Gezondheid14 apr '21 14:11

EU focust op vaccins met mRNA-technologie

Auteur: BNR Webredactie

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft verklaard dat de EU moet focussen op de mRNA-technologie bij de aankoop van vaccins. Dat zou betekenen dat de EU zich voortaan richt op vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Denemarken besloot vandaag helemaal te stoppen met AstraZeneca en vaccinatie met Janssen op te schorten. Farmaceut Pfizer vervroegt de levering van 50 miljoen vaccins aan de EU.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil dat de EU zich bij de aankoop van coronavaccins voortaan vooral richt op vaccins gebaseerd op zogenoemde mRNA-technologieën, zoals die van farmaceuten Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze zegt dat de EU mogelijk nieuwe vaccins nodig heeft voor extra bescherming tegen het coronavirus nadat mensen al zijn ingeënt of om nieuwe varianten van het virus te kunnen bestrijden.

De Duitse onderstreepte dat dit niet betekent dat er geen contracten in de toekomst meer worden getekend met producenten die geen mRNA-technologie gebruiken, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson voor het Janssen-vaccin. Mogelijke zeldzame bijwerkingen met bloedproppen na inenting met vaccins van deze twee fabrikanten worden momenteel onderzocht.

Denemarken stopt met AstraZeneca

Denemarken stopt na een wekenlange prikpauze nu helemaal met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Ook wordt het gebruik van het coronavaccin van het Leidse Janssen voorlopig opschort, berichten Deense media. Er zijn zorgen ontstaan over mogelijke zeldzame bijwerkingen door die vaccins.

Johnson & Johnson en AstraZeneca willen niet reageren op berichten van de Italiaanse krant La Stampa dat de Europese Commissie zou overwegen helemaal te stoppen met het gebruik van de vaccins van beide bedrijven niet reageren.

Denemarken besloot vorige maand al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke prikpauze. De autoriteiten zouden inmiddels hebben besloten dat ze niet meer verder willen met het middel, dat in verband is gebracht met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Inmiddels is ook discussie ontstaan over het Janssen-vaccin. De Verenigde Staten kondigden dinsdag een prikpauze aan. Meerdere mensen hadden last gekregen van dezelfde klachten met bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes die waren gelinkt aan het middel van AstraZeneca, dat op een vergelijkbare wijze is geproduceerd.

Janssen in gesprek met EU

Vaccinfabrikant Janssen praat met de Europese Commissie en de nationale overheden van Europese landen om te bepalen wat er met de al geleverde vaccins moet gebeuren. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Janssen is onderdeel van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.

Janssen leverde deze week de eerste van zijn coronavaccins aan diverse Europese landen. Een dag later besloten de Verenigde Staten tijdelijk te stoppen met vaccineren vanwege het risico van trombose dat bij het gebruik van het vaccin kan ontstaan. Het ging om zes gevallen op een totaal van 6,8 miljoen toegediende vaccins.

Daarop besloot Johnson & Johnson uit voorzorg de leveringen aan Europa ook op te schorten en de inentingen bij nog lopende klinische onderzoeken te staken totdat het bedrijf betere informatie bij zijn vaccin kan leveren. Hoe lang dat gaat duren is nog niet duidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen