Corona-app buiten gebruik door privacy-issues
De CoronaMelder-app is tijdelijk buiten gebruik en stuurt de komende twee dagen geen meldingen meer als gebruikers in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Minister De Jonge heeft tot die pauze besloten vanwege privacyproblemen bij Google, dat een deel van de software voor de corona-app levert.
Volgens privacy-deskundige Brenno de Winter, die betrokken was bij de ontwikkeling van de app, zit er 'een Google-laag onder de melder die onafhankelijk kan functioneren. En die blijkt naar een logboek op de telefoon te schrijven, je kunt niet uitsluiten dat andere applicaties daar onbevoegd bij kunnen komen.'
Apps die standaard op Android-telefoons zitten, zouden door dat probleem bij gegevens van de corona-app kunnen. Zo kunnen die apps vaststellen of de gebruiker van die telefoon eerdere een coronabesmetting heeft gemeld in de app en welke ontmoetingen met besmette personen hebben plaatsgevonden. Het probleem is pikant, juist omdat het kabinet privacy altijd als extreem belangrijk bestempeld heeft, blijkt ook uit de reclamespotjes die voor de app zijn gemaakt
Nederland is vorige week donderdag op de hoogte gesteld van het probleem bij Google, schrijft De Jonge in een Kamerbrief. Daarna volgde een technisch onderzoek en daaruit is gisteren gebleken 'dat het inderdaad zo is dat gegevens van gebruikers gelezen kunnen worden door onbevoegde partijen'.
Google zou het lek hebben gedicht, maar het duurt even voordat het probleem ook daadwerkelijk op alle telefoons is opgelost. En bovendien bleek Google niet op de hoogte van de mogelijkheden voor misbruik die door experts aan hen zijn gemeld, schrijft De Jonge. De reactie van Google noemt hij 'onvoldoende bevredigend'. En dus krijgen we 48 uur lang geen meldingen. In die tijd wordt gecheckt of het lek daadwerkelijk is gedicht. Mocht het probleem inderdaad zijn verholpen, dan ontvangen gebruikers van de app na die tijd weer meldingen 'en worden de waarschuwingen alsnog gestuurd'.