De eerste jongeren die een afspraak kunnen maken voor een vaccinatie is de groep die is geboren in 2004. Dat kan telefonisch via de GGD of met de DigiD via coronatest.nl vanaf 1 juli. Daarna volgen de geboortejaren 2005, 2006, enzovoort zoals bij de reguliere vaccinatiestrategie.
Gezondheidswinst
Volgens de Gezondheidsraad levert een vaccinatie de jongeren zelf directe gezondheidswinst op. Die is niet erg groot bij jongeren. Toch kunnen er ook bij jongeren complicaties en bijgevolg ziekenhuisopnames voorkomen waardoor en kunnen ook zij er langdurig last van hebben. Een vaccinatie zou dat voorkomen.
De indirecte gezondheidswinst voor de rest van de samenleving is belangrijk omdat die een ernstige opleving van het virus in het najaar kan helpen tegengaan. Tieners vanaf 12 jaar vaccineren levert volgens berekeningen van het RIVM samen met de rest van de vaccinaties een vaccinatiegraad op van 65 tot 85 procent. Die zou zorgen voor een afname van het reproductiegetal van 20 tot 35 procent. Belangrijk voor het aantal infecties, ziekenhuisopnames en IC-opnames en bij het voorkomen van sterfte bij volwassen. Een belangrijke factor in het voorkomen van de opleving van de deltavariant in het najaar zegt het OMT.
Adviezen
Het besluit van minister De Jonge komt tot stand na het advies van de Gezondheidsraad die stelt dat vaccineren de enige weg is uit de coronacrisis en dat dat veilig kan bij kinderen. Daarnaast was er een adviesronde met kinderartsen, (medisch)ethici, specialisten in kinderrechten en cardiologen. Die hebben De Jonge geadviseerd jongeren vanaf 12 jaar mee te nemen in de vaccinatiestrategie.
Internationaal
De Verenigde Staten en Canada vaccineren al jongeren vanaf 12 jaar met een BioNTech/Pfizer-vaccin. Duitsland, Frankrijk, Spanje en Roemenië zijn ook van plan dat vaccin aan te bieden aan alle jongeren vanaf 12 jaar. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) kijkt nu of ook het Moderna-vaccin kan worden toegediend aan jongeren.
