Gezondheid14 mei '21 19:00Aangepast op 14 mei '21 20:49

Arie Boomsma: We moeten gezonder worden ter voorbereiding op volgende pandemie

Auteur: Aäron Loupatty

Een gezondere samenleving creëren is noodzakelijk om ons voor te bereiden op een volgende pandemie, zegt gezondheids- en fitnessdeskundige Arie Boomsma in de BNR-podcast Met Afvallen en Opstaan. 'We moeten zorgen dat we in de toekomst klaar zijn voor het volgende coronavirus of varianten waartegen de vaccins niet werken. Daar komt gezondheid bij kijken. We moeten ons meer concentreren op het land gezond houden en mensen sterk maken.'

Boomsma is sinds het begin van de coronapandemie één van de lobbyisten van de sportbranche die pleiten voor het heropenen van de sportsector. Een kleine stap lijkt inmiddels gezet, nu woensdag 19 mei de sportscholen beperkt open mogen - als de coronacijfers er goed genoeg voor staan. Met het argument dat de sportsector kan bijdragen aan de oplossing van het coronavirus, pleit Boomsma al lange tijd voor het openen van de sportscholen, al leeft de gezondheidsgoeroe niet in de waan dat dat direct bijdraagt aan leegstromende intensive cares. 'Het zou naïef zijn om te denken dat als we nu de sportscholen open gooien, de ic's leegstromen. Zo werkt het natuurlijk niet.'

Luister ook | Met Afvallen en Opstaan: Hoe Aäron meer dan 60 kilo afviel tijdens de pandemie

'Er mist een parallel-traject'

Wel denkt hij dat sportscholen een aandeel kunnen leveren in een gezondere maatschappij. 'Er mist een parallel-traject: het is één ding om te zorgen dat je de ic's leeg of minder vol moet zien te houden, daarvoor heb je de maatregelen. Maar je moet ook klaar zijn voor de toekomst waar een volgende coronavirus kan komen of varianten waar de vaccins niet tegen werken.' Daar zou volgens Boomsma, die ook eigenaar is van fitness-keten Vondelgym, gezondheid meer bij moeten kijken. 'We moeten ons meer concentreren op het land gezond houden en mensen sterk maken.' Hij denkt dan ook dat het coronavirus hiervoor een wake-up call is bij veel mensen. 'Reken er maar op dat er honderdduizenden mensen thuis zijn die ook denken: 'Ik ga ook wat aan mijn gezondheid doen, want ik wil geen risico vormen en in die groep zitten.' En die mensen kunnen nu nergens naartoe, die kunnen al bijna een jaar nergens naartoe. Dat vind ik zorgwekkend', aldus Boomsma.

Luister ook | Met Afvallen en Opstaan: #1 De knop gaat om: hoe en waarom ik mijn ongezonde levensstijl veranderde

De opmerkingen van Boomsma komen overeen met eerdere uitspraken van andere gezondheidsdeskundigen die opriepen om een gezonde leefstijl onderdeel te laten zijn van de aanpak van het coronavirus. Zo pleitte Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas van het Erasmus MC, eerder voor leefstijlmaatregelen. 'Het is echt een vergeten coronamaatregel in de eerste golf dat niet de leefstijl is benoemd. Want ongeacht je gewicht geldt het voor iedereen: als je gezond eet, genoeg beweegt, voldoende slaapt en voldoende ontspanning hebt, dan versterk je je immuunsysteem', vertelde ze in de podcast 'Met Afvallen en Opstaan'.

Gommers: Sporten en naar buiten gaan meer stimuleren

Ook ic-arts Diederik Gommers keek ontevreden terug op het uitgevoerde coronabeleid, waarbij visie op een gezonde leefstijl ontbrak. 'Misschien had ik harder moeten roepen, maar eigenlijk hadden we sporten en naar buiten gaan meer moeten stimuleren: dat had de eerste maatregel moeten zijn bij de versoepelingen en dat had het kabinet ook moeten uitstralen', aldus de gerenommeerde ic-arts in de BNR-podcast 'Vraag het Gommers'.

Luister ook | 'Obesitas is een ziekte die moet worden behandeld'

'Miljoenen coronakilo's aangekomen'

De impact van de coronamaatregelen op de gezondheid van mensen blijkt uit diverse onderzoeken groot te zijn. Zo laat een peiling van Kantar, in opdracht van NOS-NSF, zien dat bijna de helft van de Nederlanders door de coronaregels minder beweegt, of helemaal gestopt is met sporten. Ook demissionair premier Mark Rutte vertelde tijdens één van de persconferentie dat alle Nederlanders samen 'miljoenen coronakilo's zijn aangekomen'. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn Nederlanders bij elkaar ruim 8 miljoen kilo aangekomen, gedurende en door de coronacrisis, zo tekende de Volkskrant op uit de mond van een woordvoerder van het ministerie.

Luister ook | Obesitas-patiënt krijgt voorrang bij vaccinatie

Inmiddels hebben het ministerie en de Tweede Kamer ook een actieplan gesteund dat ervoor moet zorgen dat een gezonde leefstijl meer gestimuleerd word in de toekomst. Onder meer projecten door gemeenten en scholen moeten een gezond leven stimuleren. Daarnaast moet er via publiekscampagnes meer aandacht komen voor gezonder leven. Toch zijn er gedurende de coronapandemie nog geen leefstijlgerichte maatregelen gekomen, ondanks verschillende oproepen.

(Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen