Gezondheid12 mei '21 05:54

LUMC-medewerkers voeren actie

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag voeren medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum actie voor een betere cao. Ze willen meer loon én betere bescherming tegen de hoge werkdruk. De reden dat enkel actie wordt gevoerd voor UMC medewerkers is simpel zegt IT-specialist Piet Coolen van het LUMC: ‘reguliere ziekenhuizen hebben niet dezelfde cao als universitaire ziekenhuizen’.

De inzet van de actie is een cao van twee procent. Volgens Coolen is het is niet meer dan normaal dat zij een normale cao afgesloten krijgen. ‘Wij UMC-medewerkers lopen al achter op de rest van het reguliere ziekenhuispersoneel’. Waarom de UMC’s hen nog geen betere cao hebben gegeven komt volgens Coolen niet door de coronapiek of het ontbreken van een volwaardig kabinet. ‘Wij hadden eigenlijk in januari al een nieuwe cao moeten krijgen’, zegt Coolen.

Ziekenhuispersoneel in tijden van corona
Ziekenhuispersoneel in tijden van corona (Bron: Vidal Balielo Pexels)

De raad van bestuur van het LUMC heeft wel aangeboden om een kleine groep medewerkers een minieme loonsverhoging te geven in de vorm van een ‘periodiekje’ erbij. Volgens Coolen is dat het allerlaatste wat er zou moeten gebeuren; ‘Dat brengt alleen onenigheid én dat moeten we zeker in deze tijd niet hebben’.

Luister terug | Gemengde gevoelens over zorg-cao


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen