Gezondheid19 apr '21 09:29Aangepast op 19 apr '21 10:17

Brabants ziekenhuis wil ook af van andere Fieldlabs: 'Liever niet'

Auteur: BNR Webredactie

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk ziet liever niet dat er in Noord-Brabant nog meer grootschalige testevenementen worden georganiseerd. Dat zegt een woordvoerder tegen BNR. Over een groot feest van radiozender 538 is al dagenlang ophef, maar op dezelfde dag is in de regio ook een grote proef in pretpark de Efteling.

'We zien dat dit soort evenementen ons personeel raakt', zegt woordvoerder Wim Pleunis van de ziekenhuisgroep. 'Het is op dit moment bij ons al lange tijd erg druk met coronapatiënten. Net zoals bij elk ander ziekenhuis in Brabant. We vinden het daarom erg lastig dat dit om de hoek georganiseerd wordt. Ons standpunt is dat je alles wat mogelijk besmettingen veroorzaakt even niet moet doen, dus ook deze proef in de Efteling en een 538-feest niet.'

(Efteling)

Lees ook | Kabinet ziet geen reden om te stoppen met Fieldlabs

Het Bredase Amphia Ziekenhuis deed afgelopen week een zelfde oproep tegen de Fieldlab Evenementen in haar regio. Dat leidde tot een petitie van een chirurg tegen het 538-evenement dat al honderdduizenden keren is ondertekend. Vanavond praat de gemeenteraad van Breda over het feest.

De Efteling geeft geen commentaar op de oproep van het lokale ziekenhuis. 'Wij zijn in dit geval slechts locatie, Fieldlab is organisator. Dus vinden wij het niet aan ons om hierop te reageren', zegt een woordvoerder.

Opschaling

De grote evenementen vinden plaats in het kader van een 'opschaling' bij Fieldlab Evenementen, zo zegt de organisatie. Op 24 april organiseren ze daarom een openluchtconcert voor de radiozender in Breda met 10.000 bezoekers en ontvangen ze 8.000 bezoekers in de Efteling. Dat pretpark geeft aan de ruimte en capaciteit te beperken om voor het onderzoek drukte en wachtrijen te simuleren. Een week later is er een festival in Lichtenvoorde (Gelderland) met eveneens 10.000 bezoekers. Gasten moeten kort vooraf een sneltest laten afnemen en worden gevraagd dat achteraf ook te doen. Op de evenementen vervallen een aantal coronaregels, zoals de anderhalve meter en de mondkapjesplicht.

Lees ook | Statistici maken gehakt van Fieldlab Evenementen: 'pseudo-experimenten'

Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) hadden deze week kritiek op de opschaling. Volgens hen komt het te vroeg om dit soort evenementen nu te organiseren. Ook statistici hebben kritiek, zij zeggen tegen BNR dat er sprake is van 'pseudo-experimenten' en maken gehakt van de wetenschappelijke onderbouwing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen