Gezondheid7 mei '21 11:41

Kamer moppert over toegangstesten

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet wil begin juni starten met toegangstesten. Met een negatieve test op zak zouden mensen weer uit kunnen. De Tweede Kamer debatteerde er gisteren heel lang over en gaat naar verwachting snel, maar morrend, akkoord.

Testlokatie in Rotterdam
Testlokatie in Rotterdam (ANP / Hollandse Hoogte / ROBIN UTRECHT)

Er is kritiek op de wet, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen, en dan vooral op het feit dat mensen een eigen bijdrage van 7,50 euro moeten betalen voor een toegangstest. Door extra beperkingen op te leggen aan het publiek, zou je de betreffende sectoren, zoals de horeca, schaden. Uit Fieldlab-evenementen blijkt al dat de animo beperkt is. Een meerderheid van de Kamer wil dat de toegangstesten voor iedereen gratis worden. De eerste maanden is het ook gratis, maar daarna verwacht minister De Jonge toch wel een kleine bijdrage.

Luister ook | 'Toegangstesten zijn een aanvulling op het openingsplan'

Er is ook kritiek op de totale kosten van het project. Die waren begroot op ruim een miljard euro. De Jonge verwacht dat dat kan worden teruggebracht tot de helft, omdat de testen in de loop van de tijd goedkoper worden. De Kamer vraagt zich verder af de maatregel inderdaad tijdelijk is of dat we in een testsamenleving terechtkomen. De Jonge heeft toegezegd dat de test voorlopig voor drie maanden zal worden gebruikt. Verder belooft hij dat hij de Kamer opnieuw om toestemming zal vragen als hij toch mocht besluiten om te verlengen.

Vaccinatiespaspoort

De testen zouden overbodig zijn als iedereen gevaccineerd is en het vaccinatiepaspoort is ingevoerd. Maar, zegt Van Leeuwen, niet iedereen wil of kan worden gevaccineerd. Daarnaast zijn er principiële bezwaren van partijen als de SGP en Forum voor Democratie. Die vinden dat ze gestraft worden als ze zich niet willen laten inenten, omdat ze dan moeten blijven testen om een evenement te kunnen bezoeken. D66 zegt dat De Jonge met het plan komt 'in blessuretijd', omdat het vaccineren nu zo hard gaat.

Luister ook | Coronapaspoort ingewikkelde uitdaging voor EU

Er is natuurlijk ook nog een grote dreiging van alle virusvarianten, waarvan we niet weten wat ze gaan doen. Die zouden bijvoorbeeld vooral jongere mensen kunnen treffen. Omdat niemand weet hoe dit af gaat lopen, wil het kabinet voorbereid zijn op eventuele andere scenario's. Er is dan tenminste een tijdelijke wet, die eventueel gebruikt en verlengd kan worden.

Luister terug | OMT: pas versoepelen bij 20 procent daling opnames


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen