Gezondheid22 apr '21 06:08Aangepast op 22 apr '21 09:00

'Haal taak voor jaarlijkse coronaprik weg bij GGD'

Auteurs: Wesley Weerts en Jacco van der Aart, Jildou Beiboer

Niet de GGD'en, maar de huisartsen moeten straks jaarlijks coronaprikken zetten. Dat zegt oud-GGD-directeur Laurent de Vries tegen BNR. Ook andere experts willen die verantwoordelijkheid weghalen bij de GGD.

Huisarts heeft beste papieren

‘De verwachting is dat een vaccin tegen het coronavirus maximaal een jaar werkt, aangezien er steeds nieuwe varianten opduiken', zegt De Vries. Volgens hem staat de huisarts het dichtst bij de patiënten waardoor die goed kan inschatten wie voor de prik in aanmerking komt en wie niet. 'Daarom ligt het voor de hand dat niet de GGD maar de huisarts deze prik zet.' Het falende beleid van de GGD, waardoor corona zich de afgelopen maanden mede kon verspreiden, speelt hierbij desgevraagd geen rol.

Ook immunoloog Ger Rijkers vindt het aannemelijk dat we jaarlijks gaan vaccineren. 'Niet voor heel Nederland, maar ouderen en kwetsbaren komen daar zeker voor in aanmerking.' Volgens Rijkers is het in veel gevallen mogelijk om mensen tegelijkertijd een corona- en een griepprik te geven. 'Huisartsen zijn gewend om jaarlijks grote groepen patiënten te vaccineren.'

Lees ook | Deel thuiswonende ouderen moet wachten op prik

Om de hele operatie zonder problemen te laten verlopen, is nu actie nodig, zegt Gé Donker, huisarts en epidemioloog. 'Voor de griepprik beginnen we ook al vijf maanden van tevoren met de voorbereidingen. Dat zou nu ook moeten.' Toch is de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hiervoor nog niet gepolst, vertelt een woordvoerder.

Ander scenario, andere aanpak

Epidemioloog Arnold Bosman vindt het logisch dat de vaccinatietaak bij huisartsen komt te liggen, mits het om dezelfde mensen gaat als bij de griepprik. 'Maar het kan best zijn dat de strategie wordt om de circulatie van corona zo klein mogelijk te maken. Corona wordt bij bepaalde activiteiten versterkt, denk aan grote evenementen.' Een toekomstige vaccinatiestrategie kan zich daarom (voornamelijk) richten op groepen die een grote bijdrage leveren aan de verspreiding van het virus, zoals jongeren.

Luister terug | Slechte bereikbaarheid GGD bottleneck vaccinaties

In dat geval ziet Bosman liever dat de verantwoordelijk bij de GGD blijft liggen, ondanks dat het opschalen van vaccinatie en bron- en contactonderzoek aanvankelijk moeilijk verliep: 'Er is zo veel ervaring opgebouwd bij de GGD, daar moet je gewoon gebruik van maken.' Hij doelt bijvoorbeeld op investeringen in personeel en IT-systemen. Wel is volgens Bosman meer geld en een landelijke aansturing nodig.

Epidemioloog Rudi Westendorp gaat een stap verder. 'De GGD is georganiseerd als een lappendeken.' En dat werkt volgens hem niet, daarvoor is een nieuwe landelijk aangestuurde organisatie nodig. Die moet zich dan specifiek bezighouden met het bestrijden van pandemieën. De GGD in zijn huidige vorm blijft bestaan, maar is er wat hem betreft alleen nog voor het bestrijden van lokale volksgezondheidsproblemen.

Valery Sharifulin/TASS
Valery Sharifulin/TASS (Buitenlandse bureaus)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen