Gezondheid24 mrt '21 18:51

Sneltesten mogen Nederlandse markt op

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft twee fabrikanten ontheffing gegeven om sneltesten in Nederland op de markt te brengen: Roche en Biosynex. Die sneltesten zijn al op de markt voor medische partijen, maar nu mogen die twee sneltesten ook direct aan consumenten verkocht worden. 'Ik denk dat het ministerie van VWS er spoed achter heeft gezet', zegt Jan Peter Jansen van Roche Nederland.

Volgens Jansen zijn het specifieke tests en is de PCR-test nauwkeuriger al moet die dan weer naar het laboratorium. De sneltest detecteert het antigeen van het virus en binnen 15 minuten kan je de uitslag hebben. Volgens Jansen biedt deze test meer comfort omdat het staafje niet zo diep de neus in hoeft.

Belangrijker, Jansen zegt dat Roche, anders dan aan het begin van de pandemie, de leveringen kan garanderen. 'Er gaan tientallen miljoenen tests per maand geproduceerd worden.' Wanneer ze echter in de winkel liggen is niet te zeggen.

'Dat is een lastig verhaal, het kan niet morgen in de schappen liggen. Het ministerie heeft een order geplaatst en eerst voor het onderwijs, werkgevers en apothekers. Wij kunnen niet bepalen in welk kanaal onze tests komen te liggen. We zouden de tests volgende week kunnen leveren, maar voordat dat logistiek uitgerold is, denk ik eerder aan half april.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen