Gezondheid1 jun '21 18:16

Verenigd Koninkrijk vreest derde golf

Auteur: BNR Webredactie

In Engeland staat er al wekenlang een rode kring om de datum. 21 juni is de dag van de totale versoepeling. De horeca mag dan helemaal van 't slot gaat, het sociale leven los en de werkplekken weer open. Maar dat was voordat de Indiase variant zich in Engeland vastbeet. Correspondent Lia van Bekhoven ziet dat de zorgen groeien.

(Hollandse Hoogte / AFP Justin Tallis)

Luister terug | Britten testen met derde coronaprik

Het ging net zo goed: de Britten hadden als eersten een vaccin en waren ook de snelsten met het vaccineren. Het land is erg voortvarend geweest in de vaccinatiecampagne. Sinds december hebben bijna 40 miljoen Britten (bijna 80 procent van de volwassenen) een eerste prik gehad en 25 miljoen ook al een tweede

Met als gevolg dat over drie weken de laatste beperkingen worden opgeheven. In theorie dan. Want al leek de Indiase variant aanvankelijk geen probleem, de aantallen nieuwe besmettingen lopen zo snel op dat de Indiase nu de dominante covidbesmetting in het Verenigd Koninkrijk is. 'Volgens sommige wetenschappers staan de Britten aan de vooravond van een derde Covidgolf', zegt Van Bekhoven. 'Weliswaar heeft twee derde van de Britten de eerst prik al binnen, er zijn twee nodig voor gegarandeerde bescherming. Het is onwaarschijnlijk dat het over drie weken Freedom Day wordt.'

Eerste dag zonder doden

Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie heeft het Verenigd Koninkrijk een dag gehad zonder coronagelateerde sterfgevallen. Maandag werd nog één overlijden gerapporteerd. Dinsdag stond de teller op nul, wel werden 3165 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Sinds het begin van de pandemie in maart vorig jaar zijn meer dan 128.000 mensen aan corona overleden in het Verenigd Koninkrijk, waar het virus relatief veel slachtoffers heeft gemaakt. 30 juli was een dag met nul sterfgevallen, maar dat waren er een dag later 20, melden Britse media. Bovendien hanteerde de regering toen een andere definitie en waren er 30 juli volgens de BBC wel sterfgevallen door Covid-19. De laatste keer daarvoor dat er geen coronadoden waren was op 7 maart 2020.

.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen