Gezondheid25 mei '21 09:31

GGD pleit voor 600 miljoen euro bij bestrijding toekomstige pandemieën

Auteur: BNR Webredactie

Het is tijd voor een nieuwe, landelijk aangestuurde crisis-organisatie voor de bestrijding van toekomstige pandemieën. De GGD GHOR Nederland, de vereniging van de 25 GGD-directeuren, pleit hiervoor in een brief aan informateur Hamer.

Voor onder andere deze nieuwe crisisorganisatie zijn er structurele investeringen van 600 miljoen euro per jaar nodig. Dat geld is nodig van een volgend kabinet omdat de GGD's decennialang financieel zijn 'uitgekleed', volgens André Rouvoet, van de landelijke GGD. Van die 600 miljoen euro is 25 miljoen nodig voor de nieuwe crisisorganisatie. 'Onze belangrijkste boodschap aan het nieuwe kabinet is dat de coronacrisis ons geleerd heeft om te kiezen voor publieke gezondheid. Denk dan aan preventie en gezondheidsbevordering en -bescherming. Dat vergt enorme investeringen in met name de infectieziektebestrijding en de jeugdgezondheidszorg. Daar is jaren op bezuinigd', stelt Rouvoet, die vindt dat we de publieke gezondheid hebben verwaarloosd in Nederland.

Luister ook | Met Afvallen en Opstaan: Hoe Aäron meer dan 60 kilo afviel tijdens de pandemie

'Ruimte om te investeren door gemeenten'

De coronapandemie laat zien hoe slecht Nederland voorbereid was op zulke soorten crises, meent de GGD-voorzitter. 'We hebben gezien dat we als land maar matig tot niet voorbereid zijn voor een pandemie van deze omvang. Daarbij speelt een rol dat de GGD'en, die het in het hart van de publieke gezondheid hun werk doen, jarenlang door gemeenten moesten bezuinigen.' Dat was een bewuste keuze van de lokale overheden, benadrukt Rouvoet. 'Als we inhoudelijk goed voorbereid willen zijn op een volgende pandemie, op het gebied van infectieziektebestrijding, dan moeten we zorgen dat gemeenten ruimte krijgen om volop te investeren in de publieke gezondheid.' Daarvoor zijn dan investeringen van 400 miljoen euro nodig in de infectieziektebestrijding en de jeugdgezondheidszorg.

Luister ook | Arie Boomsma: We moeten gezonder worden ter voorbereiding op volgende pandemie

(ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen