Gezondheid23 jun '21 13:23

Delta-variant rukt op in Amsterdam. Nu al 40 procent van de besmettingen

Auteur: BNR Webredactie

Bij ruim 40 procent van de positieve coronatesten die bij de GGD in Amsterdam zijn afgenomen, is de besmettelijker Delta-variant van het virus aangetroffen. Dat zegt hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD Yvonne van Duijnhoven. Vorige week meldde coronaminister Hugo de Jonge nog dat in de grote steden 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn.

(Flickr / Jan Vonk)

Het gaat om een voorlopige uitslag van een steekproef van de testmonsters uit de week die liep tot 20 juni, die de GGD door het Amsterdam UMC heeft laten analyseren. Zo'n honderd monsters werden bekeken. In de steekproef van een week eerder werd nog maar in 7 procent van de gevallen de Delta-variant aangetroffen.

De Delta-variant, eerder de 'Indiase variant' genoemd, kan volgens Van Duijnhoven volgende week al dominant zijn in de hoofdstad.

Snelheid daling besmettingen neemt af

Het totaal aantal positieve besmettingen in Amsterdam blijft dalen, maar wel steeds minder snel. Vorige week ging het om een daling van 4 procent ten opzichte van de week ervoor. Landelijk meldde het RIVM over ongeveer dezelfde periode een daling van het aantal besmettingen van 36 procent ten opzichte van een week eerder.

Jongerenvakanties oorzaak

Volgens Van Duijnhoven nemen vooral jongeren die op vakantie gaan in Albufeira (Portugal) en Mallorca de Delta-variant mee. Van de besmettingen onder deze groepen worden aparte steekproeven geanalyseerd. Van de besmette jongeren die terugkwamen van het Spaanse eiland nam volgens de laatste analyses 90 procent de Delta-variant mee. Van de jongeren die terugkwamen uit Albufeira gaat het om ongeveer de helft.

Geen reden tot paniek

Of het deze jongeren zijn die het aantal gevallen van de Delta-variant zo rap doen stijgen onder alle Amsterdammers is moeilijk te zeggen, aldus Van Duijnhoven. 'Deze variant circuleert al weken in Nederland.' Volgens haar is de snelle verspreiding van de variant niet direct reden tot paniek. 'De absolute aantallen besmettingen blijven nog wel dalen. En we zijn volop aan het vaccineren. Bovendien is het zomer, waardoor het virus minder makkelijk rondgaat.' Het wordt volgens haar wel 'spannend' wanneer het straks weer kouder wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen