Gezondheid29 mrt '21 08:57

Aarzeling blijft rond toediening vaccin AstraZeneca

Auteur: BNR Webredactie

Huisartsen ervaren nog altijd veel aarzeling bij patiënten rond het AstraZeneca-vaccin, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging aan BNR. Hoewel mensen in meerderheid uiteindelijk wél voor vaccinatie kiezen, moet daar vaak behoorlijk veel overredingskracht van de huisarts aan te pas komen. Het percentage mensen wat veel vertrouwen heeft in de werking van het vaccin daalde van 60 naar 50 procent.

Het AstraZeneca-vaccin
Het AstraZeneca-vaccin (EFE/ Manuel Bruque)

Veel ouderen zien op zich het belang van vaccinatie wel in, zegt Ella Kalsbeek van de Landelijke vereniging Huisartsen. Ze weten dat er weinig alternatieven zijn en de vertrouwensband die veel van hen hebben trekt ze uiteindelijk over de streep. 'Huisartsen krijgen veel vragen over vaccinatie en vaccins, maar in de praktijk blijkt toch iedereen gewoon zijn prik te komen halen.' Artsen hebben de vaccinaties met AstaZeneca onmiddellijk na de goedkeuring van de EMA hervat.

Luister terug | Heeft je bloedgroep invloed op je besmettingskans?

Toch lijkt die goedkeuring op zichzelf niet genoeg om alle twijfel weg te nemen, met name door de ongekend korte ontwikkelfase van het vaccin. Ook de vrees voor bijwerkingen op de langere termijn speelt bij veel mensen een rol. Hoewel een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose niet is aangetoond, zorgde de tijdelijke opschorting van de toediening van het vaccin voor de nodige onrust.

Voorlichtingscampagne

Het percentage mensen dat veel vertrouwen heeft in de werking van het vaccin daalde van 60 naar 50 procent, blijkt uit een onderzoek naar het effect van de voorlichtingscampagne, dat het ministerie zelf heeft laten uitvoeren. De GGD GHOR laat aan BNR weten dat door de prikstop 43-duizend vaccinaties ingehaald moesten worden. Inmiddels is begonnen aan de inhaalslag.

Lees ook | Zorginstellingen dwingen medewerkers tot vaccineren

Verslaggever Martijn de Rijk inventariseert in de Rai, dé plek in Amsterdam waar het zorgpersoneel met het AstraZeneca-vaccin wordt ingeënt, in hoeverre de vragen over de risico's van het vaccin ook daar leven. In de BNR-podcast Vraag het Gommers besteden intensivist Diederik Gommers en redacteur Kees Dorresteijn aandacht aan de effecten van het AstraZenecavaccin op met name oudere mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen