Gezondheid1 mei '21 10:07Aangepast op 1 mei '21 10:28

Marcel Levi: Stop met malle geklets over code zwart

Auteur: BNR Webredactie

Het RIVM moet anders omgaan met de coronacijfers die elke dag bekend worden gemaakt. Dat heeft internist Marcel Levi gezegd in The Friday Move. Hij speelde een hoofdrol bij de Britse vaccinatiecampagne en was directeur van meerdere Londense ziekenhuizen.

Volgens Levi zijn het aantal ic-opnames van coronapatiënten niet interessant. 'We kijken naar iets wat niet relevant is. Dus ik zou zeggen: hoeveel ziekenhuisopnames zijn er vandaag.' Mensen die op de ic belanden zijn immers eerst te vinden in de cijfers over de ziekenhuisopnames. 'Hoeveel mensen er elke dag opgenomen zijn in het ziekenhuis, dat vind ik wel een goede maat van het aantal infecties in de samenleving. Daarbij horen ook de cijfers van hoeveel mensen er gevaccineerd zijn.' Levi stelt dat de cijfers over de ic-opnames een te verouderd beeld geven van de pandemie: 'De mensen die vandaag op de ic opgenomen worden, die waren al een week geleden in het ziekenhuis opgenomen en zijn drie weken geleden geïnfecteerd.'

Het artikel gaat door onder de video

Vertekend beeld

Epidemioloog Patricia Bruijning is het niet helemaal met Levi's argumentatie eens. 'Je zit wel dichter op de realiteit met de ziekenhuisopnames.' Maar Bruijning legt uit dat de opnamecriteria in Nederland zijn aangepast, waardoor de opnamecijfers ook een vertekend beeld geven. 'Er wordt nu een nieuw soort thuiszorg gegeven. Mensen die voorheen in het ziekenhuis kwamen, krijgen nu thuis een zuurstofbehandeling. Daardoor worden de cijfers van de ziekenhuisopnames ook vertekend.' Volgens Levi zou dat niet moeten uitmaken. 'Waar het om gaat is wie er in het ziekenhuis en op de ic komen. Als die cijfers plotseling heel laag worden, dan kan je de maatschappij open doen', vindt de voormalig ziekenhuis-directeur.

Code zwart

Ook vindt Levi dat er gestopt moet worden met vooruitblikken op het zogenoemde 'code zwart', het moment dat er gekozen moet worden wie nog wel op de ic belandt en wie niet. 'Dat malle geklets over code zwart moet ook eens afgelopen zijn. Daar heeft niemand wat aan en het maakt mensen alleen maar heel erg onrustig en heel erg bang.'

Levi vindt het ook onbegrijpelijk dat leden van het OMT voortdurend in talkshows zitten. Dat is in het Verenigd Koninkrijk onbestaanbaar, zei hij. Levi is inmiddels terug in Nederland en voorzitter geworden van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de NWO.

(Rob Engelaar ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen