Gezondheid23 mrt '21 06:30Aangepast op 23 mrt '21 11:02

Veiligheidsberaad: Laat avondklok uur later ingaan

Auteur: BNR Webredactie

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben aan demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gevraagd om de avondklok een uur later te laten beginnen, om tien uur. Het weer wordt beter en het blijft langer licht. Bovendien gaat komend weekend de zomertijd in. Correspondent Rogiér Dankerlui doet er verslag van.

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft fors oplopen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 47.000 positieve tests gemeld. Dat is ongeveer 20 procent meer dan in de week ervoor. Het zou het hoogste weekcijfer sinds begin januari zijn.

Het demissionaire kabinet zal dinsdagavond op een persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dan ook vrijwel geen nieuwe versoepelingen aankondigen. Vermoedelijk begint de avondklok wel een uur later straks.

Luister terug | Burgemeesters willen vooral duidelijkheid

Het openen van de terrassen, meer ruimte voor winkels en opening van het hoger onderwijs zit er voorlopig niet in, meldden ingewijden. Voor de korte termijn ziet het er 'zorgelijk' uit, zei De Jonge maandag nog. Op de lange termijn is er 'best een hoopvol perspectief' door de vaccinaties.

De avondklok verdwijnt ook niet. Wel zal die waarschijnlijk een uur later ingaan. Daar hebben de burgemeesters op aangedrongen. De zomertijd gaat volgende week in en dan blijft het 's avonds langer licht. Mensen willen dan naar buiten en het handhaven wordt dan lastiger, denken de burgemeesters.

Luister terug | Druk op kabinet om te versoepelen neemt toe

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei maandag wel wat in het voorstel van de burgemeesters te zien om de avondklok een uur naar achteren te verschuiven. Hij sprak van een 'begrijpelijke, beargumenteerde suggestie'.

Verder zullen Rutte en De Jonge aankondigen dat het advies om niet naar het buitenland op vakantie te gaan nog zeker tot half mei van kracht blijft.

( ANP Jeroen Jumelet)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen