Gezondheid28 mei '21 12:26

Operatie sneller via bemiddeling verzekeraar

Auteur: BNR Webredactie

Goed nieuws voor patiënten die in coronatijd op de wachtlijst staan voor een knie-, heup- of staaroperatie. Zij kunnen weken tot zelfs maanden eerder terecht als ze naar hun zorgverzekeraar stappen. Ondanks alle uitgestelde zorg lukt het de verzekeraars in ruim 80 procent van de gevallen om via bemiddeling mensen sneller geholpen te krijgen.

(Werry Crone)

Luister ook | Was het kabinet te optimistisch met versoepelen?

Dirk Jan van den Berg, voorzitter van de koepel Zorgverzekeraars Nederland, legt uit hoe het werkt. Eerst vraag je bij je huisarts wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens ga je naar je zorgverzekeraar met een verzoek om zorgbemiddeling. Daarbij wordt bijvoorbeeld besproken of je bereid bent om de behandeling ver van je woonplaats vandaan te ondergaan. Tot slot ga je terug naar de huisarts om de verwijzing te regelen.

Luister terug | IC-arts: Coronabeleid kabinet ontlast de zorg niet

Zorgverzekeraars Nederland behandelt zo'n 45.000 bemiddelingen per jaar en daarbij blijkt inderdaad dat er forse tijdswinst geboekt kan worden door gebruik te maken van de capaciteit die er in het hele land is. Niet alle verzekerden zijn op de hoogte van de wachtlijstbemiddeling. Zorgverzekeraars doen hun best om deze mogelijkheid onder hun aandacht te brengen, maar volgens Van den Berg kan er altijd nog meer en beter worden gecommuniceerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen