Gezondheid9 jul '21 10:22

Nog geen directe zorgen over ziekenhuizen

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal coronabesmettingen stijgt flink door. Gisteren werden er bijna 5500 nieuwe positieve tests gemeld, tien keer zoveel als anderhalve week geleden. Het kabinet overweegt nieuwe maatregelen.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. (ANP / REMKO DE WAAL)

Luister ook | Nederland op weg naar rood?

In de ziekenhuizen gaat het nog goed. Er liggen nu minder dan 200 Covid-patiënten in het ziekenhuis. Ongeveer 80 procent van de recente besmettingen zit bij mensen tussen 10 en 30 jaar. Die worden zelden zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten, maar ze kunnen het virus wel overdragen, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. En er is nog steeds een aanzienlijk deel van de ouderen dat nog niet gevaccineerd is.

Delta-variant

De ervaring leert dat de ziekenhuisopnames pas plaatsvinden twee weken na de besmettingen. En ook het effect van eerst de meeste besmettingen bij jongeren en later ook bij ouderen hebben we vorig jaar al gezien, alleen waren de ouderen toen nog niet gevaccineerd. We weten nu zeker van de opkomende besmettingen met de Delta-variant, zegt Kuipers, dat je echt een volledige vaccinatie nodig hebt om voldoende beschermd te zijn, ook tegen ziekenhuisopname.

Kuipers hoopt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames beperkt blijft, maar we moeten er volgens hem rekening mee houden dat er zeker weer twee keer zoveel mensen in het ziekenhuis komen te liggen als nu, als de besmettingen ook onder de ouderen gaan stijgen. Hij vindt het heel verstandig dat het OMT nu kijkt naar aanvullende maatregelen. Een aantal dingen ligt daarbij voor de hand, zoals het cancellen van bepaalde evenementen en het beperken van het aantal bezoekers. En zeker moet er niet meer direct na een vaccinatie een toegangsbewijs voor clubs en evenementen worden afgegeven.

Reguliere zorg

Het ziekenhuispersoneel kan een eventuele nieuwe golf wel aan, zegt Kuipers. Een uitdaging is natuurlijk het inhalen van de reguliere zorg. Vooruitlopend op een vakantie was alle focus daar de afgelopen weken op gericht. 'En het laatste waar we op zitten te wachten is dat in die vakantieperiode de aantallen weer fors omhooggaan.

Luister terug | Viroloog Erasmus MC: 'Druk op ziekenhuizen nog laag, maar laten we ons niet rijk rekenen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen