Gezondheid17 mei '21 12:25Aangepast op 17 mei '21 13:37

Versoepelingen gaan door; pauzeknop blijft ongebruikt

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat de pauzeknop vandaag niet gebruiken. Omdat de cijfers er goed uitzien en de daling van het aantal ziekenhuisopnames doorzet, mogen de geplande versoepelingen woensdag ingaan. De noodrem is niet nodig gebleken, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag na coronaoverleg op het ministerie van Algemene Zaken.

Vanaf woensdag mogen de sportscholen, zwembaden, dierentuinen, openluchttheaters en bibliotheken weer open. Ook de terrassen zijn dan langer open en sekswerkers mogen weer aan de slag.

Restricties sporten

Voor het sporten gelden nog wel wat restricties: een maximum van dertig personen, aderhalve meter afstand en voor de volwassenen-sport geen wedstrijden of publiek. Jongeren tot en met 26 jaar hoeven bij het buiten sporten geen anderhalve meter afstand meer te houden. Het dringende advies om alleen noodzakelijke reizen te maken vervalt.

Image

Koningsdag-effect

De basiscoronamaatregelen blijven wel van kracht zoals mondkapjes binnen, anderhalve meter afstand en een beperkt aantal mensen bij elkaar. Over de volgende fase in de versoepelingen valt begin juni een besluit. Arts-microbioloog en viroloog Annemiek van der Eijk van het Erasmus MC is positief gestemd over dalende trend. Van der Eijk wijst erop dat gedrag cruciaal blijft. Dit met het oog op het Koningsdag-effect dat in de regio Amsterdam voor een stijging van 17 procent besmettingen heeft geleid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen