Gezondheid4 mei '21 06:59Aangepast op 4 mei '21 08:08

OMT: pas versoepelen bij 20 procent daling opnames

Auteur: BNR Webredactie

Het Outbreak Management Team wil twintig procent minder ziekenhuisopnames. Pas dan kan het kabinet de economie en samenleving verder open doet. Dat staat in het nieuwste OMT-advies dat gisteravond laat naar de Tweede Kamer gestuurd, door minister Hugo de Jonge. 'We zitten nog niet eens op tien procent daling', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Image

Nederland zit nog niet eens op 10 procent versoepeling en die was al nodig voor de huidige versoepelingen. Het kabinet vroeg het OMT of het verantwoord is om de tweede stap te zetten in de versoepelingen (attractieparken open, sporten binnen, met test naar voorstelling), maar daar wil het OMT niet aan.

Slecht nieuws

'Ik lees hier slecht nieuws', zegt Van Leeuwen, 'We zijn er gewoon nog niet. We zitten weliswaar op een piek maar niet duidelijk is wanneer we die daling gaan zien'. Ook zegt Van Leeuwen dat RIVM-directeur Van Dissel zegt te betwijfelen of mensen zich gaan houden aan de coronaregels en maakt hij zich zorgen over de drukte in de winkelstraten. Dat, plus de drukte met bijvoorbeeld Koningsdag zit nog niet in de modellen. Veel ziekenhuizen hebben de meivakantie geschrapt, maar mensen moet ooit gaan uitrusten.

Het OMT adviseert ook te wachten met nieuwe fieldlabexperimenten. 'Goeie vraag wat het kabinet gaat doen met dit advies', zegt Van Leeuwen omdat er vorige keer niet echt geluisterd werd naar het OMT. Opmerkelijk is dat De Jonge niet zegt dat er op 18 mei open gegaan wordt, maar dat er dan een nieuw beslismoment komt. Inmiddels is de Indiase variant drie keer aangetroffen volgens Van Dissel in zijn schrijven aan het kabinet, en dat was half april.

Het is onzeker wanneer toegangstesten op grote schaal ingevoerd kunnen worden. Maar nu al zijn er zorgen bij burgemeesters over de handhaving van het testen voor toegang. Die zorgen hebben ze tijdens het veiligheidsberaad aangekaart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen