Gezondheid19 apr '21 17:36

Evenementen Fieldlab afgeblazen

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen. Ook het Startschotgala in Lichtenvoorde, een proefevenement van Fieldlab voor 10.000 bezoekers, gaat niet door.

Image

Depla: veiligheid in geding

De 'oplopende maatschappelijke onrust' rond de 538 Oranjedag op 24 april is voor de Bredase burgemeester Paul Depla reden het evenement af te blazen. Volgens hem kan het muziekspektakel hierdoor 'niet meer veilig en verantwoord in het kader van de openbare orde plaatsvinden', zo staat in een persbericht van de gemeente.

Depla: 'De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.'

De Oranjedag, waar 10.000 bezoekers bij mochten zijn, leidde tot heftige reacties bij horeca-ondernemers in de stad. Die beschouwden het evenement 'als een dolksteek in de rug' omdat zij al maandenlang hun deuren gesloten moeten houden. Medewerkers van het Bredase Amphia Ziekenhuis begonnen een petitie om het muziekfeest af te blazen, die werd door bijna 400.000 mensen ondertekend.

Volgens de gemeente liepen de emoties over de Fieldlab proef 'ontzettend hoog op'. Aan de ene kant meldden ongeveer een miljoen mensen zich aan voor het evenement, maar Breda constateerde ook dat er veel onbegrip was. 'Door deze maatschappelijke onrust zijn de omstandigheden van het evenement zo veranderd dat het leidt tot onaanvaardbare risico’s voor de openbare en veiligheid. Daarnaast ligt er een negatief advies van de GHOR over het Fieldlab.'

Beluister ook | Topgast Pieter Lubberts Fieldlab

Ook streep door Startschotgala

Ook het Startschotgala in Lichtenvoorde, een proefevenement van Fieldlab voor 10.000 bezoekers, gaat niet door. De organisatie heeft besloten na de ophef rond het inmiddels afgeblazen 538 Oranjefeest in Breda het op 1 mei geplande feest te annuleren.

Luister terug | Kabinet wil door met fieldlab, bal ligt bij Breda

GGD opgelucht

Een Fieldlab-evenement met 10.000 mensen in de coronafase waarin we nu zitten is wel heel veel, zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR maandag. 'Wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda', zegt hij nadat bekend is geworden dat de gemeente geen vergunning geeft aan het muziekfestival van Radio 538.

De GGD heeft volgens hem wel 'steun voor het idee met experimenten, pilots en Fieldlabs waarmee je de samenleving langzaam maar zeker weer gaat openstellen'. Maar de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen zijn volgens Rouvoet nog te hoog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen