Gezondheid14 apr '21 08:37

'We maken mensen onnodig bang voor Janssen-vaccin'

Auteur: BNR Webredactie

Naast het op de persconferentie gepresenteerde openingsplan, is gisteravond ook de nieuwe vaccinatiestrategie van het kabinet duidelijk geworden. Op dit moment is de verwachting dat in eind mei alle 60+’ers en begin juli alle volwassenen die dat willen 1 prik hebben gehad. Mensen boven de 60 krijgen het Astrazeneca-vaccin en iedereen die jonger is krijgt een ander vaccin.

Luister terug | 'Beter om door te prikken met Janssen-vaccin'

De problemen met de vaccins van AstraZeneca en Janssen roepen vragen op. Zo lijkt het erop dat vertragingen door de gevonden bijwerkingen mogelijk vertragingen betekenen in het vaccinatieprogramma. 'Het is afwachten. Het ligt eraan wat de voorraden en de leveringen van de alternatieve vaccins van Moderna en Pfizer zijn en of die dit kunnen compenseren. Het is zeker een tegenvaller', zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog bij het LUMC.

EMA

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) komt mogelijk vandaag met een mededeling over het Janssen-vaccin. Eerder deed het EMA al onderzoek naar vergelijkbare bijwerkingen bij na vaccinateis met het AstraZeneca-vaccin. Toen oordeelde het agentschap dat de bijwerkingen zo zeldzaam zijn dat de voordelen van vaccineren zwaarder wegen dan de nadelen zoals mogelijke bijwerkingen. De bijwerkingen bij beide vaccins zijn een verhoogd risico op tromboses en een lage waarde aan bloedplaatjes.

(AP | Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen