Gezondheid11 mei '21 06:20Aangepast op 20 mei '21 17:20

Vaccineren in ziekenhuizen wil nog niet vlotten

Auteur: Wesley Weerts

Na maanden vaccineren is in veel ziekenhuizen nog altijd zeker de helft van het personeel niet gevaccineerd. Zij willen wel, maar het tekort aan vaccinaties gooit roet in het eten, blijkt uit navraag van BNR bij de grootste ziekenhuizen van ons land. Tot groot ongenoegen van zorgmedewerkers. 'Dat aantal is nog veel te laag', zegt voorzitter Stella Salden van beroepsorganisatie Nu'91.

(Foto: Mufid Majnun / Unsplash)

Het aantal zorgmedewerkers zonder vaccinatie ligt grofweg tussen de 40 en 60 procent, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Ziekenhuizen hebben niet genoeg vaccins om iedereen te vaccineren die wil en hiervoor in aanmerking komt. Als er vaccins beschikbaar zijn, krijgen ze deze in kleine hoeveelheden aangeleverd. Dat zorgt voor 'een grote logistieke puzzel, die veel vraagt in capaciteit, organisatie en logistiek binnen een al zwaar belast ziekenhuis met zorgdruk die al vijftien maanden hoog is', schrijft ziekenhuis ZGT in een reactie.

Luister terug | Moeilijke keuzes door ic-beddentekort

Ook het Erasmus MC is niet blij met de snelheid waarmee het de afgelopen maanden zijn personeel kon vaccineren. Het ziekenhuis kreeg begin dit jaar één grote levering en daarna kwamen vaccins alleen mondjesmaat binnen. Medewerkers zijn daardoor nog altijd kwetsbaar, wat de kans op uitval groter maakt, zegt Covid-programmamanager Michael van der Voorden.

Ziekteverzuim

'Als de zorg zo onder druk staat moeten de mensen die deze zorg verlenen ook als eerste de keuze krijgen om zich te laten vaccineren', zegt Nu'91-voorzitter Stella Salden. Zij vindt dat zorgmedewerkers te allen tijde voorrang hadden moeten krijgen en wijt de achterstand aan de keuzes van het kabinet. 'Nu het langer duurt neemt het ziekteverzuim toe en komt de zorg verder onder druk te staan.'

Luister terug | Kuipers: AstraZeneca-pauze geen grote fout De Jonge

Ondertussen staan deze medewerkers te popelen om een vaccinatie te krijgen. De bereidheid hiertoe ligt volgens de ziekenhuizen rond de 90 procent. Maar door de beperkte hoeveelheid vaccins staan zij voor een lastige afweging waardoor ze moeten prioriteren. Daarom geven ziekenhuizen voorrang aan medewerkers met direct patiëntencontact, zodat de zorgverlening door kan gaan.

Ziekenhuizen verwachten wel dat ze de komende tijd een inhaalslag kunnen maken nu de ladingen coronavaccins langzaam toenemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen