Gezondheid5 mei '21 07:24

De Jonge: vóór de zomer vaccinatiebewijs

Auteur: BNR Webredactie

Het vaccinatiebewijs moet vóór de zomer ingevoerd zijn. Dat zegt minister De Jonge. De Jonge denkt dat het kabinet begin juni beslist over het bewijs, waarmee mensen zonder getest te zijn kunnen reizen en evenementen bezoeken, als ze zijn ingeënt tegen corona.

(Flickr / Sander Spierenburg)

Luister terug | Topman TUI: coronapas helpt opstarten vakantiereizen

De Europese Commissie streeft naar 21 juni, waarna EU-lidstaten nog zes weken hebben om de maatregel in te stellen. De Jonge wil beginnen zodra het 'verantwoord' is, zegt hij. Ook zegt hij dat er wel onderzocht moet worden hoe groot de kans is dat iemand die is ingeënt toch nog besmet wordt.

'Het is gewoon een app met een groen vinkje als je helemaal gezond en veilig bent en dan mag je doorlopen bij de douane als je gevaccineerd bent of een test hebt gedaan', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Volgens Van Leeuwen is daar door de Tweede Kamer op gehamerd omdat er partijen zijn die moeite hebben met vaccineren.

Luister terug | Coronapaspoort ingewikkelde uitdaging voor EU

Het zou dan gaan om een QR code die ook te scannen is voor een festival of een museumbezoek. 'Het ziet er uit alsof dat een beetje het beeld gaat worden. Er is veel discussie in Brussel over wat de digital green certificate genoemd wordt: eentje internationaal, en eentje voor je festival.' Gevraagd of een reiziger nog in quarantaine moet bij terugkeer uit een land waar nog corona heerst, zegt Van Leeuwen dat het de bedoeling is dat je dat ook kunt loslaten.

Luister terug | Het coronapaspoort kán ons weer de vrijheid van reizen geven


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen