Gezondheid20 mei '21 20:20Aangepast op 21 mei '21 13:59

Brussels akkoord coronapaspoort

Auteur: BNR Webredactie

De EU-landen en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de pas die reizen binnen de EU weer gemakkelijker moet maken. Dat is net op tijd voor het parlement om het digitale 'Covid-19-certificaat' goed te keuren voor gebruik in de zomervakantie. Dit zeggen bronnen tegen BNR. 'Het is een mager akkoord, maar 21 juni is het paspoort er', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries vanuit Brussel.

Luister terug | In 't Veld 'Discussie EU-coronapaspoort totaal misplaatst'

'Het parlement voelt zich gegijzeld door de lidstaten. Het wordt een QR-code, maar de lidstaten houden vele bevoegdheden en zeggenschap. Ze mogen zelf bepalen hoe ze dat implementeren en controleren. Ook mogen de landen zelf bepalen of en hoe veel tijd ze daarvoor nemen. Duitsland gaat de deadline van 21 juni in elk geval al niet halen. Het wordt wel moeilijker om daar met vakantie te gaan. Het voorstel van de Commissie was erop gericht dat er geen onderscheid was tussen de lidstaten, maar dat is er niet door gekomen. Ook mogen landen zelf bepalen of ze de grenzen sluiten bij een brandhaard. Het is een mager akkoord, maar 21 juni is het paspoort er.'

Overigens stelt Brussel geld beschikbaar voor gratis PCR-testen. Een negatieve PCR-test geldt als een paspoort, net als een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je al corona hebt gehad.

Luister terug | De Jonge: Vóór de zomer vaccinatiebewijs

Er wordt 100 miljoen euro vrijgemaakt om een beperkt aantal coronatests gratis te maken, meldt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld, die namens het parlement met de lidstaten onderhandelde.

De prijs van de coronatests waarmee iemand die (nog) niet is ingeënt toch een reiscertificaat zou kunnen krijgen, was een van de belangrijkste meningsverschillen tussen de EU-landen en het EU-parlement. Dat laatste wilde de tests gratis maken, omdat mensen zonder inenting anders in het nadeel zouden zijn. Maar onder andere de Nederlandse regering hield vol dat de lidstaten dat zelf mogen bepalen.

'Witte rook voor het EU Digitale Covid-certificaat!', twittert CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers, een andere onderhandelaar van het parlement. In 't Veld spreekt van een 'minimaal akkoord', maar denkt dat het wel is gelukt 'om de kluwen aan regels en restricties iets kleiner te maken'.

Ook GroenLinkser Tineke Strik heeft gemengde gevoelens. De onderhandelaar namens de Groenen is tevreden met het akkoord, maar 'het blijft oneerlijk dat je moet betalen voor een test als je nog niet de kans hebt gehad om gevaccineerd te worden, terwijl vaccineren wel gratis is'. Onder andere de Nederlandse regering hield vol dat de lidstaten dat zelf mogen bepalen. 'We blijven druk zetten om daar meer geld voor vrij te maken.'

De tijd drong om tot een compromis te komen, omdat het Europees Parlement het certificaat over ruim twee weken behandeld en goedgekeurd moet hebben. Anders is het niet eind juni klaar, zoals de bedoeling is.

Zodra de regels voor het certificaat op 1 juli van kracht worden, hebben EU-landen nog zes weken tijd om het certificaat te gaan gebruiken, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Als een lidstaat die tijd ook opgebruikt, is de zomervakantie al ver op streek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen