Gezondheid2 jun '21 08:00Aangepast op 2 jun '21 11:36

Vaccinatieprogramma komt op stoom

Auteur: BNR Webredactie

Meer dan helft van de Nederlandse volwassenen is gevaccineerd. Zeven miljoen mensen hebben een eerste prik gehad en twee miljoen mensen ook al hun tweede. ‘Steeds meer Nederlanders hebben antistoffen in hun lichaam’, zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder van bloedbank Sanquin.

‘Deze cijfers komen niet alleen door het vaccineren, maar ook door mensen die door besmet te zijn geweest antistoffen hebben aangemaakt’, meldt Hasselt. Uit de bloeddonoren die Sanquin onderzoekt blijkt wel duidelijk dat het vaccinatieprogramma snelheid aan het winnen is.

(Bron: Jen Jones Pexels)

Het is echter onzeker of we hierdoor binnenkort al groepsimmuniteit hebben opgebouwd. In januari werd tijdens een persconferentie gemeld dat hiervoor twee derde van de Nederlanders antilichamen moet hebben ontwikkeld. ‘De verschillende varianten van het virus kunnen het bereiken van groepsimmuniteit lastiger maken. Met varianten in gedachten zal het nodig zijn dat ongeveer tachtig procent van de Nederlanders een vaccin krijgt’, zegt Hasselt. Dit percentage kan met het huidige vaccinatietempo al eind deze maand bereikt zijn.

Luister ook | Het corona-vaccinatieprogramma


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen