is zo laag, dat het risico opweegt tegen de voordelen van het wél vaccineren. Ook als je corona krijgt, heb je een behoorlijk verhoogde kans op trombose. Kikkert denkt dat de bijwerkingen van AstraZeneca binnen de normale marges vallen.

Vertrouwen

Goede voorlichting is van cruciaal belang. Kikkert denkt dat het toch goed is dat de prikpauze is ingelast, om het vertrouwen terug te winnen en de burgers duidelijk te maken dat er goed en zorgvuldig naar de vaccins wordt gekeken.

Luister ook | 'Per uur krijgen ongeveer 11 mensen in Nederland trombose'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen