Gezondheid8 jul '21 15:34

Nederland nauwelijks veranderd op nieuwe coronakaart Europa

Auteur: BNR Webredactie

Voor Nederland verandert voorlopig weinig op de Europese coronakaart. Grote delen van het land staan op oranje, een paar provincies staan op groen. De enige verandering op de nieuwe kaart, die donderdag is gepubliceerd, is dat Groningen van groen naar oranje is gegaan.

Liveblog Corona | Opnieuw forse stijging besmettingen

Image

Als het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, kunnen delen van Nederland op de kaart van volgende week wel een andere kleur krijgen. Landen kunnen de kaart gebruiken om maatregelen te nemen, zoals een inreisbeperking of een quarantaineplicht.

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests. De huidige stijging begon ongeveer een week geleden. De week ervoor houdt het niveau van Nederland in de Europese gegevens voorlopig nog laag.

De grootste brandhaarden zijn Amsterdam, Groningen, Kennemerland en Twente. Ook Rotterdam-Rijnmond, Utrecht en Hollands Midden tellen de laatste dagen veel nieuwe gevallen.

De grote veranderingen zijn in Zuid-Europa. Portugal was oranje en is nu rood geworden. Ook Spanje is nu bijna helemaal rood, op een paar regio's na. Catalonië, Valencia, Andalusië, de Canarische eilanden en enkele andere regio's hadden die waarschuwingskleur al en daar zijn onder meer Mallorca, Ibiza, Baskenland en Murcia bij gekomen.

Frankrijk is helemaal groen, op een paar overzeese gebiedsdelen na. Ook Duitsland, Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië zijn groen. Kreta is van groen naar oranje gegaan. Athene en Rhodos hadden die kleur al.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen