Gezondheid27 jun '21 12:27Aangepast op 21 jul '21 18:22

Gommers: Binnenkort advies over krijgen twee verschillende prikken

Auteurs: BNR Webredactie en Kees Dorresteijn

De Gezondheidsraad gaat binnenkort advies geven over het krijgen van twee verschillende coronavaccins. Dat verwacht IC-arts Diederik Gommers, vertelt hij in de BNR-podcast Vraag het Gommers. Als je gevaccineerd wordt met Pfizer, AstraZeneca of Moderna, krijg je twee keer dezelfde prik, maar in verschillende landen proberen ze al een combinatie van AstraZeneca en een mRNA-vaccin.

Image
(CDC)

Op dit moment kan het in Nederland niet: 'Nog niet', zegt Diederik Gommers. 'Ik verwacht dat dat advies er binnenkort wel komt.' Want ook Gommers ziet dat er een groot positief effect is als je met twee verschillende vaccins gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. 'Er is onderzoek gedaan, vooral in Spanje en Groot-Brittannië. Daar hebben ze gekeken of het slim is om na AstraZeneca een mRNA-vaccin te geven. In deze studie is dat Pfizer. Ook is er gekeken of je na een prik met Pfizer een prik met AstraZeneca kan krijgen. In de eerste resultaten die in mei werden gepubliceerd, werd er vooral gekeken naar de bijwerkingen.'

Luister ook | Mogen we een tweede prik van een ander vaccin?

Meer bijwerkingen

De vraag was bij de onderzoekers of je dan meer of minder bijwerkingen zag na het krijgen van twee verschillende vaccins. Volgens Gommers blijkt daaruit dat je met deze twee combinaties juist meer bijwerkingen krijgt: 'Je ziet dat het aantal bijwerkingen toeneemt. Vooral vermoeidheid, hoofdpijn, algemene malaise en spierpijn heb je meer als je zo'n combi neemt.' De vraag is of je dan wel meer antistoffen ontwikkelt bij het krijgen van twee verschillende vaccins. 'We zitten op smart te wachten op de uitslagen daarvan.' Nadat de uitslagen hiervan bekend zijn, verwacht de IC-arts direct een advies van de Gezondheidsraad.

Ook In Nederland wordt inmiddels getest of mensen twee verschillende coronavaccins mogen ontvangen. Afgelopen week maakten vier grote Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC bekend dat ze hiermee zullen starten.

Luister ook | Hoe werkt een antistoffentest? Diederik test het


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen