Gezondheid13 jun '21 13:36Aangepast op 21 jul '21 14:49

Dalende besmettingen: Komt het door het warme weer of de vaccins?

Auteurs: BNR Webredactie en Kees Dorresteijn

Al geruime tijd neemt het aantal gemelde besmettingen van het coronavirus af. Zaterdag werd er door het RIVM nog 1265 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl het weekgemiddelde de afgelopen zeven dagen op 1502 lag.

(ROBIN UTRECHT)

In de weken ervoor lag het gemiddelde aantal besmettingen ook nog een stuk hoger en dus rijst de vraag of dit het effect is van het mooiere weer of de steeds snellere vaccinatietempo. Volgens Diederik Gommers, IC-arts, hebben zowel het weer als de vaccins invloed op de dalende besmettingen, zo vertelt hij in de podcast Vraag het Gommers.

Luister ook | Vraag het Gommers: Dalen de besmettingen door het lekkere weer?

Vorig jaar daalde in het voorjaar, toen het ook warmer werd, het aantal coronabesmettingen ook. Alleen toen waren er nog geen vaccins die je konden beschermen tegen het coronavirus. 'De dalingssnelheid in de ziekenhuiscijfers lijkt bijna hetzelfde als vorig jaar', zegt Gommers die bevestigt dat het weer ook invloed heeft op de dalende besmettingen. 'Er is effect van het weer. Maar je kan het niet alleen door het weer verklaren, zeggen de virologen en epidemiologen. Er is namelijk een ander virus: de India-variant (Delta-variant, red.) die is 40 procent besmettelijker dan het virus van vorig jaar.'

Luister ook | Vraag het Gommers : Werkt een vaccinatie tegen Long Covid?

Daardoor zou er volgens Gommers een langere golf moeten zijn. 'Het verloop zou dan trager zijn, maar hij daalt nu sneller. (...) Dat kan het effect zijn van het vaccineren', stelt Gommers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen