Gezondheid3 mei '21 18:35

'Seizoenseffect corona later door koud april'

Auteur: BNR Webredactie

De temperaturen schieten dit weekend omhoog. Plaatselijk kan het zelfs 20 graden of hoger worden. Dat is natuurlijk goed nieuws voor zonliefhebbers, maar óók goed nieuws in de coronastrijd. Want corona gedijt minder goed bij hoge temperaturen.

Althans, dat zegt oud-hoogleraar Martijn Hoogeveen van de Open Universiteit Nederland. Hij deed onderzoek naar de seizoenseffecten van corona. 'We schatten dat het weer een effect heeft van 20 à 30 procent. Het is een factor die net genoeg is om het reproductiegetal onder de 1 te krijgen, zodat de epidemie wegsmelt, normaliter.' Op dit moment lijkt dat effect later pas in te gaan, dat heeft te maken met het wat koudere weer dit voorjaar, zegt Hoogeveen.

Uv-licht

Toch zie je in warmere landen, zoals Brazilië en India, niet het aantal gemelde coronagevallen afnemen. Dat heeft volgens Hoogeveen vooral te maken met het klimaat waarmee Nederland te maken heeft. 'Wij hebben een gematigd klimaat. Het seizoenseffect bij griepachtige virussen, zo ook bij corona, heb je vooral bij gematigde klimaatzones. Bij tropische landen zoals India zie je dat door het jaar heen griepachtige epidemieën redelijk beperkt zijn, behalve in het regenseizoen. Op dit moment heeft India te maken met de moesson. Gedurende dat regenseizoen blijft de temperatuur dus wel hoog, maar de hoeveelheid uv-licht is veel minder.' Uv-licht zorgt voor het afbreken van het virus, maar helpt ook je immuunsysteem, zo legt Hoogeveen uit.

Rotterdam. Het cafe en restaurant Panenka op de Eendrachtsweg in Rotterdam centrum. Vooral studenten en jongeren zitten in de ligstoelen op het grasveld. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Rotterdam. Het cafe en restaurant Panenka op de Eendrachtsweg in Rotterdam centrum. Vooral studenten en jongeren zitten in de ligstoelen op het grasveld. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon (Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen