Gezondheid17 jun '21 19:25

Corona-uitbraak school Amstelveen - mogelijk Indiase variant

Auteur: BNR Webredactie

De GGD Amstelveen heeft gisteren laten weten dat op het Keizer Karel College te Amstelveen een aantal leerlingen uit diverse klassen besmet is geraakt met wellicht de Delta-variant omdat er op Mallorca en in Portugal (waar de meeste eindexamenleerlingen naar toe zijn geweest) ook veel Engelse jongelui zijn.

Image

Dit alles blijkt uit een brief van het schoolbestuur aan de ouders die in handen is van BNR. De GGD Amstelveen wil niet ingaan op specifieke gevallen, maar bevestigt de uitbraak. Ook zegt de GGD dat in z'n algemeenheid bij al deze reizen een sterk vermoeden van de Delta-variant is.

De leerlingen uit deze klassen zijn in quarantaine. De toetsweek van de bovenbouw is tot nader order opgeschort. Gezien het risico op besmetting zullen alle lessen vanaf vrijdag 18 juni weer online gegeven worden tot de start van de toetsweek.

EMA: vaccins beschermen wél

Alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd, lijken goed te beschermen tegen de virusvarianten die het meest voorkomen in Europa. 'Wel is het belangrijk om waakzaam te blijven', zei bestuurder Noël Wathion van de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Delta

De belangrijkste variant die nu in Europa rondgaat, is de Delta-variant. Die werd eerder de Indiase variant genoemd, omdat hij in India is ontdekt. In Groot-Brittannië is de mutatie bij tienduizenden mensen vastgesteld. Ook in landen als Duitsland, België, Spanje, Italië en Frankrijk is de variant opgedoken. In Nederland zijn 27 gevallen bekend, maar omdat dit met steekproeven wordt onderzocht, kan het werkelijke aantal hoger liggen. In India gaat inmiddels ook een mutatie van de mutatie rond, die nog krachtiger is. Deze variant wordt Delta-plus genoemd.

Andere veelvoorkomende mutaties zijn de Alpha-variant (voorheen de Britse variant), de Beta-variant (voorheen de Zuid-Afrikaanse variant) en de Gamma-variant (voorheen de Braziliaanse variant). De vier beschikbare vaccins zijn Comirnaty (ontwikkeld door Pfizer en BioNTech), Vaxzevria (van AstraZeneca) en de vaccins van Moderna en Janssen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen