Gezondheid9 jul '21 07:04Aangepast op 9 jul '21 12:37

Nederland op weg naar code rood?

Auteur: BNR Webredactie

Nu de coronabesmettingen in rap tempo oplopen, zou Nederland zomaar weer rood kunnen kleuren op de Europese kaart. En dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor vakantiegangers.

Lees ook | Liveblog Corona

Europa-correspondent Stefan de Vries schat de kans dat Nederland inderdaad op code rood komt te staan '100 procent'. Op dit moment kleurt Nederland nog oranje en groen, maar deze week blijken drie keer zoveel mensen positief te hebben getest op corona als vorige week. Maar, voegt De Vries eraan toe, die kaart is puur informatief. Er zitten geen juridische gevolgen aan en ieder land kan voort zichzelf besluiten wat ze met die data doen. De gevolgen van een code rood voor Nederlandse vakantiegangers kunnen dus verschillend zijn per land of zelfs per regio.

Quarantaine

In het ergste geval kan gevraagd worden om in quarantaine te gaan. Een vakantie van twee weken naar Frankrijk kan dus veranderen in twee weken binnen zitten in quarantaine. Maar nu is natuurlijk het Europees coronapaspoort actief, waardoor landen de kleuren op de kaart zouden kunnen negeren. Tot nu toe kun je overal nog naar toe met de app.

(ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar)

Ziekenhuizen

De Tweede Kamer wil dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen bepalend wordt voor de Europese coronakaart. Het zijn op dit moment vooral jongeren die besmet raken en die komen meestal niet in het ziekenhuis terecht. En verreweg de meeste ouderen zijn al volledig gevaccineerd. Volgens De Vries zal het de Kamer zeker niet lukken om ineens de criteria te veranderen, omdat de zaken rond corona op Europees niveau worden besloten.

Luister terug | Nederland nauwelijks veranderd op nieuwe coronakaart Europa

De kaart waarop je kunt zien hoe het ervoor staat met jouw vakantiebestemming staat op https://reopen.europa.eu/nl . Daar zie je de kleuren, ook per regio. Maar De Vries raadt aan om echt naar de sites van de verschillende overheden per land te kijken.

Intussen denkt het kabinet aan nieuwe maatregelen, voor clubs en discotheken, meerdaagse festivals en toeristen. Het kabinet en de burgemeesters waren ervan overtuigd dat de crisis achter ons lag. Om nu te zeggen dat dat te vroeg was, is makkelijk praten, zegt Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Het was een gok, maar het OMT adviseerde destijds positief over de versoepelingen.

Zwakken beschermen

De vraag is wel of het zo erg is wat er nu gebeurt. Er worden nu vooral jongeren besmet en dat zou kunnen betekenen dat de druk op de ziekenhuizen niet direct weer stijgt. Van den Putte is dan ook heel benieuwd wat het OMT nu gaat adviseren. 'De kern van het coronabeleid is niet om te voorkomen dat mensen besmet worden, maar om zwakken te beschermen en het zorgstelsel overeind te houden.' Als daarbij vakanties in de problemen komen, is dat een vervelende bijkomstigheid.

Communicatie

Mochten er toch weer nieuwe beperkingen komen, dan zal het moeilijk worden voor het kabinet om dat op een goede manier te communiceren, denkt Van den Putte. Het probleem is namelijk niet duidelijk zichtbaar, nu voornamelijk jongeren besmet raken die zelf heel weinig risico lopen en het in de ziekenhuizen nog steeds heel goed gaat. Om jongeren ervan te overtuigen om zich te laten vaccineren, zou je moeten zoeken naar redenen die de doelgroep zelf aanspreekt. Zo zou het kunnen dat scholen en universiteiten weer dicht moeten. Bovendien blijft het zo dat ook jongeren heel ziek kunnen worden en de gevolgen van een Covid-besmetting lang met zich mee kunnen dragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen