Gezondheid7 apr '21 18:46

'Afstappen van gedachte: elk risico is te veel'

Auteur: BNR Webredactie

Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, hekelt dat er paniekvoetbal is ontstaan over het prikken met het AstraZeneca-vaccin. De voordelen van het AstraZeneca-vaccin wegen veel zwaarder dan de nadelen concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA. Maar ernstige problemen met bloed zoals trombose zijn inderdaad een bijwerking.

Luister terug | Liveblog Corona | EMA: voordelen AstraZeneca-vaccin wegen zwaarder dan zeer zeldzame bijwerkingen

Rosendaal zit in een groep van ongeveer 120 trombose-experts van over de hele wereld. Daarin zitten ook de mensen die het verband tussen trombose en de toediening van het AstraZeneca-vaccin hebben ontdekt. 'Het is goed om ernaar te kijken. Maar waar ik me de afgelopen over heb opgewonden waren de besluiten nog voor het einde van het onderzoek. Er zijn besluiten genomen nog zonder dat er goed naar werd gekeken. Dat is het te groot maken.'

Massaal prikken na het besluit van het EMA is niet aan de orde. 'Er zijn nog niet zoveel vaccins. Dat moet nog op gang komen.' Als de vaccins er eenmaal zijn, mag het wel snel vooruit gaan. 'Vandaag was Marcel Levi aanwezig. Die zei dat we moeten kijken naar landen zoals de VK die logistieke en andere problemen al hebben opgelost. Vervolgens moet de besluitvorming.' Je mag je niet laten afleiden van het vaccinatieprogramma voor je een reden hebt om je te laten afleiden, zegt Rosendaal.

Luister terug | Kuipers: AstraZeneca-pauze geen grote fout De Jonge


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen