Gezondheid26 apr '21 13:20

'Chinese en Russische vaccins nog steeds hard nodig'

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl er versnelde leveringen van het BioNTech/Pfizer vaccin aankomen, doet de VS onderzoek naar mogelijke sterfgevallen door het Janssen vaccin en heeft het vertrouwen in het AstraZeneca ook een flinke deuk opgelopen. Moet Nederland ook gaan kijken naar Russische en Chinese vaccins?

Sputnik

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA), is wel bezig met het goedkeuren van het Russische Sputnik-vaccin, maar volgens Anke Huckriede, hoogleraar Vaccinologie van de Rijksuniversiteit Groningen, laat de goedkeuring lang op zich wachten. Volgens haar wordt er nu gekeken of de productiefaciliteiten in orde zijn.

Luister ook | Pfizer start versnelde levering coronavaccins

Tweede ronde

Op dit moment heeft Nederland genoeg bestellingen staan met goedgekeurde vaccins. Toch denkt Huckriede dat het wel verstandig is om ook nog naar nieuwe vaccins, zoals het Sputnik-vaccin, te kijken. 'Voor de eerste ronde is het niet nodig, maar voor de langere termijn is het goed om ook een vergunning te hebben voor deze vaccins. Mocht er een nieuwe mutant zijn, dan is het goed om ook op deze vaccins te kunnen terugvallen.'

( Marco Verch, via Flickr)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen