Gezondheid25 jun '21 07:35

Zorgen om Delta-variant drukken optimisme

Auteur: BNR Webredactie

Heel Nederland gaat over een paar weken op groen. Dat zei corona-minister Hugo de Jonge gisteravond in het coronadebat. Toch zijn er veel zorgen over de Delta-variant van het virus die oprukt in Nederland. Het kabinet sluit verlenging van de anderhalvemeterregel en zelfs een lockdown in het najaar niet uit.

 Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. (ANP / REMKO DE WAAL)

Morgen wordt er flink versoepeld, maar de Tweede Kamer is bezorgd over de oprukkende Delta-variant van het virus, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Toch blijft minister De Jonge optimistisch. Nederland is van de kleur rood af en Friesland en Groningen staan zelfs op groen. D66-Kamerlid Jan Paternotte deelt zijn optimisme niet. Hij wijst op het grote aantal Delta-besmettingen in het Verenigd Koninkrijk, terwijl daar meer is gevaccineerd dan hier.

Regionaal ingrijpen

Ook De Jonge beaamt dat Nederland na deze 'feestzomer' wel weer op oranje of rood zou kunnen springen. Als dat gebeurt, gaat het kabinet eerst regionaal ingrijpen. En ja, er komt weer een nieuwe routekaart; de oude dateert nog van februari. Het kabinet gaat deze zomer in de 'waakstand' en De Jonge belooft zijn laptopje mee te nemen op vakantie. 'Wij blijven als kernteam ook vergaderen, ook gewoon de zomer door.'

Luister terug | BREEKT | Het is prima dat het demissionaire kabinet doorregeert

Half augustus hakt het kabinet een knoop door over hoe het verder gaat met de anderhalvemeterregel in de hoop dat de vierde golf dan nog niet is begonnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen