Gezondheid4 mei '21 06:20

Code zwart beheerst gesprek in alle ziekenhuizen

Auteur: BNR Webredactie

Overal in het land bereiden ziekenhuizen zich voor op code zwart. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. Personeel maakt zich op voor volle ic's, met als uiterste consequentie triage: de ene patiënt we; de andere niet behandelen en dus laten sterven.

(Brian Pinas / Unsplash)

Uiteindelijk kan alleen het kabinet code zwart uitroepen, als meer dan 80 procent van de ic-bedden bezet is. Tot die tijd hebben artsen de wettelijke plicht om iedereen te behandelen. Uit een belronde langs diverse ziekenhuizen blijkt dat het op sommige plekken al zo druk is dat de telefoon niet meer werd opgenomen. Anderen zeiden letterlijk: bel deze week niet meer, het is te druk.

Luister terug | Ic's Noord-Nederland bijna overbelast

In andere ziekenhuizen werden al afdelingen vrijgemaakt voor palliatieve zorg die niet behandeld worden als de minister van Volksgezondheid code zwart heeft uitgeroepen. Binnen de ziekenhuizen is de verbazing groot over het verschil in beleving tussen de samenleving en de ziekenhuizen. Dáár is het gesprek van de dag: gaan we nou echt meemaken dar mensen gaan sterven omdat we ervoor moeten kiezen om ze niet te behandelen?'.

Scenario zwart

Deze dreiging leeft niet alleen bij artsen, maar ook bij ander personeel. Wat ook opvalt is de bezorgdheid over de mentale gezondheid van het personeel. Er zijn niet veel Nederlandse artsen die in de praktijk hebben ervaren wat triage werkelijk behelst. Elk ziekenhuis lijkt bezig met code zwart, of met het juridisch veiligere 'scenario zwart'. Sommige ziekenhuizen organiseren webinars voor het personeel over code zwart, anderen stelden commissies in met ethici en artsen.

Luister terug | Ziekenhuizen schalen al op voor code zwart

Erwin Kompanje, klinisch ethicus, beperkt zich tot de mededeling dat theorie en praktijk twee verschillende dingen zijn. De scenario;s liggen er, maar hoe het in de praktijk zou lopen is nog een raadsel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen