Gezondheid9 apr '21 08:03

Onbegrip over AstraZeneca-beleid

Auteur: BNR Webredactie

Het besluit van minister De Jonge om te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan mensen onder de 60 zorgt voor grote ergernis. D66 gaat Kamervragen stellen.

Volgens De Jonge heeft de prikstop weinig gevolgen voor het vaccinatiebeleid, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Het streven is om in de tweede helft van mei iedereen met een verhoogd risico - 60-plussers en kwetsbaren - een eerste prik te hebben gegeven. Ook houdt De Jonge vast aan het doel dat in het begin van juli iedereen een eerste prik moet hebben gehad.

Luister ook | 'Moeilijk vertrouwen in AstraZeneca te herstellen'

De Jonge volgt het advies van de Gezondheidsraad. Die raadt aan om door te gaan met prikken met AstraZeneca van mensen boven de 60. Bij jongere mensen is er iets meer kans op bijwerkingen. Het EMA zei juist eerder dat de voordelen van het doorgaan met prikken opwegen tegen de nadelen. Ook mensen met aandoeningen als morbide obesitas, het syndroom van Down of de spierziekte ALS worden afgebeld, terwijl die extra kwetsbaar zijn. De Jonge wil dat die zo snel mogelijk een ander vaccin krijgen.

Zelf bepalen

D66 komt met een hele lijst van spoedvragen in de Tweede Kamer. De kernvraag is waarom nu duizenden prikafspraken worden afgezegd bij vooral ook die kwetsbare groepen. Eén van de suggesties is om mensen zelf te laten bepalen of ze een AstraZeneca-prik willen of niet. En D66 wil weten waar de leeftijdgrens op is gebaseerd.

Luister terug | BREEKT | 'Het prikken van AstraZeneca moet direct worden hervat en niet meer worden gestopt'

Volgende week is er weer een coronadebat. De algehele onvrede over het 'zwabberende' vaccinatiebeleid zal daar aan de orde komen. Er zijn nu drie miljoen prikken gezet. De Jonge had vier miljoen prikken beloofd per half april. Dat wordt waarschijnlijk niet helemaal gehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen