Gezondheid31 mei '21 19:19Aangepast op 31 mei '21 19:39

Sywert van Lienden cashte 9 miljoen euro met mondkapjesdeal

Auteur: BNR Webredactie

Een nieuw hoofdstuk in de Sywert van Lienden-saga. Follow the Money heeft namelijk achterhaald hoeveel hij heeft overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid. En dat is ruim negen miljoen euro. Journalist Jan-Hein Strop van Follow the Money is verbaasd over de reactie van Van Lienden's compagnon.

Ministerie van VWS
Ministerie van VWS (Flickr / Hans van Egdom)

Lees ook | Sywert van Lienden sluisde 9 miljoen euro naar persoonlijke holding

Gefeliciteerd!

'We belden met Bernd Damme, één van Van Lienden's compagnons, en die zei: 'Gefeliciteerd, je hebt een fles wijn gewonnen, je bent de eerste die erachter is gekomen'. Het leek bijna een vrolijke noot, ik moet zeggen dat ik verrast was door de reactie.'

De onderzoeksjournalisten van Follow the Money hebben ontdekt dat Van Lienden 9 miljoen euro netto heeft overgehouden aan de mondkapjesdeal met het ministerie van VWS. De betaling verliep via een zogeheten commanditaire vennootschap.

'Die vennootschap is een vehikel dat je om twee redenen kunt hebben, in vastgoed zie je dat veel. Het is een hele flexibele manier om winst te verdelen omdat je niet vastzit aan een verdeling via aandelen. De andere reden is om vermogen buiten het zicht van de buitenwereld te houden. Zo heeft een cv geen publicatieplicht bij de Kamer van Koophandel en al helemaal wanneer de cv wordt bestuurd door een stichting.'

Gevraagd naar de reactie van Van Lienden zegt Strop dat hij het gewoon toegaf: 'Hij kon ook niet anders, het bewijs is keihard'. Wat Strop wel opmerkelijk vindt is het verweer van Van Lienden. Van Lienden zei op termijn een maatschappelijke bestemming te willen vinden voor het geld, maar zegt erbij dat dat afhankelijk is van wat de 'verwoestende mediastorm' met zijn loopbaan doet.

'Met andere woorden, hij houdt het geld toch maar.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen