Gezondheid24 jun '21 17:43

Nationaal Preventieakkoord kritisch onthaald

Auteur: BNR Webredactie

Waar op het ministerie van VWS de coronacrisis zeker in het afgelopen jaar bovenaan het lijstje stond, hield demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis zich met heel andere zaken bezig: Nederlanders moeten gezonder gaan leven. Daarom werd het Nationaal Preventieakkoord gesloten, maar dat werd nogal kritisch onthaald. De een vond het niet ver genoeg gaan, de ander vond het betuttelend.

Het Nationaal Preventieakkoord gaat over drie thema's: roken, overgewicht en alcoholgebruik. Volgens Blokhuis zijn er op het gebied van roken al substantiële resultaten te zien. 'Roken is duurder gemaakt en je kunt op minder plekken roken. Tot voor kort begonnen elke dag 75 jongeren met roken, en inmiddels staat de teller op 40. Dit aantal is dus in een paar jaar tijd bijna gehalveerd.'

Anderen zien de maatregelen als betutteling en vinden dat je ook best een beroep kunt doen op de eigen verantwoordelijkheid van Nederlanders. Blokhuis is het hier niet mee eens. 'We verbieden niets, maar we maken stoppen makkelijker en beginnen moeilijker. Mensen mogen dus roken, alleen niet op plekken waar kinderen in de buurt zijn. Het is nog niet zoals in Finland, waar je niet mag roken op je eigen balkon als dit aan het huis van de buren grenst.'

Suikertaks

Ook op het punt van bestrijding van overgewicht was er kritiek. Volgens SP-Kamerlid Maarten Hijink had de industrie bijvoorbeeld harder aangepakt moeten worden, in plaats van de mensen die door deze industrie worden bestookt. Het belasten van suiker ziet Hijink dan ook niet als een oplossing, maar juist het opleggen van voorschriften waar de producenten zich aan moeten houden.

Volgens Blokhuis moet het voor mensen voornamelijk aantrekkelijker worden gemaakt om voor de gezonde optie te kiezen. 'Denk aan een logo waardoor je in één oogopslag kunt zien of een product gezond is, of gratis water in de horeca.' Ook een suikertaks blijft voor hem zeker een optie.

Luister ook | Raad voor Volksgezondheid wil een suikertaks


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen