Gezondheid31 mrt '21 09:54

21 procent bloeddonoren heeft antistoffen corona

Auteur: BNR Webredactie

21 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Dat constateert Sanquin na steekproeven, vertelde arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin bij BEAU. Een rustig groeiend aantal Nederlanders wordt ermee besmet, zegt Merlijn van Hasselt van bloedbank Sanquin.

(Jilmer Postma)

Luister terug | Antistoffen tegen corona bij 1 op de 8 Nederlanders

Dat zijn dus mensen die of het virus hebben gehad, of ertegen zijn gevaccineerd. In Brabant en Limburg heeft 26 procent van de bloeddonors antistoffen tegen corona, in de rest van Nederland ligt dat percentage rond de 20. Er komen veel jongeren bij, die worden niet ziek, maar kunnen het wel overdragen.

Luister terug | Sanquin gaat antistoffen tegen corona leveren

Verder valt op dat vrouwelijke donoren vaker antistoffen hebben (24 procent) dan mannen (16 procent). De bloedbank relateert deze uitkomst aan het feit dat 30 procent van de vrouwelijke bloeddonors in de zorg werkt, tegen slechts 8 procent van de mannelijke donoren. Zorgmedewerkers komen relatief vaker in aanraking met mensen die Covid-19 hebben én een deel van het zorgpersoneel is met voorrang gevaccineerd.

Internist-infectioloog Eric van Gorp denkt dat de groepsimmuniteit snel zal toenemen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen