Gezondheid5 aug '21 15:19

Liveblog corona | Flinke toename aantal coronagevallen, 3402 nieuwe positieve tests

Auteur: BNR Webredactie

Het coronavirus houdt Nederland en de wereld al meer dan een jaar in zijn greep. Volg hier de actuele ontwikkelingen rond de coronacrisis.

Luister ook BNR om op de hoogte te blijven. Het vorige liveblog vind je hier.

Donderdag 5 augustus

15:15 | Het aantal nieuwe coronagevallen is in de afgelopen 24 uur flink toegenomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 3402 positieve tests geregistreerd. Dat is weliswaar vergelijkbaar met eind vorige week, maar in de afgelopen dagen waren er ruim 2000 positieve tests.

Het aantal sterfgevallen steeg ook flink. In de afgelopen dag registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het overlijden van elf coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal in bijna twee maanden tijd.

Woensdag 4 augustus

14:10 | Voor het eerst in drie weken is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald. Er liggen nu nog 662 mensen met het virus in het ziekenhuis. Dat zijn er 57 minder dan een dag eerder, meldt het LCPS. Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe.

13:25 | Evenementenorganisaties onder leiding van ID&T Groep zien geen juridische grond om het huidige kort geding voort te zetten en roepen de overheid op tot volledige heropening in september, meldt ID&T Groep in een persbericht. In het voorgenomen kort geding was het uitgangspunt dat het besluit van 9 juli om grote evenementen geen doorgang te geven onrechtmatig en onzorgvuldig genomen was. Het kabinet zou de Fieldlab-resultaten niet hebben meegenomen in de besluitvorming, maar inmiddels heeft het kabinet, samen met het OMT, voor een aanvullende motivering gezorgd daarmee is het kort geding van de baan.

06:00 | Nederlanders zullen nog zeker tot na komende winter gebruik moeten maken van QR-codes om te reizen en om toegang te krijgen tot evenementen en uitgaansgelegenheden. Dat is de verwachting van verschillende virologen en epidemiologen waar BNR mee sprak. OMT-leden laten desgevraagd weten dat over de kwestie de komende weken gesproken wordt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan nog niet zeggen wanneer het systeem met QR-codes losgelaten kan worden.

Dinsdag 3 augustus

15:05 | Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis belandt, stijgt niet meer. In de afgelopen week zijn 541 mensen opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn wekelijkse cijfers. Een week geleden meldde het instituut 538 nieuwe opnames, wat door nameldingen uitkwam op 564. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde steeg wel iets, van 115 naar 130.

Het zijn wel aanzienlijk meer opnames dan in de weken ervoor. Eind juni en begin juli kwamen per week zo'n vijftig tot honderd mensen in een ziekenhuis terecht. Het aantal positieve tests blijft snel dalen. In de afgelopen week kreeg het RIVM 21.005 meldingen. Dat is een afname van bijna 44 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Toen waren er 37.343 nieuwe gevallen, en dat was 46 procent minder dan de week daarvoor.

08:30 | Het kabinet gaf gisteren duidelijkheid over de mogelijkheid om festivals te organiseren in augustus. De zakelijke evenementensector had ook graag willen horen wat er voor hen de komende maanden mogelijk is, maar daarover bleef het stil. En dat terwijl die markt volledig kan instorten als er niet snel alsnog duidelijkheid komt over de mogelijkheden om beurzen en congressen te organiseren. Dat zegt brancheorganisatie CLC-Vecta tegen BNR.

07:45 | In het afgelopen kwartaal reisden bijna 4 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Dit zijn ruim vier keer zoveel reizigers als in het zelfde kwartaal in 2020, maar nog altijd 18 miljoen minder dan in 2019.

We mogen er blij mee zijn dat de weg omhoog weer gevonden is voor de luchtvaartsector, maar we zijn nog niet in de buurt van de hoeveelheid vluchten in 2019, zegt Joris Melkert, luchtvaartspecialist van de Technische Universiteit Delft.

Maandag 2 augustus

13:15 | Het kabinet staat het organisaties van eendaagse festivals toe om onder strikte voorwaarden door te gaan. Zo is er een maximum van 750 bezoekers, moeten de evenementen in de openlucht zijn of in een tent die open is aan de zijkanten en men moet volledig gevaccineerd zijn of een herstel- of testbewijs hebben.

10:00 | Het tekort aan winkelpersoneel is groot en dat terwijl het de laatste tijd weer drukker wordt. Daarom is extra personeel nodig, maar dat is moeilijk te vinden. Sommige winkelketens hebben tientallen vacatures, zegt InRetail.' Jongeren en studenten zijn op dit moment moeilijk te vinden. Ik denk dat veel mensen nu op vakantie zijn en veel hebben al een andere baan, bijvoorbeeld bij de GGD', zegt Jeroen van Dijken van InRetail.

08:00 | Als het aan VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen ligt moet er worden nagedacht over het kwijtschelden van belastingschulden voor bepaalde bedrijven als gevolg van de coronacrisis. Dat zegt Aartsen in de nieuwe BNR-podcast De Ondernemerskamer met topondernemer Eduard Schaepman.

07:20 | Het Kabinet gaat vandaag een knoop doorhakken over ééndaagse festivals en andere evenementen. Eigenlijk wilde het kabinet dit pas op 13 augustus doen, maar de evenementenbranche dreigde met een kort geding.

07:00 | De vaccins van Pfizer en Moderna worden duurder voor de Europese Unie. Dat schrijft de Financial Times. De prijs zou met vier euro worden opgehoogd van zo'n vijftien naar iets meer dan negentien euro.

Zondag 1 augustus

16:00 | Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start van de maand augustus door; het is het laagste aantal sinds 6 juli, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week geleden werden er op zondag nog 4611 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 10.191. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 24.509 positieve tests, gemiddeld zo'n 3501 per dag. Het cijfer van zondag ligt daar dus een stuk onder.

13:40 | Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, dat het contract heeft ingezien. De nieuwe prijs voor een vaccin van Pfizer was 15,50 euro en is nu 19,50 euro. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro.

12:45 | Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en andere landen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven. De kaart wordt wel iets minder vurig, door de daling van het aantal nieuwe coronagevallen. Waarschijnlijk blijft alleen Noord-Holland donkerrood en staat de rest van Nederland na komende donderdag op rood.

Zaterdag 31 juli

15:35 | Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 2983 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat zijn er 463 minder dan vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het bijgestelde aantal 3446 meldde. Precies een week geleden waren er 5262 positieve tests. De zaterdag daar weer voor waren er meer dan 11.000 nieuwe gevallen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 26.808 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3830 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde daalt voor de twaalfde dag op rij.

13:45 | Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf dit najaar dubbel zo vaak het rioolwater onderzoeken op het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Door vaker rioolwatermonsters te nemen, kan een opleving van het virus sneller in beeld komen. Nu wordt het rioolwater, afkomstig van alle ruim driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland, een of twee keer per week onderzocht. Dat wordt drie of vier keer. 'Door vaker rioolwatermonsters te analyseren krijgen we een actueler beeld. En hoe actueler, hoe sneller we kunnen zien of er ergens een eventuele opleving is en hoe sneller hier maatregelen op getroffen kunnen worden', aldus het RIVM.

Vrijdag 30 juli

17:40 | Als de deltavariant van het coronavirus inderdaad zo sterk is dat ook gevaccineerde mensen het relatief eenvoudig kunnen verspreiden, is het belangrijk om voorlopig geen festivals te houden, 'geen grote groepen dicht bijeen, dus geen nachtclubs en geen evenementen,' zegt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Vaccins verkleinen de kans dat iemand ernstig ziek wordt na besmetting of aan het coronavirus overlijdt. Maar als het aantal besmettingen stijgt, kan ook het aantal sterfgevallen iets oplopen. Daarom is het volgens Rosendaal belangrijk om te blijven vaccineren om mensen te beschermen. 'Besmettelijkheid is een groot probleem voor landen met een lage vaccinatiegraad. Daarom moet je ook in arme landen vaccineren, anders blijft het virus muteren.'

16:00 | Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen behalve het vaccin van Pfizer nu ook het Moderna-vaccin krijgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft vrijdag besloten dit vaccin toe te staan nu de Gezondheidsraad hierover een positief advies heeft uitgebracht. Volgens de raad is het gebruik van dit vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft De Jonge dat het Moderna-vaccin bij jongeren vooral zal worden toegediend op de Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius. Op deze kleine eilanden in het koninkrijk wordt uitsluitend met Moderna geprikt. Vanaf dit weekeinde kunnen daar de jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden gevaccineerd.

15:00 | In de afgelopen 24 uur zijn 88 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de drie voorgaande dagen, toen meer dan honderd mensen in een ziekenhuis kwamen te liggen. Het is bovendien vrijwel gelijk aan het aantal nieuwe opnames vorige week vrijdag.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is de instroom in de afgelopen dagen afgevlakt. De bezetting stijgt nog wel, maar langzamer dan voorheen. 'We houden rekening met nog een lichte verdere stijging van de bezetting, we komen momenteel in de buurt van de begin juli voorspelde 700 tot 800 patiënten in de ziekenhuizen,' aldus Kuipers.

Intensive cares hebben in de afgelopen dag 14 coronapatiënten opgenomen. Dat waren er woensdag en donderdag 24. Verder belandden 74 coronapatiënten op een verpleegafdeling, tegen 81 op donderdag, 95 op woensdag en 100 op dinsdag.

Woensdag 28 juli

18:00 | Een derde vaccinatie tegen het coronavirus kan voor een enorme beschermingsboost zorgen, ook tegen de veel besmettelijkere deltavariant. Dat stelt Pfizer op basis van de eerste onderzoeken na het toedienen van een derde prik.

17:40 | Het kabinet besluit naar verwachting aanstaande maandag toch al of eendaagse festivals na 13 augustus weer mogen doorgaan. De betrokken ministers hebben het deskundigenteam OMT gevraagd hiernaar te kijken, laat een woordvoerder weten. Het kabinet zei eerst dat het hierover pas later een besluit zou nemen.

15:30 | Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus, zo heeft de Britse regering besloten.

Dinsdag 27 juli

15:05 | Het coronavirus verliest na een sterke opleving van enkele weken nu weer snel terrein. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 37.343 positieve testresultaten, bijna de helft minder dan een week eerder (-46 procent). De dalende lijn is ook duidelijk terug te zien in het reproductiegetal, dat is gezakt naar 0,80. Onder de 1 gaat het de goede kant op; dan neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Het weekrapport bevestigt nog eens dat het aantal ziekenhuisopnames afgelopen week wel fors is gestegen. Die toename is nog het gevolg van de explosieve groei van het aantal besmettingen aan het begin van de maand.

14:30 | Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 616, het hoogste aantal sinds half juni. Het gaat om een toename van 39 patiënten vergeleken met maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 457 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 20 meer dan maandag. Op de ic's liggen nu in totaal 159 ernstig zieke coronapatiënten, 19 meer dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 100 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 17 mensen binnengebracht.

Maandag 26 juli

13:15 | Europese landen die op 'oranje' stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een 'groen' of 'geel' reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. Het kabinet heeft besloten de systematiek aan te passen, waardoor lidstaten van de Europese Unie niet meer enkel op basis van de besmettingsaantallen op oranje worden gezet. Dit kan wel gebeuren als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt.

13:05 | Meerdaagse festivals zoals Lowlands mogen deze zomer niet doorgaan. Dat heeft premier Mark Rutte maandag bekendgemaakt. Nu al zijn dergelijke festivals verboden tot begin augustus, maar het kabinet trekt het verbod door voor festivals met een camping tot 1 september.

10:40 | De zes Nederlanders die tijdens de Olympische Spelen besmet raakten, zaten op dezelfde vlucht. Levert vliegen mogelijk een groter risico op dan tot nu toe werd gedacht? Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft sluit het niet uit en noemt het verontrustend.

09:10 | Vaccinatiegegevens van zevenhonderd patiënten zijn zonder toestemming gedeeld met het RIVM. Zo blijkt uit navraag van BNR bij de betrokken organisaties. Na eerdere problemen met het vastleggen van de vaccinatiegegevens in het centrale register van het RIVM, blijken de gegevens van honderden patiënten nu zonder toestemming verspreid.

07:50 | Volgens ic-arts Diederik Gommers kan het doorgaan van het festivalseizoen in het geding komen. 'We komen net tijd tekort', zegt hij in de Vraag het Gommers-podcast van BNR. Volgens de ic-arts zouden de regels op het meest ideale moment losgelaten kunnen worden als iedereen die het wil, volledig gevaccineerd is.

15:55 | Nederland komt door het hoge aantal coronabesmettingen op de hoogrisicolijst van Duitsland te staan. Dat heeft het RKI (het Duitse RIVM) bekendgemaakt. Als gevolg daarvan zullen Nederlanders die niet-gevaccineerd zijn, en die naar Duitsland willen afreizen, tien dagen in quarantaine moeten. Bij een negatieve coronatest na vijf dagen mag de quarantaine worden beëindigd.

15:29 | Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het Moderna-vaccin goedgekeurd voor tieners. Het is na het vaccin van BioNTech en Pfizer het tweede vaccin dat is goedgekeurd. Het is nu aan de Europese Commissie om lidstaten groen licht te geven om het vaccin toe te mogen dienen aan 12- tot 17-jarigen. Vervolgens is het woord aan de lidstaten zelf.

10:00 | Ook Italië scherpt de maatregelen nog eens aan in de strijd tegen de nieuwste coronagolf. Vanaf 6 augustus heb je in het land een groene coronapas nodig om restaurants en cafés in te mogen. De coronabesmettingen lopen hard op in Italië: vorige week telde het land 19.400 positieve testen, twee keer zoveel als de week ervoor. Volgens BNR-collega Donatello Piras, die in Toscane verblijft, gelden in het land momenteel nog dezelfde maatregelen die al weken gelden.

Donderdag 22 juli

18:00 | Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus of die zich ertegen willen laten vaccineren, kunnen ook woensdag heel moeilijk een afspraak maken. Door een ddos-aanval op een leverancier ligt vrijwel het hele afsprakensysteem plat, bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van de NOS. Af en toe lukt het iemand om toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen komen er niet doorheen.

15:05 | Duitsland wil vrijdag Nederland en Spanje op de lijst van landen met een hoog risico zetten ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Dit meldt de mediagroep Funke. Het zou betekenen dat mensen die uit Nederland en Spanje naar Duitsland reizen aan strengere beperkingen worden onderworpen zoals de verplichting een negatieve test mee te nemen. Duitsland past op vrijdagen de landenlijsten aan. Het plan volgt op de jongste wijziging van de Europese 'coronakaart' waar Nederland net als onder meer delen van Spanje donkerder werd gekleurd door de toename van het aantal besmettingen.

10:15 | De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan. De Europese organisatie ECDC heeft donderdag de gegevens achter de kaarten bijgewerkt. Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers.

Woensdag 21 juli

15:55 | In vrijwel heel Nederland is de corona-uitbraak 'zeer ernstig' geworden. In 23 van de 25 veiligheidsregio's geldt vanaf woensdag dit hoogste risiconiveau. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op 'ernstig'.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

15:50 | Voor de tweede dag op rij komt het aantal nieuwe coronagevallen net onder de 7000 uit. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 6945 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vorige week woensdag waren er meer dan 10.000 nieuwe gevallen.

De 6945 positieve tests zijn een fractie hoger dan het cijfer van dinsdag, maar aanzienlijk lager dan dat van maandag. Doorgaans ligt het aantal nieuwe gevallen op maandagen en dinsdagen juist laag, waarna het vanaf woensdag oploopt. Het RIVM zei dinsdag het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen. Als die werken, zou dat vanaf nu te zien moeten zijn.

15:00 | Als gevolg van ddos-aanvallen kunnen mensen sinds dinsdag mogelijk niet met hun DigiD-gegevens inloggen op GGD-websites. ​Ook woensdagochtend leidde dit er tijdelijk toe dat verschillende websites onbereikbaar waren, meldt GGD GHOR Nederland.

Hierdoor kunnen mensen mogelijk geen testuitslagen bekijken, afspraken maken voor een coronatest of vaccinatie en eerder gemaakte afspraken inzien.

Als alternatief voor het doorgeven van testuitslagen belt GGD GHOR Nederland mensen op. "In het kader van bron- en contactonderzoek worden mensen met een positieve testuitslag altijd geïnformeerd en krijgen zij ook adviezen over isolatie en het informeren van hun contacten", aldus de brancheorganisatie.

08:00 | Demissionair minister Grapperhaus mag het mondkapje vaarwel hebben gezegd, op drukke plekken moeten Nederlanders gewoon weer mondkapjes gaan dragen. Dat zegt Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Dit om de opmars van de deltavariant van het coronavirus te stoppen.

07:00 | Frankrijk voert vandaag een gezondheidspas in die laat zien dat de houder volledig is ingeënt, negatief is getest of recent is hersteld van corona. Deze pas is in eerste instantie nodig voor grote evenementen en culturele instellingen. Vanaf 1 augustus gaat die gezondheidspas ook gelden voor de camping.

Dinsdag 20 juli

15:15 | Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen week met 34 procent toegenomen, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. De stijging is aanzienlijk minder groot vergeleken met de week daarvoor.

'In de afgelopen dagen is een voorzichtige stabilisatie te zien van het aantal mensen met een positieve coronatest. De komende week zal duidelijk worden of de stabilisatie in het aantal meldingen van personen met een positieve test van de laatste dagen wordt omgezet in een daling', aldus het RIVM. Het RIVM maakte ook bekend dat het aantal nieuwe patiënten dat met Covid-19 in het ziekenhuis werd opgenomen afgelopen week is gestegen naar 205 opnames. Dat zijn 120 opnames meer dan een week eerder. Op de ic-afdelingen werden 31 nieuwe coronapatiënten opgenomen, 19 opnames meer dan de voorgaande week.

15:00 | Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald tot 1,75, maakte het RIVM bekend. Het getal van 1,75 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 175 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan 306 anderen. Dat cijfer loopt wel ruim twee weken achter op de werkelijkheid. Eind vorige week stond het reproductiegetal nog op 2,91, het hoogste niveau ooit. Dat getal gaf aan dat het virus zich met een ongekend tempo aan het verspreiden was. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.

14:30 | Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 96 nieuwe coronapatiënten zien binnenkomen, de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76. Er liggen nu in totaal 415 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 meer dan maandag. Het gaat om de grootste toename sinds eind april, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De ziekenhuizen verwachten een verdere toename, aangezien het aantal besmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen.

Maandag 19 juli

13:30 | Het aantal positieve testuitslagen heeft zich gestabiliseerd, aldus demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij blijft nog voorzichtig, maar het stijgt niet meer, zei hij na kabinetsoverleg. Maandag zijn er volgens hem ruim 9000 besmettingen gemeld. Dat is nog steeds een veel te hoog aantal, aldus de zorgminister. 'Dat moet naar beneden.' Het OMT is vrijdag bij elkaar geweest om de situatie te bespreken en heeft besloten dat er geen reden is om extra maatregelen te nemen. Eerder besloot het kabinet onder meer om de nachthoreca te sluiten vanwege het hoge aantal besmettingen.

08:00 | IC-arts Diederik Gommers is verrast door de hoge mate van besmettelijkheid van de deltavariant. Dat zegt het OMT-lid in een nieuwe aflevering van de BNR Podcast Vraag het Gommers. Gommers verwacht dat testen voor evenementen nodig zullen zijn, ook als je al twee keer gevaccineerd bent. Gommers vertelt tot slot nog over een nieuw onderzoek uit Nature. Daaruit zou blijken dat een tweede prik toch wel nodig is als je eerder corona hebt gehad. Nu is het beleid dat je maar 1 prik hoeft als je eerder corona hebt gehad.

Zondag 18 juli

15:30 | Het coronavirus is tussen zaterdagochtend en zondagochtend vastgesteld bij 10.247 mensen. Vergeleken met zaterdag daalde het aantal besmettingen met 856. Zaterdag meldde het RIVM 11.103 nieuwe coronagevallen.

Er is een persoon overleden. Zaterdag waren er nul sterfgevallen gemeld. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het even duren voordat dat sterfgeval is geregistreerd.

14:45 | Opnieuw is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen. In totaal liggen er nu 311 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen kwamen er het afgelopen etmaal 42 patiënten bij en op de ic twee.

Zaterdag lagen er 284 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrijdag 265 en donderdag 230.

Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd hard stijgt, verwacht het LCPS dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en op de verpleegafdelingen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, zei eerder deze week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten zal stijgen tot circa 800.

11:00 | Een bedrijf dat coronatesten uitvoert is afgesloten van het systeem met de app CoronaCheck, vanwege een lek in de database van het bedrijf. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid, na berichtgeving van RTL Nieuws.

Op de website van het bedrijf, Testcoronanu, was het mogelijk om zelf valse reis- en toegangsbewijzen aan te maken. Deze konden vervolgens worden gebruikt om een geldige QR-code uit de CoronaCheck-app van de overheid te verkrijgen. Ook lekten de persoonsgegevens van tienduizenden mensen die bij het bedrijf een test deden, ontdekte RTL Nieuws. Het bedrijf heeft tien locaties in Nederland en drie in België.

Zaterdag 17 juli

11:10 | Frankrijk scherpt het inreisbeleid aan voor reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen. Zij hebben vanaf middernacht in de nacht van zaterdag op zondag een negatieve coronatestuitslag nodig die niet meer dan 24 uur oud is, maakte de regering bekend. De nieuwe regel gaat ook gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland.

Niet-gevaccineerde reizigers uit Nederland kunnen nu nog volstaan met een test die uiterlijk 72 uur oud is. Om aan de testplicht te ontkomen, moeten ze aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd met een coronavaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau.

Vrijdag 16 juli

18:00 | Ongeveer 9.100 mensen hebben vrijdag hun geplande tweede AstraZeneca-prik ingeruild voor een inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat laat GGD GHOR Nederland weten. Deze mensen hoeven niet naar hun huisarts of arts, maar kunnen binnenkort bij een vaccinatielocatie van een GGD terecht voor de nieuwe prik. Voor het eerst is het mogelijk om vaccins te combineren.

Zorgminister Hugo de Jonge gaf onlangs toestemming om deze vaccins te combineren, na een advies van de Gezondheidsraad. Uit onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede prik met Pfizer/BioNTech net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.

Huisartsen zijn niet te spreken over het besluit van de minister. Zij zijn al sinds februari bezig met vaccineren met AstraZeneca. Het is niet duidelijk hoeveel mensen nog komen opdagen als ze de AstraZeneca-prik van de huisarts mogen inruilen voor een prik met Pfizer/BioNTech bij de GGD. Ondertussen hebben huisartsen wel alle uitnodigingen, locaties en medewerkers geregeld, en hebben ze dus allerlei kosten gemaakt, klaagt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

17:00 | Nederlanders die naar België reizen en niet volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus, moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien. België is strenger voor reizigers uit Nederland nu dat door het groeiende aantal besmettingen helemaal rood is gekleurd.

Nederlanders die op doorreis zijn naar vakantielanden als Frankrijk hoeven geen test te laten zien. De regel geldt alleen voor mensen die 48 uur of langer in België doorbrengen. Ook kinderen onder de 12 zijn uitgezonderd.

15:45 | Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar het hoogste niveau ooit. Het staat nu op 2,91 op het coronadashboard van de overheid. Dat betekent dat het virus zich razendsnel verspreidt.

Het getal van 2,91 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 291 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo'n 847 mensen. Zij steken op hun beurt bijna 2500 mensen aan. Precies een week geleden stond het getal op 1,37 en afgelopen dinsdag ging het omhoog naar 2,17.

15:15 | Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend is het coronavirus vastgesteld bij 11.363 mensen. Het is de tweede dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11.000 uitkomt. Het is ook het hoogste aantal sinds tweede kerstdag, bijna zeven maanden geleden.

Precies een week geleden, op 9 juli, waren er iets meer dan 6900 nieuwe gevallen. Nog een week eerder registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 942 positieve tests.

In de afgelopen zeven dagen zijn 68.742 besmettingen vastgesteld.

14:15 | Weer zijn er meer nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen in Nederland. In de afgelopen 24 uur kwamen op de verpleegafdelingen 49 nieuwe patiënten binnen, het hoogste aantal in ruim een maand tijd. Op de IC's kwamen 5 nieuwe patiënten, volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

14:00 | Duitsland bestempelt Nederland vanaf zondag als risicogebied, meldt het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM. Vanwege de vele besmettingen met het coronavirus gelden er vanaf middernacht extra maatregelen voor mensen die naar Duitsland reizen.

Reizigers met een negatieve testuitslag, volledige vaccinatie of recent herstel van een coronabesmettingen hoeven niet in quarantaine. Voor overige reizigers geldt een quarantaineperiode van tien dagen.

Ook Sint-Maarten wordt vanaf zondag als een risicogebied gezien. De kwalificatie geldt niet voor Bonaire, Sint-Eustatius, Saba, Aruba en Curaçao

13:45 | In Barcelona geldt vanaf aankomend weekend een avondklok van 01:00 tot 06:00. Ook in 150 andere Catalaanse gemeenten wordt de avondklok ingevoerd. Het Hooggerechtshof heeft ingestemd met dit voorstel van de Catalaanse regering, naar aanleiding van het hoge aantal besmettingen in de regio. Met name onder twintigers verspreidt het virus zich snel, waardoor Catalonië momenteel het hoogste aantal besmettingen van alle Spaanse regio's kent.

11:30 | Werknemers die een coronabesmetting op de werkvloer hebben opgelopen, kloppen aan bij letselschadeadvocaten en juristen. Ze willen hun werkgever aansprakelijk stellen, schrijft De Telegraaf.

10:00 | Door de coronacrisis gaan minder bedrijven omvallen dan werd verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en consultancykantoor PwC. Volgens het onderzoek werpt de coronasteun van de overheid dan toch onverwachts zijn vruchten af.

08:50 | Hongarije start op 1 augustus met het aanbieden van een derde coronaprik. Premier Viktor Orbán zegt op de staatsradio dat de keuze voor het vaccin dat gebruikt wordt voor deze derde prik bij de artsen ligt. Tussen de tweede en derde prik moet volgens Orbán ten minste vier maanden zitten, tenzij artsen anders adviseren.

Donderdag 15 juli

15:20 | Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen tot 11.064 , maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. Het gaat om het hoogste aantal positieve testen sinds kerst. Precies een week geleden waren er iets meer dan 5400 positieve tests.

13:45 | Heel Nederland is rood op nieuwe coronakaart ECDC, Groningen is donkerrood. Dat heeft het bureau zojuist bekendgemaakt.

Patiënten

Op de verpleegafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zijn er in de afgelopen 24 uur 35 coronapatiënten opgenomen, het hoogste aantal sinds half juni. In totaal liggen er nu 230 mensen in de ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 158 coronapatiënten, 20 meer dan woensdag. Op de intensive cares liggen 72 coronapatiënten, twee minder dan de voorgaande dag.

13:40 | Reisorganisatie Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus. Dat doet de organisatie vanwege het aangepaste reisadvies voor de landen.

10:45 | Wel op vakantie? Niet op vakantie? Het is een dilemma waar veel mensen nu mee zitten. Zeker met de nieuwe coronakaart, die de Europese Gezondheidsdienst vandaag lanceert, waarop Nederland langzaamaan rood kleurt. 'Laat je niet gek maken door die kleuren', zegt directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR.

10:20 | Het kabinet wil dat iedereen weer zoveel mogelijk thuis gaat werken, een advies dat twee weken geleden na anderhalf jaar verviel. Dit ondanks dat de meeste besmettingen horeca-gerelateerd zijn. Tijdens het coronadebat gisteren in de Tweede Kamer zegde Rutte toe het weer in te stellen nadat D66, PvdA, SP en GroenLinks daar om vroegen. Bij de drie overbekende basisregels komt een vierde: ventilatie.

06:00 | Schuldeisers worden steeds ongeduldiger over de openstaande schulden van ondernemers. Bedrijven voelen zich daardoor in toenemende mate in het nauw gedreven. Dat blijkt uit navraag van BNR bij het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK), MKBDoorgaan en de Kamer van Koophandel.

Woensdag 14 juli

20:30 | Vanaf 19 juli wordt de tweede coronaprik standaard 10 dagen eerder gezet. Dat heeft minister De Jonge bekendgemaakt tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. . Mensen die vanaf maandag een vaccinatieafspraak maken bij de GGD hoeven tien dagen minder lang te wachten op hun tweede prik dan nu. Nu wordt tussen de eerste en de tweede prik een pauze aangehouden van 35 dagen. Dat wordt 25 dagen.

Het OMT schreef in het spoedadvies van afgelopen vrijdag dat er vaccinatieslots open blijven staan. Dat betekent dat er sneller gevaccineerd kan worden dan nu gebeurt. Bij nieuwe afspraken is dat vanaf maandag mogelijk.

De Jonge zei ook dat nog gekeken wordt of mensen die al een afspraak hebben gemaakt, de afspraak voor hun tweede prik naar voren kunnen halen. Hij riep mensen wel op niet nu al te bellen. Dat gebeurt wel, en daardoor wordt het bij de GGD "een zooitje", aldus de minister.

20:20 | Reisorganisatie TUI gaat voorlopig alle vakantiereizen met vertrek vanaf 16 juli tot en met 2 augustus naar de Spaanse eilanden annuleren vanwege het oranje reisadvies dat gaat gelden voor die eilanden.

Reizigers krijgen hun geld terug en kunnen zelf nog een andere bestemming uitzoeken, aldus TUI. Het gaat om de Balearen, Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera, en de Canarische eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma en El Hierro.

Reizigers die getroffen worden door de annuleringen worden door TUI persoonlijk ingelicht. De reisorganisatie heeft op de website een pagina voor meer informatie ingericht.

18:00 | Het coronadebat van vandaag leidt tot nieuwe maatregelen. Zo wordt het advies om thuis te werken heringevoerd. In de loop van de avond worden meer maatregelen verwacht.

17:40 | Het kabinet gaat weer adviseren om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte toegezegd in de Tweede Kamer. Hij zei dat het kabinet dat aanvankelijk niet nodig achtte, maar maakte uit het debat op dat de Kamer het advies weer wilde aanscherpen.

Nu is het zo dat wordt aangeraden dat mensen hooguit de helft van de week naar kantoor komen, mits ze daar voldoende afstand kunnen bewaren. Rutte zei dat hij terug wil naar het vorige thuiswerkadvies: zoveel mogelijk thuiswerken als kan. 'Als jullie het ermee eens zijn, ik zie niemand opspringen, dan gaan we dat doen.'

15:40 | Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen tot 10.492, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als vorige week woensdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 25 december vorig jaar, eerste kerstdag.

Vergeleken met dinsdag nam het aantal positieve tests woensdag met 2632 toe. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 58.766 nieuwe besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 8395 nieuwe gevallen per dag.

Eind juni begonnen de coronabesmettingen op te lopen als gevolg van de snel oprukkende Delta-variant van het coronavirus. Verreweg de meeste mensen die positief testen zijn tieners en twintigers, maar het aantal gevallen onder dertigers, veertigers en vijftigers begint ook op te lopen.

14:20 | Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis belandt, stijgt verder. In de afgelopen 24 uur zijn 21 mensen opgenomen op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds 26 juni, bijna drie weken geleden. Precies een week geleden, op 7 juli namen ziekenhuizen acht nieuwe patiënten op.

In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 212 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan op dinsdag, maar eentje minder dan op maandag.

Omdat het aantal positieve tests explosief stijgt, verwacht het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en verpleegafdelingen.

07:40 | Bijna alle besmettingen in Portugal worden veroorzaakt door de delta-variant en dat heeft grote gevolgen voor het vakantieseizoen. Het is een race tegen de klok om de stijgende besmettingen voor het einde van de zomer onder controle te krijgen. 'De situatie is niet best', zegt BNR-correspondent Jose da Silva vanuit Portugal.

06:00 | De Nederlandse overheid heeft haar grondwettelijke zorgplicht verzaakt, door te communiceren en toe te staan dat mensen na hun Janssen-vaccinatie al direct feest konden gaan vieren in drukke nachtclubs, of op een festival. Dat zeggen juristen en experts op het gebied van letselschade tegen BNR.

Dinsdag 13 juli

15:50 | Het ontbreekt het kabinet aan een routekaart voor de culturele en creatieve sector. Dit zegt directeur Jeroen Bartelse van het Utrechtse muziekgebouw TivoliVredenburg. Bartelse is daarnaast lid van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector in coronatijd.

12:45 | Twaalf EU-landen, waaronder Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland, ontvangen nog deze maand geld waarmee ze aan de slag kunnen met hun nationale coronaherstelplannen. Het gaat in totaal om ruim 392 miljard euro. De EU-ministers van Financiën hebben de eerste plannen dinsdag in Brussel goedgekeurd. Italië is met 191,5 miljard aan subsidies en gunstige leningen de grootste ontvanger, Spanje met 69,5 miljard euro aan subsidies de tweede.

De positief beoordeelde plannen waren al door de Europese Commissie goedgekeurd maar zonder het fiat van de ministers wordt er geen geld uitgekeerd. Nu kunnen deze landen een voorfinanciering van 13 procent tegemoet zien.

12:25 | Het reproductiegetal is gestegen naar liefst 2.17. Vorige week stond het R-getal nog op 1.37. Met de R-waarde wordt aangegeven in welke fase de pandemie zit. Op dit moment geven, volgens de R-waarde van het RIVM, iedere honderd besmette mensen het virus door aan 217 anderen. Dat laat Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, weten in een presentatie aan de Tweede Kamer. Het is het hoogste niveau sinds 24 februari 2020.

09:30 | Populaire vakantiebestemmingen als Griekenland, Frankrijk en Spanje scherpen de coronaregels weer aan. De landen nemen die maatregelen vanwege het fors oplopen van het aantal besmettingen. Voor een bezoek aan een bar of restaurant in Frankrijk moet met ingang van augustus met een gezondheidspas worden aangetoond dat de drager geen corona heeft. De pas is ook nodig in de trein of in het vliegtuig. Dat kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan in een toespraak.

08:30 | Na een rappe stijging van het aantal coronabesmettingen. Is er de laatste twee dagen juist een kleine daling gemeld door het RIVM. Gemiddeld stijgt het aantal besmettingen. Daarom gaan ook de zogeheten risiconiveaus omhoog. Op de nieuwe kaart van Nederland die de overheid dinsdag vaststelt, gaan zeven regio's naar het hoogste niveau (zeer ernstig) en dertien naar het een na hoogste niveau (ernstig).

Toch lijkt het niet echt waarschijnlijk dat het aantal besmettingen werkelijk omlaag is gegaan of stabiel blijft, zoals het RIVM nu twee dagen op rij meldt, zegt Yorick Bleijenberg corona-data-analist.

08:00 | Precies een week geleden meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een verdubbeling van het aantal coronagevallen. Maar dat is, achteraf gezien, nog maar kinderspel vergeleken bij wat er sindsdien is gebeurd. In de laatste zeven dagen zijn waarschijnlijk ongeveer 50.000 mensen positief getest, zes keer zo veel als in de week ervoor.

Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het RIVM. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor 8541 meldingen van positieve tests had gekregen, tegen 4208 in de week ervoor. In de zes dagen na de laatste update zijn 44.132 nieuwe gevallen gemeld. Op zaterdag waren er meer dan 10.000 meldingen, voor het eerst sinds eind december. Gemiddeld zijn het 7355 positieve tests per dag.

07:00 | Het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, en daarom gaan ook de zogeheten risiconiveaus omhoog. Op de nieuwe kaart van Nederland die de overheid dinsdag vaststelt, gaan zeven regio's naar het hoogste niveau (zeer ernstig) en dertien naar het een na hoogste niveau (ernstig). Amsterdam-Amstelland is een van de grootste brandhaarden. Afgelopen week zijn daar 541,5 op elke 100.000 mensen positief getest. In de gemeente Groningen werd het coronavirus vorige week zelfs vastgesteld bij 1 op elke 108 mensen. Met al die nieuwe gevallen komen Amsterdam-Amstelland en de regio Groningen op zeer ernstig, net als de regio's Utrecht, Rotterdam-Rijnmond, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden.

15:20 | Zondag meldde het RIVM bijna duizend besmettingen minder dan een dag eerder. Het instituut meldt dat tussen zaterdag en zondag 9398 mensen positief zijn getest op het coronavirus. Eerder werd er gemeld dat het getal laager uitviel door een 'achterstand in de administratie', maar dat blijkt toch niet het geval te zijn volgens een woordvoerder. Van alle mensen die getest zijn in die tijdspanne is 14,4 procent van de mensen positief getest. Dat zijn er meer dan op zaterdag. Toen meldde het RIVM dat 13,5 procent van de mensen positief was getest op het virus.

15:00 | Intensive care-arts Diederik Gommers vindt dat demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vrijdagavond tijdens de persconferentie excuses hadden moeten aanbieden voor het coronabeleid. 'Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco', schrijft Gommers zondag op Instagram.

Volgens Gommers was het logisch dat het hoge aantal coronabesmettingen na de versoepelingen niet voorspeld werden in de RIVM-modellen. 'Daar was geen rekening gehouden met ons 'oude' gedrag als gevolg van veel te positieve uitlatingen van het kabinet en de toegangstesten die niet op orde waren.'

De ic-arts kan nog niet met zekerheid stellen of we ons zorgen moeten maken over een 'vierde golf' aan coronabesmettingen. 'Op dit moment weten we dat gewoon niet', schrijft Gommers. Wat wel duidelijk is, is dat er te rooskleurig is gedacht over de versoepelingen. 'Het leek allemaal namelijk zo mooi eind juni, want de ziekenhuis- en IC-opnames met Covid-patiënten daalden als een speer. Dat was ook steeds de meetlat van eventuele versoepelingen. Er waren waarschuwingen uit Engeland over de Delta-variant, maar wij hoopten dat we iets verder waren met onze volledige vaccinaties.'

Zaterdag 10 juli

15:35 | De Tweede Kamer komt woensdag terug van reces voor een debat over het coronavirus. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat er zo snel weer over het virus gesproken zou worden, maar nu komt het parlement naar aanleiding van een nieuwe coronabrief van demissionair zorgminister Hugo de Jonge toch weer bijeen. Dat heeft de dagelijkse leiding van de Kamer zaterdagmiddag bevestigd.

Het debat staat op de agenda voor woensdagmiddag 13.00 uur. Dan zal gesproken worden over de snelle toename van de coronabesmettingen van de afgelopen week en de manier waarop het huidige coronabeleid is vormgegeven. Dat gebeurt niet in het bekende Tweede Kamergebouw, maar in de Ridderzaal.

15:20 | Het RIVM meldt zaterdag liefst 10.345 nieuwe coronabesmettingen in één dag. Voor het eerst sinds 25 december zijn er meer dan 10.000 nieuwe besmettingen vastgesteld op één dag. Het aantal besmettingen dat gemeld is ligt zaterdag ruim keer zoveel als het aantal van vorige week zaterdag. Ook is het aantal besmettingen bijna 50 procent hoger dan het aantal positief geteste mensen dat vrijdag gemeld werd. Het percentage positief geteste mensen lag in de afgelopen 24 uur op 13,5 procent, volgens het RIVM. Het aantal sterfgevallen stijgt vooralsnog niet. Het RIVM kreeg afgelopen etmaal één bericht dat een coronapatiënt aan het virus was overleden.

10:30 | Men moet duidelijker worden gemaakt, hoe goed je beschermd bent tegen het coronavirus na een vaccinatie of een besmetting. Die oproep doet viroloog Annemiek van der Eijk van het Erasmus MC. 'We moeten het nog duidelijker uitleggen: Je bent niet beschermd na één vaccinatie. En als je al eerder het coronavirus hebt gehad, de alfa- of bètavariant, dan ben je ook niet beschermd tegen de deltavariant.'

Vrijdag 9 juli

20:00 | Het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het gestaag toenemende aantal besmettingen terug te brengen. Deze gaan woensdagochtend om 6 uur in en zullen gelden tot 13 augustus. De horeca moet dan om 12 uur 's avonds op slot, er komt een eind aan Testen voor Toegang in de horeca en ook het aantal bezoekers van evenementen wordt aan banden gelegd.

Demissionair premier Mark Rutte liet weten dat veel besmettingen tijdens uitgaan en feestjes thuis plaatsvinden. Er is daarom besloten om Testen voor Toegang voor de horeca op pauze te zetten en de anderhalve meter weer terug te brengen. Daarnaast moeten alle gasten een vaste zitplaats toegewezen krijgen.

Tot 13 augustus mogen evenementen met overnachting niet plaatsvinden. Voor eendaagse evenementen geldt dat een vaste zitplaats verplicht is en de anderhalve meter afstand als leidraad geldt. Op evenementen en in de culturele sector is twee derde van de totale bezoekerscapaciteit toegestaan.

17:00 | Het zogenoemde reproductiegetal van het coronavirus, dat aangeeft hoe snel de ziekteverwekker zich verspreidt, is gestegen naar 1,37. Het getal, ook wel de 'R’ genoemd, is het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door één ander. Op 6 juli, toen de voorlaatste melding werd gedaan op het Coronadashboard, stond het getal nog op 0,97. En enkele dagen daarvoor stond het op 0,82.

De nieuwe melding zegt overigens niet alles. Het is namelijk altijd het reproductiegetal van twee weken geleden omdat de betrouwbaarheid van recentere berekeningen niet groot genoeg is.

15:20 | Het aantal besmetting is opnieuw gestegen, in het afgelopen etmaal zijn bijna 7.000 nieuwe besmettingen geconstateerd. Gisteren waren dat er nog 5.500.

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 86 coronapatiënten. Dat zijn 4 patiënten minder dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is afgelopen etmaal wel met 14 toegenomen.

Verpleegafdelingen behandelen op dit moment 120 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Donderdag waren dit er nog 106. In totaal liggen nu 206 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, tien meer dan een dag eerder.

Podcast | Vraag het Gommers

14:30 | Voor het eerst sinds het begin van deze eeuw is de bevolking in de Europese Unie in 2020 afgenomen. De bevolking kromp van afgerond 447,3 miljoen naar 447,0 miljoen. Volgens het Europees Bureau voor de Statistiek is de breuk in de jaarlijkse bevolkingsgroei mede te wijten aan de coronapandemie. Daardoor was er in de EU in totaal een hoger sterftecijfer dan normaal maar er zijn ook minder migranten aangekomen. Tussen 2000 en 2020 nam de totale bevolking in de 27 landen met 4 procent toe van 429 naar 447 miljoen, grotendeels dankzij migratie. Maar vorig jaar nam de populatie af met 312.000 mensen, stelt het statistiekbureau.

Bijwerkingen aan het hart

14:00 | Ontsteking van de hartspier en ontsteking van het hartzakje worden opgenomen in de bijsluiter van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna als mogelijke bijwerkingen, zo laat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vrijdag weten. De aandoeningen kunnen in zeer zeldzame gevallen volgen op vaccinatie met een van de twee vaccins.

Het veiligheidscomité (PRAC) van het EMA heeft dat nu vastgesteld. Symptomen van de aandoeningen kunnen kortademigheid, een krachtige en eventueel onregelmatige hartslag (hartkloppingen) en pijn op de borst zijn. Ontsteking van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) kwam recent voor bij een relatief klein aantal mensen dat met een coronavaccin was geprikt. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe zestien meldingen van myocarditis en 42 meldingen van pericarditis gekregen na een coronaprik. "Dat het optreedt ná vaccinatie betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is", benadrukt het Lareb wel.

12:00 | Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven vrijdagavond om 19.00 uur weer een persconferentie over corona. Aanleiding is de snelle stijging van de besmettingscijfers. Eerder meldden ingewijden dat het kabinet overweegt om meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten.

Het is een van de aanscherpingen van het coronabeleid waar het demissionaire kabinet over vergadert, bevestigen ingewijden na een bericht van RTL Nieuws. Er zou nog wel veel discussie zijn over deze maatregel. NOS meldt dat de maatregelen mogelijk vanavond al ingaan.

Nachtclubs niet blij

De nachtclubs en discotheken balen dat ze mogelijk dicht moeten. Dat zegt Nachtbelang, de belangenvereniging van de branche, naar aanleiding van de eerder uitgelekte beslissing dat het demissionaire kabinet overweegt om de clubs en discotheken helemaal te sluiten. Volgens een woordvoerder is er nog veel onduidelijk. Het kabinet geeft vrijdagavond om 19.00 uur een persconferentie over mogelijke nieuwe maatregelen om de oplopende besmettingen in te dammen.

Nachtbelang, die spreekt namens vijftig tot zestig nachtclubs door het land, denkt dat de gevolgen van sluiting afhangt van het soort club. Ook is de sluiting niet op lange termijn houdbaar, aldus de woordvoerder. De clubs zijn net weer open, sinds zaterdag 26 juni, toen verdere versoepelingen ingingen. Het demissionaire kabinet zou behalve clubs en discotheken helemaal dichtgooien ook overwegen cafés en restaurants om middernacht te laten sluiten en meerdaagse evenementen te verbieden, bevestigen ingewijden na een bericht van RTL Nieuws.

10:00 | Het aantal coronabesmettingen stijgt flink door. Gisteren werden er bijna 5500 nieuwe positieve tests gemeld, tien keer zoveel als anderhalve week geleden. Het kabinet overweegt nieuwe maatregelen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, hoopt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames beperkt blijft, maar we moeten er volgens hem rekening mee houden dat er zeker weer twee keer zoveel mensen in het ziekenhuis komen te liggen als nu, als de besmettingen ook onder de ouderen gaan stijgen.

08:00 | Door de snelle stijging van het aantal positieve tests kan Nederland weer rood kleuren pop de Europese kaart. Dat kan vergaande gevolgen hebben voor vakantiegangers.

Donderdag 8 juli

18:00 | De snelle stijging is niet helemaal onverwacht na de versoepelingen, zegt Annemiek van der Eijk, viroloog aan het Erasmus MC in Rotterdam. Omdat het vooral om jongeren gaat, lijkt de druk op de ziekenhuizen voorlopig nog niet toe te nemen, maar laten we ons niet rijk rekenen, waarschuwt ze.

16:00 | Het kabinet overweegt om vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Dat melden bronnen bij het kabinet. Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team. Het RIVM meldde donderdag 5475 nieuwe positieve tests en de snelste stijging tot nu toe.

15:30 | Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt steeds sneller. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5475 positieve tests gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei. Gisteren meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 3600 nieuwe gevallen en de dag ervoor waren ruim 2200 positieve tests geregistreerd.

De snelle stijging van het aantal positieve coronatests is nog niet terug te zien in de ziekenhuizen. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten is gezakt tot onder de 200. Voor het eerst sinds 13 september, bijna tien maanden geleden, komt dat aantal onder die grens uit.

Lees ook | Nederland nauwelijks veranderd op nieuwe coronakaart Europa

In totaal behandelen ziekenhuizen nu 196 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er tien minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg met vier naar 106. Op de intensive cares liggen nog 90 coronapatiënten, 14 minder dan de dag ervoor. Dat is het laagste aantal sinds 21 september.

15:00 | Sommige nachtclubs sluiten uit voorzorg hun deuren om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te garanderen, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Clubs maken die keuze vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in het land en enkele meldingen van besmettingen in nachtclubs sinds deze op 26 juni weer open mogen. Hoewel meerdere eigenaren hiervoor kiezen, is dit volgens KHN geen trend. 'Uiteindelijk maken horecaondernemers zelf deze afweging,' zegt een woordvoerder.

'Maatregelen te vroeg losgelaten'

Zes op de tien mensen vinden dat het kabinet de coronamaatregelen te snel heeft losgelaten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel. Nu het aantal coronabesmettingen sterk stijgt, nemen voor het eerst dit jaar ook zorgen toe over het coronavirus.

Bij veel mensen leeft het gevoel dat de versoepelingen van eind juni, zoals het heropenen van kroegen en discotheken, te vroeg zijn ingegaan. Vooral veelal ongevaccineerde jongeren hebben daarmee te veel vrijheid gekregen, zeggen ondervraagden tegen EenVandaag.

Uit de studie komt verder naar voren dat de maatschappelijke onrust voor het eerst dit jaar weer toeneemt. Half juni maakte 42 procent zich zorgen, tegenover 60 procent nu. Het is vooral de snel oprukkende Delta-variant die mensen verontrust.

Het onderzoek werd gehouden op 7 en 8 juli en er deden 20.367 leden van het panel mee.

Zondag 4 juli

11:30 | Mensen die al volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus hoeven vanaf donderdag 8 juli niet meer in quarantaine als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt, bijvoorbeeld een gezinslid. Dit geldt volgens een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR voor mensen die veertien dagen eerder de (laatste) prik hebben gehad en daarmee voldoende bescherming hebben opgebouwd.

Quarantaine was tot nu toe voorschrift voor mensen met gezinsleden die positief zijn getest. Voor gevaccineerden golden dezelfde coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Daar komt donderdag verandering in.

De nieuwe regels gaan ook voor twee andere groepen gelden. Dat betreft de groepen mensen die minder dan zes maanden geleden Covid-19 hebben gehad. De immuniteit geldt ook voor mensen die al eerder Covid-19 hebben gehad en langer dan veertien dagen geleden minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Voor deze groepen vervalt de quarantaineplicht als iemand in hun huishouden of een ander nauw contact positief is getest.

10:00 | Kinderen die zijn geboren in 2005 kunnen sinds zondag 10.00 uur een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen corona. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een tweet. Wie in 2005 is geboren, is of wordt dit jaar nog 16 jaar. Later komen ook de andere kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.

In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten vaccineren. Ze krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het is de bedoeling dat alle jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen, en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen.

Zaterdag 3 juli

16:25 | De daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zet door. Ziekenhuizen behandelden zaterdag 230 mensen vanwege Covid-19, vrijdag waren dat er nog 248.

Op de verpleegafdelingen liggen nog 128 coronapatiënten, 12 minder dan een dag eerder, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares daalde met 6 naar 102. Op 22 september vorig jaar hadden de intensive cares voor het laatst minder dan honderd coronapatiënten onder hun hoede.

Nog altijd hoeven er weinig nieuwe coronapatiënten te worden opgenomen in de ziekenhuizen. Intensive cares hebben voor de vierde keer in vijf dagen geen nieuwe opnames. Acht mensen werden opgenomen op een verpleegafdeling, vergelijkbaar met de voorgaande dagen.

15:57 | Het RIVM heeft zaterdag 1146 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het is de eerste keer in ruim twee weken tijd dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1000 ligt. Op 17 juni waren er 1061 nieuwe besmettingen. Het aantal positieve tests ligt ruim tweemaal zo hoog als vorige week zaterdag, toen het RIVM 556 nieuwe besmettingen meldde.

Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad werden 89 besmettingen vastgesteld. In Rotterdam testten 77 mensen positief. In Enschede waren dat er 52, evenals in Groningen. In Breda werden zaterdag 33 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Het RIVM meldde zaterdag één sterfgeval, in Enschede. Vrijdag waren dat er zeven, het hoogste aantal in een maand tijd. Het betekent niet dat die mensen in de 24 uur daarvoor waren overleden, want het kan soms een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Vrijdag 2 juli

16:00 | Het aantal nieuwe coronabesmettingen is gestegen naar bijna duizend. Gisteren steeg het dagcijfer al naar ruim 800, het hoogste aantal in ongeveer twee weken.De helft van de nieuwe corona-besmettingen in Nederland wordt inmiddels vermoedelijk door de deltavariant veroorzaakt, zegt het RIVM.

Het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot onder de 250. Dat is voor het eerst sinds half september vorig jaar. Zowel op verpleegafdelingen als op intensive cares daalde het aantal patiënten met corona. Het is de vierde dag op rij dat er op IC's niemand met corona bij is gekomen.

Het RIVM meldt in het afgelopen etmaal 7 sterfgevallen als gevolg van corona.

Maandag 28 juni

13:40 | Het demissionaire kabinet heeft overeenstemming bereikt over de aanschaf van nog eens ruim zes miljoen doses van het coronavaccin van Moderna. Daarmee is Nederland verzekerd van voldoende vaccins om ook volgend jaar iedereen die dat wil te vaccineren. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge maandag bekendgemaakt.

Of en zo ja hoe het vaccinatieprogramma volgend jaar wordt voortgezet, is nog niet duidelijk. Dat is onder meer afhankelijk van adviezen van de Gezondheidsraad. Maar er zijn straks hoe dan ook voldoende doses beschikbaar om iedereen boven de 12 jaar twee prikken aan te bieden.

13:15 | Woon- en keukenwinkel Dille & Kamille maakte door de coronacrisis aanvankelijk een zware tijd door. Daardoor had het bedrijf ook recht op NOW-steun, maar het bedrag dat de winkel ontving, wordt terugbetaald. Dat vertelde directeur Hans Geels in BNR Zakendoen.

11:50 | Na meer dan een jaar thuiswerken aan de keukentafel mogen we weer naar kantoor. Maar het wegvallen van het thuiswerkadvies maakt niet meteen alles anders. Corporaties zijn terughoudend met opschalen. Voor de helft weer naar kantoor is nog een stap te ver. Zo blijkt uit rondgang van BNR langs grote werkgevers in Nederland.

Donderdag 24 juni

15:55 | Nederland is niet langer oranje/rood op de Europese coronarisicokaart. Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) heeft de status vanmiddag aangepast. Nederland kleurt nu geel op de kaart en het noorden van het land zelfs groen. Hier zijn gezien de besmettingscijfers van de laatste twee weken geen noemenswaardige besmettingsrisico's meer,

Woensdag 23 juni

13:20 | Bij ruim 40 procent van de positieve coronatesten die bij de GGD in Amsterdam zijn afgenomen, is de besmettelijker Delta-variant van het virus aangetroffen. Dat zegt hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD Yvonne van Duijnhoven.

11:05 | De nachtclubs mogen in juli weer open, maar dat kunnen ze lang niet allemaal. Clubs die ver zijn verwijderd van een coronatestlocatie, kunnen namelijk veelal nog niet de deuren openen, zolang niet-gevaccineerde bezoekers een negatieve test nodig hebben. Dat zegt Nachtbelang tegen BNR, de organisatie die Nederlandse nachtclubs vertegenwoordigt.

09:35 | Meer dan een kwart van de horecabedrijven had in de coronaperiode externe financiering nodig om de lopende rekeningen te kunnen betalen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Behalve de horecasector werden ook de cultuursector, sportrecreatie en vervoer zwaar getroffen.

Dinsdag 22 juni

15:00 | De economische schade van de coronacrisis lijkt mee te vallen. Vanmorgen kwam het Centraal Planbureau naar buiten met de zogenaamde juni-raming. Drie maanden geleden verwachtte het CPB nog 2,2 procent economische groei in 2021. In de nieuwe raming is dit meer dan 3,2 procent.

10:00 | De GGD regio Utrecht gaat vandaag naar verschillende wijken waar de vaccinatiegraad nog relatief laag is om vaccinaties aan te bieden zonder afspraak. De bedoeling is om mensen te informeren en degene die dat wil een vaccinatie aan te bieden.

06:50 | De geluiden over de economie worden alsmaar beter. En ook ondernemers zijn positiever dan ze een paar maanden geleden waren. Zowel zzp'ers en mkb'ers zien de toekomst van hun ondernemingen zonniger in. Dat terwijl binnenkort de steunmaatregelen van de overheid vervallen. Dit blijkt uit de bedrijvenmonitor door Ipsos in opdracht van Interpolis.

Maandag 21 juni

11:25 | Iedere Indiase volwassene die dat wil mag vanaf vandaag een gratis coronavaccin halen. De centrale overheid heeft na alle kritiek op het zwalkende vaccinatiebeleid de regie weer naar zich toegetrokken. 'Men hoopt in augustus maandelijks honderden miljoenen te vaccineren', zegt India-correspondent Saskia Conninger.

10:00 | Uit een analyse van de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (oftewel de SKR) blijkt dat de kwaliteit van de zorg in 2020 weliswaar op peil bleef, maar dat er een enorm stuwmeer is ontstaan aan patiënten die nog niet behandeld zijn. 'We zien in verschillende zorgdomeinen een daling van het aantal patiënten dat zich gemeld heeft', zegt onderzoeksleider Michel Wouters van de SKR.

08:05 | Het aantal faillissementen en de stijging van werkloosheid ná de coronacrisis, zullen naar verwachting nog veel minder hoog uitvallen dan eerder verwacht. Dat zeggen De Nederlandsche Bank en economen van verschillende grote banken tegen BNR.

Zaterdag 19 juni

Het kabinet heeft besloten om de samenleving weer grotendeels te openen. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekend tijdens de persconferentie. Vanaf 26 juni mogen alle deuren worden geopend, waarbij de anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar de anderhalve meter niet mogelijk is, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.

Vrijdag 18 juni

16:30 | AstraZeneca hoeft van de rechter voorlopig veel minder vaccins te leveren dan de Europese Unie eist. Volgens de Brusselse rechter, die uitspraak deed in de zaak, moet de farmaceut voor 27 september in totaal 50 miljoen doses van hun coronavaccin leveren.

08:50 | Het demissionair kabinet komt vanavond met een hele trits aan versoepelingen: de mondkapjesplicht verdwijnt voor een deel, je mag weer acht mensen uitnodigen thuis én cafés mogen tot middernacht open blijven. Maar wat betekenen de versoepelingen voor de handhavers?

Donderdag 17 juni

10:45 | Vanaf volgende week zaterdag is een mondkapje niet meer in alle publieke binnenruimten verplicht. Bronnen in Den Haag bevestigen aan BNR dat er een versoepeling van de mondkapjesplicht aankomt. Waar je binnen anderhalve meter afstand kán houden, mag je met blote mond en neus naar binnen.

Woensdag 16 juni

06:00 | Het digitale vaccinatiepaspoort waar momenteel aan wordt gewerkt, zorgt voor grote privacyrisico’s. Onder meer door tijdsdruk en politieke druk zijn de persoonsgegevens die in het paspoort worden verwerkt mogelijk niet goed beveiligd. Dat zeggen privacydeskundigen en de stichting Privacy First tegen BNR. Zij noemen het gele vaccinatieboekje een veel minder risicovol alternatief voor het digitale paspoort.

Dinsdag 15 juni

22:30 | Het inmiddels beruchte testen voor toegang kost ons een half miljoen euro per dag, terwijl minder dan 3 procent van de testcapaciteit wordt benut. Dat schrijft Follow the Money. Toch heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nog vele miljoenen klaarliggen om verder op te schalen.

12:35 | Nog geen 3 procent van de testcapaciteit voor 'testen voor toegang' wordt benut. Die lege testcentra kosten de belastingbetaler een half miljoen euro per dag. Desondanks heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nog honderden extra miljoenen gereserveerd voor verdere uitbreiding, schrijft Follow The Money.

07:50 | Het coronapaspoort kan ook na de zomer nog worden ingezet als dat nodig is. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tegen BNR. De app wordt op 23 juni voor Nederland ingevoerd en de wet die dat mogelijk maakt geldt voor drie maanden, maar kan daarna worden verlengd, zegt het ministerie.

Maandag 14 juni

15:35 | Het kabinet wil de eerstvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen al vanaf zaterdag 26 juni doorvoeren in plaats van dinsdag 30 juni. Horecagelegenheden mogen dan bijvoorbeeld langer openblijven en meer gasten ontvangen en ook regels voor culturele instellingen worden versoepeld. Het definitieve besluit hierover wordt vrijdag in de ministerraad genomen.

Vrijdag 11 juni

17:00 | Farmaceut Janssen moet 60 miljoen doses van zijn coronavaccin weggooien. Die zijn mogelijk vervuild. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA besloten, meldt The New York Times. De problemen spelen bij een fabriek van Emergent BioSolutions in de stad Baltimore. Die fabriek is al een paar maanden dicht vanwege productiefouten. Door de problemen loopt ook de vaccinatiecampagne in Nederland vertraging op.

16:00 | Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Het komt vanaf 21 juni beschikbaar als keuzemogelijkheid, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD. Ze hoeven dan maar één prik te krijgen.

15:23 | Kabinet overweegt voetbalstadions per 30 juni weer volledig open te stellen voor publiek.

15:15 | Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan waar een capaciteit van 100 procent mogelijk is en waar bezoekers geen afstand van 1,5 meter hoeven aan te houden. Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Woensdag 9 juni

14:50 | Kinderen van 12 jaar en ouder die in een medische risicogroep vallen, worden binnenkort ook gevaccineerd tegen het coronavirus. Het kabinet neemt het advies daarover van de Gezondheidsraad over.

Dinsdag 8 juni

18:20 | Terwijl eerst nog delen van Italië het gele reisadvies zouden krijgen, is nu door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten dat heel Italië vanaf overmorgen een geel reisadvies krijgt. Naast Italië zijn er nog enkele landen van de lijst met hoge risicolanden gehaald en dat besluit komt er op advies van het RIVM.

17:05 | De Zuid-Afrikaanse variant en de Britse variant van het coronavirus zijn besmettelijker dan de oorspronkelijke variant. En uit onderzoek blijkt nu ook dat hun spike-eiwit sterker bindt aan onze lichaamscellen.

Maandag 7 juni

13:25 | Het is wettelijk toegestaan wanneer werkgevers hun werknemers willen motiveren zich te laten vaccineren met een vaccinatiebonus. Een eenmalige beloning van 500 euro voor iedereen op de zaak die zijn prik haalt? Dat mag dus gewoon, meldt rechtsbijstandsverlener DAS aan BNR.

12:05 | Dit weekeinde werden de regels voor de cultuursector versoepeld. Zzp'ers binnen deze sector hebben het afgelopen maanden zwaar te verduren gehad. De overheid trok ook voor de cultuursector miljoenen uit in de vorm van steunpakketten. Toch werd een groot deel van de zzp'ers werkloos.

09:25 | Er moet een parlementaire enquête komen naar het functioneren van het ministerie van VWS tijdens de coronacrisis. Dat zegt JA21-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij. 'We hebben het nu over de 100 miljoen en de 9 miljoen die Van Lienden heeft gemaakt, maar ondertussen weten we ook dat er 5,1 miljard is aan uitgaven alleen al bij het ministerie van VWS waar geen bonnetjes van zijn.'

05:40 | De vaccinatiecampagne tegen corona loopt nu op volle toeren. In deze aflevering van Vraag het Gommers komen je vragen over de coronavaccins aan bod. Nu is het afwachten hoeveel mensen zich uiteindelijk laten vaccineren en welke mutaties van het coronavirus zullen optreden. Dus behandelen we ook de vraag of mensen en wie mogelijk een derde coronavaccinprik moet krijgen.

Vrijdag 4 juni

15:30 |De ic-capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen kan worden afschaald. Dat heeft het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vandaag besloten. Vanaf aanstaande maandag zijn er nog slechts 1150 ic-bedden nodig. Dat betekent dat de ic-capacitieti wordt teruggebracht naar het niveau van vóór de corona-uitbraak.

Donderdag 3 juni

12:30 | Mensen uit jongere groepen die nog uitgenodigd moeten worden voor vaccinatie tegen het coronavirus, moeten uitsluitend nog zogeheten mRNA-vaccins krijgen, vindt de Gezondheidsraad. Als het kabinet het advies overneemt, krijgen mensen die nog wachten op hun inenting het vaccin van Moderna of dat van Pfizer/BioNTech.

12:00 | Bijna de helft van de exporteurs maakt nog steeds minder omzet als gevolg van corona. Dat blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius en ondernemersvereniging evofenedex. ‘Door dat wereldwijd economieën nog onder niveau presteren, leven veel exporteurs nog in onzekere tijden’, zegt Rob Zomer, business unit manager internationaal ondernemen bij evofenedex.

08:00 | Meer dan helft van de Nederlandse volwassenen is gevaccineerd. Zeven miljoen mensen hebben een eerste prik gehad en twee miljoen mensen ook al hun tweede. ‘Steeds meer Nederlanders hebben antistoffen in hun lichaam’, zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder van bloedbank Sanquin.

06:00 | Er wacht Nederland een stijging in faillissementen en werkloosheid als de coronasteunpakketten voor bedrijven over vijf maanden worden stopgezet. Dat zeggen economen van onder meer Rabobank, ABN Amro en ING tegen BNR. Vooral de horeca- en cultuursector zullen klappen krijgen, is de verwachting.

Woensdag 2 juni

17:30 | Het afgelopen etmaal werden 785 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM). Dat zijn er minder dan een etmaal eerder, toen er 3.438 werden gemeld. Het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is 3061, dat is hoger dan dat aantal gevallen van de laatste 24 uur. Het aantal sterfgevallen steeg met 6 tot in totaal 17.634.

15:00 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is zondag iets verder gedaald tot 486. Dat zijn er 13 minder dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zondag lagen er 486 coronapatiënten op de intensive care. Ziekenhuizen behandelen momenteel in totaal 1327 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 25 minder dan een dag eerder.

14:30 | De vaccinatiecampagne in Nederland is niet de snelste, 'maar schiet nu wel lekker op'. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in reactie op de voorspelling van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat iedereen voor 1 september volledig gevaccineerd is. Horecaondernemers hopen vurig dat de 1,5 meterregel al eerder van tafel kan, zegt Willemsen.

12:20 | De Indiase coronavariant lijkt in Nederland geen desastreuze effecten te hebben. Ook de zwarte schimmel die veel patiënten in India treft baart Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, niet meteen zorgen. 'Het is een schimmel die vooral aarde en rottend fruit treft en daardoor komt het in Nederland niet veel voor.'

11:20 | Voor 1 september moeten alle volwassenen die dat willen volledig gevaccineerd zijn. Zorgminister Hugo de Jonge denkt dat dat 'moet kunnen', zegt hij in WNL Op Zondag. Als alles volgens plan verloopt, kunnen tegen die tijd ook alle coronaregels worden losgelaten. Volgens De Jonge is dat goed nieuws, omdat dan ook het school- en collegejaar 'op een zo normaal mogelijke manier' kunnen beginnen. Of dan ook de 1,5 meter niet meer geldt.

08:40 | Nederland kan zich écht gaan opmaken voor een zomer vol evenementen. OMT-lid en viroloog bij het Amsterdam UMC Menno de Jong is voorzichtig positief over het plan van het kabinet om vanaf eind juni al festivals mogelijk te maken. 'Festivals als Lowlands zijn mogelijk, maar we moeten niet overmoedig raken', zegt De Jong in een nieuwe Corona Q&A op AT5. Het aantal besmettingen in Nederland, maar ook in Amsterdam, daalt de laatste weken hard.

Zaterdag 29 mei

16:20 | Het afgelopen etmaal zijn 3.438 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, meer dan het weekgemiddelde van 3.161. Vrijdag werden nog (gecorrigeerd) 3.884 positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan de vrijdagen ervoor. Amsterdam telde afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. Hier kregen 207 inwoners bericht dat ze positief getest zijn. In Rotterdam waren er 171 positieve tests, gevolgd door Den Haag (115), Utrecht (85) en Tilburg (67).

15:10 | Voor het eerst in vijf maanden liggen er minder dan 500 coronapatiënten op de intensive care, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat nu nog om 499 coronapatiënten, 22 minder dan een dag eerder. De laatste keer dat er minder dan 500 coronapatiënten op de ic lagen was op 13 december 2020. Toen ging het om 497 patiënten. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1.352 mensen vanwege Covid-19, 88 minder dan een dag eerder.

12:40 | Iets meer dan 3 miljoen Nederlanders keken vrijdagavond naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. In totaal kwam het neer op 3.033.000 kijkers die via de verschillende zenders keken. In de persconferentie werden nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd.

09:30 | Instellingen kunnen "op zo kort mogelijke termijn" subsidie aanvragen voor coronabanen in de zorg in het tweede helft van het jaar. Het kabinet heeft besloten de subsidie te verlengen, waarvoor 40 miljoen euro is uitgetrokken. Belangrijk is wel dat medewerkers die met deze subsidie worden aangenomen, uiterlijk 1 oktober in dienst komen. Nog dit jaar zal de zorg bezig zijn met een inhaalslag, omdat de afgelopen tijd veel operaties wegens corona zijn uitgesteld.

Vrijdag 28 mei

19:20 | Het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus loopt ongeveer twee weken vertraging op door de leveringsproblemen bij producent Janssen. 'We hebben iets langer nodig om iedereen de eerste prik te geven. In plaats van begin juli wordt het half juli', zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Tot dusver hadden er al bijna een miljoen Janssen-vaccins moeten zijn geleverd. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard staat de teller nu pas op zo'n 313.000 prikken. Ongeveer 12 miljoen volwassen Nederlanders kunnen een prik krijgen. Tot nu toe zijn ruim 6 miljoen mensen gevaccineerd.

19:05 | Het kabinet wil de volgende rondes versoepelingen naar voren halen. De al aangekondigde versoepelingen worden vervroegd van 9 juni naar 5 juni, bevestigt Mark Rutte zojuist in de persconferentie. Veel locaties gaan per 5 juni weer open.

16:50 | Het Pfizer-vaccin is veilig voor kinderen van 12 jaar en ouder, zegt medicijnwaakhond EMA. Het is voor het eerst dat in Europa een coronavaccin groen licht krijgt voor het inenten van tieners. Eerder werd het middel van Pfizer al goedgekeurd voor jongeren van 16 jaar en ouder.

16:10 | Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen en de reguliere zorg komt langzaam maar zeker weer op gang. Daardoor liggen er voor het eerst sinds 16 februari minder coronapatiënten op de intensive cares dan mensen met andere aandoeningen, zoals hartklachten en kanker. Een absolute mijlpaal, zegt ic-arts Diederik Gommers. 'Natuurlijk moet je op blijven letten, maar het aantal mensen dat ernstig ziek wordt, neemt heel snel af.'

15:00 | Sinds het begin van het jaar is dat maar één keer eerder gebeurd, op 16 februari. Op de intensive cares liggen nu 521 coronapatiënten, twintig minder dan op donderdag. Het is het laagste aantal sinds 27 februari. Sinds begin mei zijn bijna driehonderd ic-bedden voor coronapatiënten vrijgekomen.

Daardoor komen ook meer bedden, meer artsen en meer verpleegkundigen vrij om andere patiënten te helpen. De intensive cares behandelen nu 543 niet-coronapatiënten, 22 meer dan op donderdag. In totaal liggen nu 1440 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dit zijn er 72 minder dan op donderdag. Het is de elfde achtereenvolgende dag dat de bezetting in de ziekenhuizen daalt. In die ongeveer anderhalve week zijn 743 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen.

10:30 | Minister de Jonge verwacht door leveringsproblemen Janssen-vaccin vertraging van eerste prik. 'We zijn nu de gevolgen aan het berekenen en ik kom er vanavond bij de persconferentie op terug” aldus de minister.

10:00 | Het wordt een drukke dag in politiek Den Haag. De formatiegesprekken gaan verder, maar ondertussen vallen er grote besluiten over het coronabeleid. En dan is er natuurlijk nog de persconferentie over de versoepelingen.

Lees meer | Alles in Den Haag vandaag in het teken van corona

08:30 | Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven vanavond om 19.00 uur een persconferentie over versoepelingen van de coronamaatregelen per 5 juni. Volgens de minister staat de seinen op groen

Donderdag 27 mei

15:50 | Het kabinet zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Welke maatregelen afgeschaald worden, besluit het kabinet vrijdag, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Vrijdagavond om 19:00 uur geeft het kabinet daar dan verdere toelichting over op een persconferentie.

15:20 | Ondernemers die het afgelopen jaar gebruik gemaakt hebben van de coronasteun, hebben te maken met strenge controles die mogelijk resulteren in het terugbetalen van het geld dat ze ontvangen hebben. In BNR's Big Five van de Nieuwe Macht pleit de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen voor een ruimhartiger aanpak.

12:30 | De quarantaineplicht en de wet om toegangstesten in te voeren zijn door de Eerste Kamer. Tot diep na middernacht werd daar vergaderd. En 50 kilometer verderop overlegden de burgemeesters van de veiligheidsregio's over hoe corona deze zomer aangepakt moet worden.

06:30 | Tienduizenden 80-plussers zijn nog niet op komen dagen voor hun tweede coronaprik. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM en wordt aan BNR bevestigd door corona data-analist Yorick Bleijenberg van Coronabeeld.nl.

Woensdag 26 mei

17:05 | Het Outbreak Management Team (OMT) sluit een nieuwe golf van coronabesmettingen komende winter niet uit, zo wordt duidelijk uit het laatste advies dat de deskundigen naar het kabinet hebben gestuurd. In een 'optimistische situatie' waarin 75 procent van de bevolking is gevaccineerd, zou het zogeheten reproductiegetal van het virus 'net onder de 1' kunnen blijven, schat het OMT in. Een nieuwe uitbraak kan echter wel degelijk weer mogelijk worden als er bepaalde tegenvallers zijn.

10:45 | Het is nog maar de vraag of grote evenementen dit najaar wel kunnen plaatsvinden. Er zijn mogelijk niet genoeg politiemensen beschikbaar om de veiligheid te garanderen. Dat bevestigen politiebonden en demissionair minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie aan BNR. 'We moeten gaan oppassen dat niet iedereen overal van alles gaat organiseren', aldus de minister.

09:45 | Het is tijd voor een nieuwe, landelijk aangestuurde crisis-organisatie voor de bestrijding van toekomstige pandemieën. De GGD GHOR Nederland, de vereniging van de 25 GGD-directeuren, pleit hiervoor in een brief aan informateur Hamer. Voor onder andere deze nieuwe crisisorganisatie zijn er structurele investeringen van 600 miljoen euro per jaar nodig. Dat geld is nodig van een volgend kabinet omdat de GGD's decennialang financieel zijn 'uitgekleed', volgens André Rouvoet, van de landelijke GGD.

07:30 | De prijzen van allerlei diensten en goederen gaan flink stijgen als de coronapandemie eenmaal achter de rug is. Omdat de vraag dan fors toe zal nemen, er schaarste aan bepaalde producten is én omdat bedrijven een slecht jaar goed moeten maken, moet de consument dieper in de buidel tasten. Dat zeggen economen van ING, Rabobank en ABN Amro tegen BNR.

Dinsdag 25 mei

16:30 | Het afgelopen etmaal registreerde het RIVM 680 positieve coronatests minder dan de dag ervoor, waarmee het weekgemiddelde verder daalt. Gemiddeld kwamen er in de afgelopen zeven dagen 4.015 nieuwe besmettingen per etmaal aan het licht, waar het gemiddelde zondag op 4.029 stond. In totaal registreerde het RIVM 2.766 nieuwe positieve coronatests tussen zondag en maandag. Zondagochtend werden 3.446 nieuwe gevallen gemeld.

15:50 | Op tweede pinksterdag liggen er minder dan 600 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is voor het eerst sinds 19 maart. Het totaal aantal coronapatiënten dat op maandag in de ziekenhuizen is opgenomen is met 1.695 bezette bedden niet zo laag geweest sinds 11 december 2020, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de zevende opeenvolgende dag dat er minder patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen liggen dan een etmaal eerder.

12:20 | Voor veel mensen voelt het toch niet gemakkelijk om niet zelf te kunnen kiezen wélk vaccin ze krijgen. Moet je tweede prik per se van hetzelfde merk zijn als het eerste? En ben je aangewezen op het vaccin dat je 'toevallig' is toegewezen? Volgens Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, moeten RIVM en GGD's open staan voor meer maatwerk, zegt hij in de BNR-podcast Vraag het Gommers.

11:40 | De ziekenhuizen van Zuyderland in Sittard en Heerlen zijn een proef gestart om achterstanden bij niet-corona-gerelateerde ingrepen versneld terug te dringen. Momenteel is er een achterstand van ruim 5000 ingrepen als gevolg van corona. Door patiënten zo snel mogelijk na de ingreep naar huis te sturen, konden er afgelopen week 25 extra operaties worden uitgevoerd. De patiënten verbleven na de ingreep op de Recovery in Heerlen en konden vervolgens naar huis.

08:30 | Dak- en thuislozen worden vanaf deze week ingeënt tegen het coronavirus. GGD-medewerkers en artsen zullen mensen prikken bij opvanglocaties en met mobiele prikteams. Volgens de GGD leven naar schatting ongeveer 60.000 mensen zonder dak boven hun hoofd in Nederland. Tot dusver is contact gelegd met ongeveer 25.000 van hen. Opvangcentra, gemeenten, kerken, het Rode Kruis en het Leger des Heils helpen om de lastig te bereiken groep in kaart te brengen. Dak- en thuislozen worden ingeënt met het vaccin van Janssen. Van dat vaccin is maar één prik nodig en dus ook maar één afspraak.

Zondag 23 mei

22:00 | Vanaf 31 mei gaan de middelbare scholen weer volledig open, maar dat besluit van het kabinet zorgt voor wisselende reacties. Schoolleiders en docenten zijn kritisch vanwege het risico dat ze lopen op besmettingen, veel ouders zijn opgelucht. Maar een overgroot deel van de Nederlanders twijfelt er zeer aan of de scholieren zich twee keer per week gaan zelftesten, meldt Hart van Nederland.

17:00 | Zondag zijn er voor het eerst dit jaar minder dan 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen in ziekenhuizen, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. Het afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 96 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. In totaal liggen daar nu nog 1104 coronapatiënten, 25 minder dan zaterdag.

15:50 | Het gemiddeld aantal coronabesmettingen van de afgelopen week is zondag verder gedaald tot het laagste peil sinds 21 februari. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4036 besmettingen per etmaal. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn bij het RIVM 3471 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 963 minder vergeleken met zondag een week geleden. Ten opzichte van zaterdag nam het aantal positieve tests wel toe, met 268.

11:00 | Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna gaat begin juni aan de Europese instanties toelating vragen voor de toediening van zijn coronavaccin voor 12- tot 17-jarigen. Dat heeft de Franse topman Stéphane Bancel van het bedrijf aangekondigd in de Franse krant Le Journal du Dimanche. Momenteel is alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech in de Europese Unie toegelaten voor 16- tot 18-jarigen.

09:00 | De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse mutant, meldt de Britse gezondheidsdienst Public Health England (PHE) op basis van eigen onderzoek.

Zaterdag 22 mei

16:00 | Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn bij het RIVM 3221 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 955 minder vergeleken met de voorgaande dag. Ten opzichte van vorige week zaterdag gaat het om een daling van ruim 1200 positieve tests.

13:50 | Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag voor de vijfde dag op rij gedaald, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal worden er momenteel 1731 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, 91 minder dan vrijdag. Net zoals vrijdag zijn er 24 nieuwe patiënten met Covid-19 op de intensive care opgenomen. Het totaal aantal patiënten op de ic staat op 602 patiënten, 6 minder dan een dag eerder.

13:20 | De Braziliaanse president Jair Bolsonaro was aanvankelijk niet van plan coronavaccins te kopen en richtte zich op groepsimmuniteit. Dat meldt Renan Calheiros, het hoofd van het parlementaire onderzoekscomité dat kijkt naar wat er mis is gegaan in de corona-aanpak van de regering. Het is vooralsnog niet duidelijk of Bolsonaro strafbare feiten heeft begaan. Daar is volgens Calheiros meer onderzoek voor nodig.

Vrijdag 21 mei

19:20 | De manier waarop Nederland de uitbraak van het coronavirus bestrijdt, is te versnipperd. Dat zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. "Eerst hebben we op zondag het gesprek tussen het kernkabinet met RIVM en anderen, zoals het Outbreak Management Team. Vervolgens een gesprek met het parlement en daarna moeten de ministers nog een keer bij de burgemeesters komen. Nu zitten er soms dagen tussen het signaleren van een urgentie en het nemen van een besluit. Ik vind dat te lang", aldus Aboutaleb.

18:10 | Het afgelopen etmaal registreerde het RIVM 4.219 positieve coronatests. Dat is minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. Het betekent dat de uitbraak verder afneemt. Volgens bijgestelde cijfers waren er donderdag 4.652 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn 30.570 positieve tests gemeld, wat neerkomt op gemiddeld 4.367 nieuwe gevallen per dag. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met twaalf.

16:30 | Mensen die met het coronavaccin van AstraZeneca worden ingeënt, kunnen voortaan sneller hun tweede prik krijgen: tussen vier en twaalf weken. De afgelopen maanden werd er tussen de eerste en tweede prik een periode van twaalf weken aangehouden. Zo zouden er sneller meer mensen een eerste inenting kunnen krijgen. Ook zou het vaccin betere bescherming bieden als er zo lang werd gewacht. Maar dat blijkt toch niet zo te zijn, zegt de Gezondheidsraad nu.

09:00 | MKB-Nederland zal vandaag met informateur Mariëtte Hamer voornamelijk bespreken hoe Nederland investerend de crisis uitkomt, nu veel zwaar getroffen ondernemers amper nog geld hebben om te investeren. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof in BNR's De Ochtendspits. 'Dus over wat we verwachten van het kabinet om het eigen vermogen te versterken.'

Donderdag 20 mei

14:30 | EasyJet heeft in de eerste helft van dit boekjaar een verlies van 700 miljoen pond geschreven. Dat is omgerekend zo’n 800 miljoen euro. Door de coronacrisis hebben veel minder mensen gevlogen. 'Ik denk dat het om niet meer dan tien vluchten per week gaat', zegt William Vet, directeur Benelux van easyJet.

13:30 | Nederland bezuinigde tijdens eerdere crises op uitvoeringsorganisaties, maar heeft niet bijgeplust toen het weer goed ging en dat breekt ons nu op. Dit stelt president Arno Visser van de Algemene Rekenkamer. De Rekenkamer velde op Verantwoordingsdag een hard oordeel over het financiële beleid van de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en op dat van andere ministeries.

07:00 | Voor veel ondernemers is uitstel van de betaling van de tegemoetkoming vaste lasten, TVL, een forse aderlating. Ze hadden al weinig reserves en moeten ook nog eens vakantiegeld uitbetalen. Er blijft amper geld over om de boel straks weer helemaal open te gooien, zeggen ondernemersvereniging ONL en Koninklijke Horeca Nederland tegen BNR.

Woensdag 19 mei

18:00 | De Europese Commissie had de Nederlandse staatssteun aan KLM niet mogen goedkeuren. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie vandaag besloten. KLM kreeg deze zomer een steunpakket van 3,4 miljard euro om de coronacrisis te overleven.

10:00 | Het coronapaspoort voor de Europese Unie lijkt onderweg. Wel moeten er nog enkele politieke en technische hindernissen worden genomen. De onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie liepen gisteren nogal stroef.

Dinsdag 18 mei

18:00 | De EU-landen en het Europees Parlement willen mensen die minimaal één coronaprik hebben gehad, rond laten reizen door Europa deze zomer. Eén prik met een coronavaccin is straks genoeg om de coronapas te krijgen die het reizen in de Europese Unie gemakkelijker moet maken.

14:30 | Vakbond FNV moet alle zeilen bijzetten in de coronacrisis én de kabinetsformatie. Iets meer dan twee maanden geleden nam nieuwe FNV-voorzitter Tuur Elzinga het stokje over van voorganger Han Busker. Hij was te gast bij BNR om over de toekomst van werkend Nederland te praten.

07:00 | Het is verantwoord om versoepelingen door te voeren voor mensen die volledig gevaccineerd zijn, zeggen verschillende virologen tegen BNR. Ze onderschrijven daarmee de richtlijn van het CDC, het Amerikaanse RIVM.

Maandag 17 mei

18:00 | Rover maakt zich grote zorgen over de toekomst van het openbaar vervoer. Voorgenomen kostenbesparingen hebben volgens de reizigersorganisatie grote maatschappelijke gevolgen. De ov-sector ontvangt dit jaar overheidssteun, de zogenaamde beschikbaarheidsvergoeding, maar dat is niet genoeg om alle verliezen van de coronacrisis te compenseren. Provincies en vervoerbedrijven werken daarom aan transitieplannen.

07:00 | Defensie is nu helemaal klaar om te gaan helpen bij de vaccinatiecampagne. Alle daarbij behorende trainingen zijn afgerond, dus de militairen kunnen per direct worden ingezet, als dat nodig is. Dat bevestigen het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en de GGD, na vragen van BNR. Volgens de GGD is het bijna zeker dat er inderdaad een beroep op het leger zal worden gedaan.

Zondag 16 mei

16:00 | Een paar honderd mensen hebben zich vanmiddag op het Malieveld in Den Haag verzameld voor een bijeenkomst van Forum voor Democratie. De aanwezigen dragen geen mondkapjes. Fractievoorzitter Thierry Baudet is ook aanwezig. Hij zal later in de middag een toespraak houden. Vrijdag kondigde Baudet de manifestatie aan, die bedoeld is 'voor de vrijheid en tegen de coronamaatregelen'. Afgelopen week lieten drie Kamerleden weten de fractie van FvD te verlaten en als zelfstandige fractie verder te gaan.

14:50 | Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is weer lager dan een dag eerder. Er liggen op de ic's nu 686 coronapatiënten, 24 minder dan gisteren. Het is de elfde achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt. Het aantal opgenomen coronapatiënten op de verpleegafdelingen is 1.466, zeven minder dan zaterdag (1473), volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ziekenhuizen behandelen nu 2.152 mensen vanwege Covid-19.

13:20 | Mensen die zijn geboren in 1963 en 1964 zijn aan de beurt voor een coronavaccinatie. Het gaat om ongeveer 450.000 mensen. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer- of Moderna-vaccin. Vanaf dinsdag krijgen zij de uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie op de mat, maar vanaf zondag kan al online een afspraak worden gemaakt via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Volgens het RIVM kunnen mensen een dubbele uitnodiging ontvangen.

12:30 | Long Covid, oftewel: na een coronabesmetting nog zeker vier weken klachten, komt eigenlijk best veel voor: 25 procent heeft na vier weken nog klachten en 10 procent is er zelfs na drie maanden nog niet van verlost, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de podcast Vraag het Gommers. 'Het gebeurt vaker, maar we hebben de precieze oorzaak nog niet gevonden.'

Zaterdag 15 mei

22:40 | Suriname krijgt de komende tijd uit Nederland zo'n 700.000 Covid-vaccins. Dat heeft de Volkskrant zaterdag uit Surinaamse en Nederlandse regeringsbronnen vernomen. Met de Nederlandse hulp moet het mogelijk zijn iedereen in Suriname van boven de achttien jaar die dat wil een inenting te geven. Afgelopen woensdag werd bekend dat Suriname de regering in Den Haag per brief had verzocht om vaccins. Na twee weken zou daarop nog geen reactie zijn gekomen. Daarna is de zaak in een stroomversnelling geraakt.

15:50 | Het RIVM meldt dat het afgelopen etmaal 4.520 positieve coronatests aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zevende dag op rij minder dan het weekgemiddelde van 5.794. Vrijdag meldde het RIVM 5.574 nieuwe gevallen. Dat aantal heeft het RIVM zaterdag iets naar beneden toe bijgesteld. Aanvankelijk sprak het instituut van 5608 positieve tests tussen donderdag- en vrijdagochtend.

15:00 | Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care ligt is weer gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2.183 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 21 maart. Ten opzichte van vrijdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 67. Op de verpleegafdelingen zijn 49 beden vrijgekomen ten opzichte van een dag eerder. Op die vleugels liggen nu 1.473 coronapatiënten.

12:40 | Politiek commentator en activist en lobbyist Sywert van Lienden kwam in het voorjaar van 2020 in actie om het zorgpersoneel aan beschermingsmiddelen te helpen. Naar eigen zeggen belangeloos stelde hij miljoenen Chinese mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. Maar geheim bleef dat hij via een eigen bedrijf toch verdiende aan de pandemie, en dat het RIVM zijn mondkapjes kwalificeerde als "een onacceptabel gezondheidsrisico", zo meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

intensive care unit monitor
intensive care unit monitor

10:40 | Meer dan de helft (59 procent) van de Nederlanders zou zijn of haar kind laten vaccineren tegen het coronavirus wanneer dat zou kunnen. Dat is de uitkomst van een representatief onderzoek onder bijna 3000 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel. De discussie over het wel of niet inenten van kinderen laait op nu deze week in Amerika het vaccin is goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Ook Duitsland en Frankrijk denken daarover na.

08:00 | De uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een ‘medische indicatie’ lijken totaal willekeurig verstuurd te zijn. Sommige patiënten krijgen tot hun stomme verbazing een uitnodiging terwijl ze amper iets mankeren, terwijl anderen doodziek zijn en maar niets horen. Patiëntenorganisaties noemen de gang van zaken ‘absurd’ en willen dat ziekenhuizen bijspringen. Dat concludeert het AD na een rondgang langs patiëntenorganisaties en experts.

Vrijdag 14 mei

20:00 | Een gezondere samenleving creëren is noodzakelijk om ons voor te bereiden op een volgende pandemie, zegt gezondheids- en fitnessdeskundige Arie Boomsma in de BNR-podcast Met Afvallen en Opstaan. 'We moeten zorgen dat we in de toekomst klaar zijn voor het volgende coronavirus of varianten waartegen de vaccins niet werken.

17:30 | De instroom van coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care is sinds de piek in de instroom van 22 april met 28 procent gedaald. 'Substantieel', noemt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding die daling. Het OMT vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt.

14:00 | Het voorstel van de Europese Commissie om PCR-coronatests verplicht gratis te maken, ondervindt tegenwerking van de Nederlandse regering. Ongevaccineerde reizigers hebben de test deze zomer waarschijnlijk nodig voor een reis naar een ander EU-land. De lidstaten moeten het voorstel van de EC nog goedkeuren, Nederland is één van de grote dwarsliggers.

10:00 | Amerikanen die gevaccineerd zijn tegen corona, hoeven in de meeste gevallen geen afstand meer te houden en geen mondkapje meer te dragen. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het CDC, het Amerikaanse RIVM.

Donderdag 13 mei

12:00 | Opnieuw ontstaat er een splitsing van Forum voor Democratie. Nog geen twee maanden na de verkiezingen stappen Tweede Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders uit de partij en beginnen een eigen fractie in de Kamer.

Woensdag 12 mei

19:10 | Net als andere Belgische virologen heeft Marc van Ranst, viroloog aan de KU Leuven en adviseur van de Belgische regering, sinds vorig jaar politiebeveiliging. 'Er zijn mensen die geen verschil kunnen maken tussen het slechte weer en de weerman die dat voorspelt.'

17:20 | RIVM-directeur Jaap van Dissel schat de risico's van de aangekondigde versoepelingen klein in, maar maakt zich zorgen over het loslaten van de basismaatregelen. Dat liet hij weten aan politiek verslaggever Thomas van Groningen.

16:00 | Thierry Baudet, de partijleider van Forum voor Democratie, is recent ziek geweest met coronagerelateerde klachten, maar wil zich niet laten testen op corona. Ook niet nu blijkt dat andere aanwezigen van een wijnavondje op de fractiekamers van FvD positief getest zijn op covid-19. De politicus liet dat weten aan journalisten in het Tweede Kamergebouw, waar hij vandaag wel weer aanwezig is.

14:00 | Een paar weken geleden moest Corendon aankondigen dat ze niet konden beginnen met het terugbetalen van vouchers, omdat het voucherfonds te laat was met het uitkeren van de leningen die daarvoor gebruikt worden. ‘Wat er dan over jou en je medewerkers heen komt via de mail of sociale media is echt onvoorstelbaar. Het zijn onverholen dreigementen. Dat is een heel slecht aspect van deze tijd.’

09:40 | Terwijl Hugo de Jonge gisteravond het reisadvies aankondigde dat we binnenkort weer in het buitenland op vakantie kunnen, onderhandelde Brussel door over het coronapaspoort dat het reizen deze zomer ook daadwerkelijk mogelijk moet maken. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is nauw betrokken bij die onderhandeling.

06:15 | De terrassen gaan van 's morgens vroeg tot 20:00 uur open, er kan weer zowel binnen als buiten gesport worden en pretparken, dierentuinen en speeltuinen mogen weer open. Onder voorwaarden kunnen we weer op vakantie. Dat maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gisteren bekend tijdens de coronapersconferentie.

Dinsdag 11 mei

06:20 | Na maanden vaccineren is in veel ziekenhuizen nog altijd zeker de helft van het personeel niet gevaccineerd. Zij willen wel, maar het tekort aan vaccinaties gooit roet in het eten, blijkt uit navraag van BNR bij de grootste ziekenhuizen van ons land. Tot groot ongenoegen van zorgmedewerkers. 'Dat aantal is nog veel te laag', zegt voorzitter Stella Salden van beroepsorganisatie Nu'91.

15:45 | Er liggen opnieuw minder coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Gisteren waren dat er nog 2.478, dat aantal is nu gedaald naar 2.435. De dalende trend van de afgelopen dagen zet hiermee door. Van deze patiënten worden er 767 op de ic’s behandeld en 1668 op de verpleegafdelingen.

16:00 | Er liggen opnieuw minder coronapatiënten in de ziekenhuizen. Eind april waren dat er nog meer dan 2700, intussen is dat gedaald naar 2478. Dat meldt Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal nieuwe opnames op de IC's en de verpleegafdelingen blijft nog wél stabiel. Verder meldt het RIVM vandaag ruim 7500 nieuwe coronabesmettingen, dat is iets meer dan het gemiddelde van afgelopen week.

12:10 | De Europese Unie kan de komende twee jaar rekenen op nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Het contract met de vaccinfabrikant is beklonken, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De commissie kondigde een maand geleden al aan dat een nieuwe bestelling op stapel stond. Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten.

09:00 | In plaats van in toegangstesten zou de overheid moeten investeren in de vaccinatiestrategie voor de lange termijn, zegt vaccinoloog en emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde Ronald de Groot tegen het ANP. Er wordt volgens hem nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking van de coronavaccins op de langere termijn, terwijl het maar zeer de vraag is hoe lang de vaccins bescherming bieden.

Vrijdag 7 mei

17:00 | In poppodium AFAS Live in Amsterdam worden de komende tijd mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. In het gebouw opent komende maandag een vaccinatelocatie. Per dag worden daar 700 mensen geprikt. Als er meer vaccindoses beschikbaar komen, kan dat worden uitgebreid. GGD Amsterdam-Amstelland verwacht dat AFAS Live in elk geval tot eind augustus in gebruik blijft als prikplek. AFAS Live is de vierde prikplek in Amsterdam.

15:45 |Er liggen opnieuw minder coronapatiënten in het ziekenhuis: 2.521. Dat zijn er dertig minder dan op donderdag, en dat is het laagste aantal in twee weken tijd. In de afgelopen week zijn 185 bedden vrijgekomen. Ook de bezetting op de Intensive Cares is gedaald. Voor het eerst in 3 weken liggen er minder dan 800 coronapatienten op de IC's. Nog meer goed nieuws: ook het aantal nieuwe opnames neemt af, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

12:00 | Het kabinet wil begin juni starten met toegangstesten. Met een negatieve test op zak zouden mensen weer uit kunnen. De Tweede Kamer debatteerde er gisteren heel lang over en gaat naar verwachting snel, maar morrend, akkoord.

Donderdag 6 mei

19:50 | Het coronavaccin van Moderna beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, blijkt volgens de Amerikaanse farmaceut uit een studie in de Verenigde Staten. Twee derde van de 3235 deelnemers kreeg een vaccin en de rest een placebo. Tot nu toe zijn geen problemen aan het licht gekomen. Bijwerkingen waren 'licht of matig'. Het ging vooral om pijn op de injectieplek. Na de tweede prik kwamen daar soms hoofdpijn en vermoeidheid bij, net als bij volwassenen.

19:20 | Duitsland geeft het coronavaccin van AstraZeneca vrij voor alle volwassenen. Tot nu toe werd AstraZeneca voornamelijk aan 60-plussers toegediend in verband met een risico op een zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking bij jongere volwassenen. Gezondheidsminister Jens Spahn, die de koerswijziging bekendmaakte, hoopt dat nu meer volwassenen kunnen worden ingeënt. In Nederland worden uitsluitend 60-plussers met AstraZeneca geprikt.

18:20 | Als het toegangstesten van de grond komt, kan mogelijk al bij stap vier van de versoepeling van de coronaregels de 1,5 meterregel op sommige plekken geschrapt worden. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer. Die stap wordt volgens de huidige planning, en als er geen nieuwe tegenvallers komen in het aantal coronabesmettingen, al in de tweede helft van juni gezet.

17:50 | De Duitse bondskanselier Angela Merkel keert zich tegen het plan van de Verenigde Staten om patenten van coronavaccins vrij te geven. Dat zei een woordvoerster van de regeringsleider. De stap zorgt volgens haar voor 'ernstige complicaties' bij de productie van vaccins.

16:50 | Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de kans klein dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten komende dinsdag met 20 procent zal zijn gedaald. Het aantal opnames daalt de laatste week weliswaar, maar dat kan volgens Kuipers ook een schommeling zijn. Dinsdag is de eerstvolgende gelegenheid om versoepelingen aan te kondigen voor de week of weken daarna.

16:00 | Het aantal positieve tests is voor de derde dag op rij gedaald. Het afgelopen etmaal werden bij het RIVM 6.861 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat zijn er 424 minder dan woensdag. Vergeleken met vorige week donderdag gaat het om een daling van 435 positieve tests. Ook ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is er nu sprake van een afname. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7172 besmettingen per etmaal.

15:20 | Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen, na een paar dagen van daling. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2551 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zes meer dan op woensdag, maar ruim negentig minder dan afgelopen maandag en zo'n 150 minder dan een week geleden.

07:40 | Volle nachtclubs, restaurants en zelfs weer volle voetbalstadions. Israël is deze corona-dagen echt het beloofde land. Er kon al heel erg veel, maar vandaag gaan verdere versoepelingen in. Zaken die bij ons nog ondenkbaar zijn. Ook niet-gevaccineerden krijgen steeds meer vrijheid.

Woensdag 5 mei

21:30 | De Verenigde Staten scharen zich achter een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. Dat zei de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai in een interview met persbureau Bloomberg. Ontwikkelingslanden betogen binnen de WTO al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden. 'Wij zijn voor de vrijstelling binnen de WTO en we staan achter de doelen die de voorstanders willen bereiken, namelijk betere toegang, meer productiecapaciteit en meer prikken in de arm.'

19:30 | Groot-Brittannië denkt een coronaloze kerst te krijgen. Hoe ze dit gaan doen: iedereen ouder dan vijftig jaar krijgt in de herfst een derde prik. De voornaamste adviseur van de Britse regering, Chris Whitty, meldt dat er twee proeven voor de herfst zijn gepland: één gefocust op vaccinaties voor mutaties en de ander op het geven van een derde prik.

16:20 | Het aantal positieve coronatests is afgelopen etmaal verder gedaald. Het RIVM telde 7.336 positieve tests, 461 minder dan een dag eerder. Ook ten opzichte van vorige week woensdag is er sprake van een flinke afname. Toen werden er meer dan 8.600 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het dagcijfer van woensdag ligt nog wel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7.244 besmettingen per etmaal.

15:30 | Het percentage positieve tests is ook afgelopen week gestegen. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM. Dat wil overigens niet zeggen dat het totaal aantal positief geteste mensen is toegenomen: de laatste weken is het aantal afgenomen coronatests ook gedaald.

14:50 | Het aantal mensen met Covid-19 dat ligt opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen is licht gedaald. Op dit moment verblijven 2613 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en de intensive cares, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Maandag waren dat er nog 2642. Maandag steeg het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, na twee dagen van daling. Vorige week nam het aantal iedere dag toe.

11:00 | Ondernemers gaven er minder vaak de brui aan. Er werden afgelopen kwartaal een stuk minder bedrijven opgeheven dan vorig jaar. Terwijl het aantal nieuwe bedrijven ongeveer gelijk bleef, blijkt uit cijfers van het CBS. Het eerste kwartaal telde zo'n 30.000 bedrijfsopheffingen, ruim 9.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar, veelal zijn het eenpitters.

09:00 | Het aantal mensen in India dat sinds de uitbraak van het coronavirus is besmet geraakt, is tot boven de 20 miljoen gestegen. Het bestuur van hoofdstad Delhi vraagt het leger nu om bij te springen in de ziekenhuizen. De regering meldde dat het aantal besmettingen aan het dalen is. Volgens India-correspondent dalen de cijfers omdat er minder getest wordt. De autoriteiten zijn het zicht op de omvang van de ramp kwijt.

06:50 | Het Outbreak Management Team wil twintig procent minder ziekenhuisopnames. Pas dan kan het kabinet de economie en samenleving verder open doet. Dat staat in het nieuwste OMT-advies dat gisteravond laat naar de Tweede Kamer gestuurd, door minister Hugo de Jonge. 'We zitten nog niet eens op tien procent daling', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Maandag 3 mei

19:00 | De temperaturen schieten dit weekend omhoog. Plaatselijk kan het zelfs 20 graden of hoger worden. Dat is natuurlijk goed nieuws voor zonliefhebbers, maar óók goed nieuws in de coronastrijd. Want corona gedijt minder goed bij hoge temperaturen.

17:45 | Waar er afgelopen weekend juist een lichte daling te zien was, nam het aantal coronapatiënten op de ic's de afgelopen 24 uur toe tot 825, blijkt uit de nieuwste dagcijfers. In Noord-Nederland liggen nu zelfs alle ic-afdelingen vol, meldt Peter van der Voort. Hij is coördinator ic-bedden in Noord-Nederland.

13:45 | De overheid slaat de handen ineen met onder meer uitzendorganisaties om moeilijk bereikbare arbeidsmigranten uit te nodigen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om mogelijk enkele honderdduizenden mensen van wie geen adresgegevens bekend zijn, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Iedereen die langer dan een maand in Nederland verblijft, kan in principe een coronavaccin krijgen. Mensen die gewoon ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP), krijgen daar vanzelf een brief over zodra hun leeftijdsgroep aan de beurt is.

07:30 | Vandaag bespreekt het kabinet intern of we deze zomer op vakantie naar de zon kunnen en later deze week hoopt demissionair De Jonge meer duidelijkheid te kunnen geven over de zomervakantie. 'De coronapas gaat zeker helpen met de opstart', zegt topman Arjan Kers van TUI Nederland.

06:30 | De TONK-regeling wordt veel minder aangevraagd dan verwacht. In sommige gemeenten blijven de aanvragen voor de regeling staken op slechts 10 procent van het verwachte aantal, schrijft het AD. Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken betreurt dit. ‘Dat valt inderdaad een beetje tegen. Zonde’, zegt hij tegen de krant.

Zondag 2 mei

23:00 | Wie na een coronabesmetting nog één prik laat zetten, heeft in principe voldoende neutraliserende antistoffen om ook beschermd te zijn tegen mutanten van het coronavirus. Dat zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de podcast Vraag het Gommers.

15:30 | In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 2600 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 38 minder dan zaterdag toen de daling van het aantal coronapatiënten inzette na zes dagen van stijging. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal Covid-patiënten op de intensive care is met zeven gedaald naar 804. Dat schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling daalde het afgelopen etmaal met 31 patiënten naar 1796.

De instroom is gedaald ten opzichte van afgelopen dagen. Afgelopen etmaal zijn 214 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een verpleegafdeling of intensive care. Dat waren er op zaterdag nog 320.

12:15 | Ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft een opnamestop afgekondigd. Sinds zaterdagmiddag worden er geen nieuwe patiënten meer opgenomen. Een uitzondering wordt gemaakt voor acute gevallen, zoals ernstige ongevallen. Hoe lang de opnamestop duurt, kon een woordvoerder van het ziekenhuis zondag nog niet zeggen.

Het ziekenhuis ligt vol, aldus de woordvoerder. Hij sprak van een zeer uitzonderlijke situatie. Dit komt bijna nooit voor.' Met AmbulanceZorg en Huisartsenpost zijn afspraken gemaakt om nieuwe patiënten naar omliggende ziekenhuizen te brengen.

De uitstroom naar verpleeghuizen of terug naar huis verloopt minder snel dan de instroom van nieuwe patiënten. Het ziekenhuis heeft eerder al twee operatiekamers gesloten omdat het personeel nodig is voor de ic's voor coronapatiënten. Geplande operaties kunnen in veel gevallen wel gewoon doorgaan, aldus de woordvoerder.

10:00 | In India zijn zondag in 24 uur tijd 392.488 nieuwe gevallen van coronabesmetting vastgesteld en 307.865 herstelde patiënten naar huis gestuurd, aldus de gezondheidsautoriteiten. Zaterdag registreerden die nog een record van 400.000 nieuwe patiënten op één dag.

15:35 | De gemeente Eindhoven heeft mensen opgeroepen niet meer naar de binnenstad te komen omdat het er te druk is. 'Het is erg druk in de binnenstad. Kom niet meer naar de binnenstad als het niet nodig is. Houd 1,5 meter afstand!', schrijft de gemeente zaterdagmiddag op Twitter. Het is de eerste zaterdag sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen dat winkelen in niet-essentiële winkels weer is toegestaan zonder afspraak.

13:30 | In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 2638 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 68 minder dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Na zes achtereenvolgende dagen van stijging is er voor het eerst weer sprake van een daling van het aantal opgenomen coronapatiënten.

Het aantal Covid-patiënten op de intensive care is met vier gestegen naar 811. Het aantal Covid-patiënten op de verpleegafdeling daalde afgelopen etmaal met 72 patiënten naar 1827.

10:30 | De coronaversoepelingen die vanaf 11 mei gepland waren, worden uitgesteld. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Normaal gesproken zou er op zondag ook een Catshuisoverleg zijn waar gesproken zou worden over mogelijke versoepelingen, maar ook die gaat niet door.

De versoepelingen die dan eigenlijk op de planning stonden, golden voor onder meer sportscholen, musea en dierentuinen. Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's nu nog te hoog om verder te versoepelen, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

10:00 | Het RIVM moet anders omgaan met de coronacijfers die elke dag bekend worden gemaakt. Dat heeft internist Marcel Levi gezegd in The Friday Move. Hij speelde een hoofdrol bij de Britse vaccinatiecampagne en was directeur van meerdere Londense ziekenhuizen. Volgens Levi zijn het aantal ic-opnames van coronapatiënten niet interessant. 'We kijken naar iets wat niet relevant is. Dus ik zou zeggen: hoeveel ziekenhuisopnames zijn er vandaag.'

09:55 | Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus kunnen problemen ondervinden bij het maken van een afspraak via internet. Dat geldt ook voor mensen die zich willen laten vaccineren.

De koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat er technische problemen zijn met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. "We werken aan een oplossing", meldt de GGD zaterdagochtend. Medewerkers op het callcentrum zijn bereikbaar om afspraken in te plannen en mensen te bellen met testuitslagen.

06:00 | India zag de afgelopen dag opnieuw een recordtoename van het aantal gemelde coronabesmettingen. Er werden ruim 400.000 nieuwe besmettingen gemeld in het Aziatische land. Naast de recordtoename van besmettingen zijn er ook 3523 personen gemeld die bezweken zijn aan het virus. India heeft sinds maart te maken met een alarmerende toename van het aantal coronabesmettingen, mogelijk vanwege een dubbel gemuteerde variant van het longvirus. Volgens wetenschappers heeft de regering van premier Narendra Modi de oplopende cijfers te lang genegeerd en nagelaten om maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Het vorige liveblog vind je hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen