Gezondheid15 jun '21 07:52Aangepast op 15 jun '21 09:02

Coronapaspoort mogelijk ook na zomer nog nodig

Auteur: BNR Webredactie

Het coronapaspoort kan ook na de zomer nog worden ingezet als dat nodig is. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tegen BNR. De app wordt op 23 juni voor Nederland ingevoerd en de wet die dat mogelijk maakt geldt voor drie maanden, maar kan daarna worden verlengd, zegt het ministerie.

Eerder gaf minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan dat de meeste coronamaatregelen kunnen worden losgelaten vanaf 1 september. Het coronapaspoort met bewijs van vaccinatie zou ook kunnen worden losgelaten wanneer de basisregels vervallen, maar het kan weer samen met de andere regels uit de gereedschapskist worden gehaald bij een groei in het aantal besmettingen. Het coronapaspoort zou ervoor zorgen dat de meer ingrijpende maatregelen achterwege kunnen worden gelaten. Dat zegt de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen BNR. Het is nog wel de vraag of de wet daarvoor zo lang mag worden ingezet.

Weinig ingrijpend

Ook deskundigen zien mogelijkheden om het inentingsbewijs in te zetten bij eventuele uitbraken van besmettelijkere varianten. Louis Kroes, viroloog en hoogleraar Klinische Virologie aan het LUMC, vindt het ook nuttig dat er een instrument is dat bescherming kan bieden op een weinig ingrijpende wijze. 'Dus zonder dat er restricties worden opgelegd aan iedereen zoals we dat nu hebben meegemaakt.'

Dat zegt ook immunoloog Ger Rijkers. 'Het is mogelijk dat het in het najaar, wanneer het coronavirus weer actiever wordt of nieuwe varianten opkomen, het toch nodig is om weer een aantal beperkende maatregelen in te voeren. Het kan daar in dat beleid goed passen om het coronapaspoort te gebruiken om naar restaurants of bijeenkomsten te gaan of in het openbaar vervoer.'

Virusmutanten

Virusmutanten die besmettelijker zijn, kunnen ontstaan bij lokale uitbraken, zoals gebleken is in de Engelse stad Manchester. Het ministerie stuurt daarom binnenkort prikbussen naar Nederlandse wijken waar de inentingsbereidheid laag is. Wie wil, kan in de bus meteen een prik krijgen. Zo moet een vaccinatiegraad van 85 procent worden bereikt.

(Robin Utrecht ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen