Gezondheid10 mei '21 18:55Aangepast op 10 mei '21 19:12

Artsen bieden restjes vaccin aan via website

Auteur: BNR Webredactie

Een groep artsen heeft een website in het leven geroepen om te voorkomen dat overgebleven coronavaccins aan het einde van de dag worden weggegooid. Via de website prullenbakvaccin.nl worden huisartsen en mensen die gevaccineerd willen worden samengebracht.

Via de site kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in een vaccin kijken of er een huisarts of instelling in hun omgeving is die mogelijke vaccinaties over heeft. Dat is echter geen garantie dat er een vaccin klaarligt. 'Het kan zijn dat de vaccins toch 'op’ zijn als u aankomt' staat op de site.

De nieuwe site is een initiatief van onder anderen Bernard Leenstra, huisarts in opleiding, Marlies Schijven, chirurg Amsterdam UMC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Chief Medical Information Officer van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; en Marco Blanker, huisarts en universitair hoofddocent UMCG.

'De tijd dringt'

Leenstra is het initiatief begonnen omdat hij zich zorgen maakte over de restanten vaccins die aan het eind van de dag weggegooid worden. 'Wij zien de ellende van de late vaccinaties. Elke dag vertraging met vaccineren is een doodzonde. Elk vaccin wat we kunnen geven, moeten we meenemen. Als iemand besmet raakt, dan kan iemand anders weer besmet raken. Dus de tijd dringt. Als we het met zo'n initiatief kunnen oplossen, waarom zouden we het dan niet doen?'

Op dit moment hebben nog maar enkele (huis)artsen zich aangemeld op de website om vaccins aan te bieden. De website is ook pas sinds vandaag in de lucht, benadrukt Leenstra.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen