Gezondheid26 mei '21 15:48Aangepast op 26 mei '21 16:25

Nieuwe ronde versoepelingen coronamaatregelen per 5 juni

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Welke maatregelen afgeschaald worden, besluit het kabinet vrijdag, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Vrijdagavond om 19:00 uur geeft het kabinet daar dan verdere toelichting over op een persconferentie.

(Foto: Thomas van Groningen)

Eerder stond 9 juni op de planning voor de volgende fase van het zogeheten openingsplan. Volgens het plan kunnen mensen na de derde stap weer maximaal vier bezoekers thuis ontvangen en kan de horeca ook binnen weer gasten bedienen. Hier vallen ook cafés en kroegen onder, de zogeheten 'natte horeca'. Eerder zou alleen horeca opengaan voor uit eten, maar het kabinet wil af van het onderscheid tussen 'natte' en 'droge' horeca.

Ook zouden culturele instellingen zoals musea de deuren weer kunnen openen. Of de volledige derde stap van het openingsplan op 5 juni al gezet kan worden, kon De Jonge woensdag niet zeggen. Wel zijn eerdere versoepelingen al mogelijk, omdat alle coronacijfers de goede kant op gaan. 'Alle seinen staan op groen.'

Vakantie pas na volledige vaccinatie

Het is volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarschijnlijk dat vrij reizen in Europa toch pas weer mogelijk wordt als iemand volledig is gevaccineerd. In dat geval zal het kabinet zorgen voor een gratis PCR-test voor mensen die op vakantie willen naar het buitenland.

Omdat vermoedelijk nog niet iedereen op de drempel van de vakantie twee prikken heeft "lijkt het logisch" om een test dan gratis aan te bieden, zei de demissionair minister na coronaoverleg woensdag. De twee prikken zijn nodig voor het Europees certificaat dat reizen in de vakantieperiode mogelijk moet maken.

Alleen van het vaccin van Janssen is maar één prik nodig om volledig gevaccineerd te zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen