Gezondheid6 apr '21 07:35

Streefgetal vaccinaties afgelopen week wél gehaald

Auteur: BNR Webredactie

Afgelopen week zijn in Nederland ruim 440.000 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus, veel meer dan de 280.000 prikken van de week ervoor en ook meer dan het streefgetal van 400.000 prikken, dat wel naar beneden bijgesteld moest worden.

De afgelopen tijd bleek dat het tempo van vaccineren amper op gang kwam. Coronadata-analist Yorick Bleijenberg hoopt dat we nu echt gas kunnen gaan geven. 'Het gaat een heel stuk beter in vergelijking met vorige week. De voorspelling is wel iets bijgesteld, maar we hebben 'm wel gehaald. Ook is het verschil tussen 280.000 prikken en 440.000 prikken.' Deze week zal het aantal vaccinaties opnieuw opgeschroefd worden. 'Er staan al 600.000 prikken in de planning. Wel zien we dat een kleine vertraging hebben, omdat er een pauze is gezet op het AstraZeneca-vaccin. Ondanks dat blijven we wel redelijk op schema, volgens de minister', zegt Bleijenberg.

Ook al zijn we exact drie maanden bezig met vaccineren, de rapportage ervan verloopt nog steeds niet soepel. 'Op dit moment zijn de data van wanneer er geprikt is door de huisartsen en de langdurige zorginstellingen, nog niet bekend. De registratie daarvan is nog niet op orde.'

'Doel van 1 juli niet in gevaar'

Voordelig is wel dat in het geval dat er helemaal niet meer met AstraZeneca geprikt gaat worden, dat het doel om op 1 juli iedereen vaccin te geven die er één wil, tóch gehaald kan worden, volgens Bleijenberg. 'Het lijkt erop dat als alle vaccins ook naar andere groepen gaan, dat het doel van 1 juli nog steeds niet in gevaar gaat komen. Maar dat is een hele grovige berekening', zo houdt de data-analist een slag om de arm.

Vaccinatielocatie in Rotterdam
Vaccinatielocatie in Rotterdam (ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht)

Luister terug | CPB: Snel een nieuw kabinet is van groot belang


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen