Gezondheid31 mei '21 16:24

Hoop op snelle Europese regels rond coronapas

Auteur: BNR Webredactie

Een zevental EU-landen wil al deze week beginnen met het uitgeven van het coronareisbewijs dat reizen weer gemakkelijker moet maken. Om welke landen het gaat, wil de Europese Commissie nog niet zeggen. Zo zouden kinderen van ingeënte mensen wat de Commissie betreft niet in quarantaine hoeven. En hoeven kinderen jonger dan zes jaar géén coronatest af te nemen.

Luister terug | Vaccinatiebewijs via de huisarts?

'Het is een heel klein stapje', zegt voorzitter Frank Oostdam van reiskoepel ANVR die de regelgeving nog een chaos noemt. 'Die onduidelijkheid helpt niet, een groot deel van de Nederlanders staat te trappelen om op vakantie te gaan.' Ook het testen noemt Oostdam een hindernis, hij hoopt dat er snel uniforme Europese regels komen.

Luister terug | Vaccinatiebewijs via de huisarts?

'We zijn verder dan ik had verwacht', zegt Oostdam. 'Ik hoor goede geluiden, de EU is op tijd klaar, 21 juni is een heilige datum, daarna krijgen de lidstaten nog zes weken de tijd. Ook in Nederland hoor ik goede geluiden, begin juli kan het gebeuren.'

'Dan is de IT klaar. Hij moet vervolgens ook worden toegepast. Laten we het vooral praktisch doen, je hebt ook het gele boekje. Als je je RIVM-vaccinatiekaartje meeneemt, is het ook goed. Ik hoop dat meerdere landen dat zo gaan doen. Hoewel aanvankelijk een eerste vaccinatie genoeg zou zijn om te mogen reizen heeft Hugo de Jonge sinds weken het idee dat er twee prikken nodig zijn.

Luister terug | Brussels akkoord coronapaspoort


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen