Gezondheid9 jul '21 12:43

Angst voor code rood: snel boeken in eigen land

Auteur: BNR Webredactie

De angst dat Nederland op de Europese vakantiekaart binnenkort rood kleurt, zorgt voor een run op vakanties in eigen land.

Center Parcs-park De Eemhof in Zeewolde
Center Parcs-park De Eemhof in Zeewolde (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Luister ook | Nog net op vakantie vóór code rood

Ondernemers in de reisbranche zeggen vandaag in De Telegraaf dat het slechte nieuws waar het kabinet eerder deze week op hintte, direct effect heeft. De laatste anderhalf jaar bleven sowieso al veel meer Nederlanders in eigen land, vertelt Mark Giethoorn, directeur van de Nederlandse en de Noord-Duitse tak van Center Parcs, en dit jaar was dat niet anders. Toch kozen ook veel gasten de laatste maanden - toen het weer mocht - voor een park in het buitenland. Giethoorn ziet nu weer meer boekingen in eigen land.

Buitenlandse gasten

Het aantal buitenlandse gasten in de Nederlandse parken ligt nu op 15 tot 20 procent, terwijl dat normaal ongeveer op de helft ligt. Ook de mensen uit het buitenland kiezen weer meer voor een vakantie in eigen land. Toen er werd versoepeld en de vaccinatiegraad steeds hoger werd, zag je dat mensen hun blik vooral weer richtten op het buitenland, maar nu zijn ze toch weer aan het twijfelen, zegt Giethoorn.

Switchen

Maar er is nog wel plek in de Nederlandse parken. Voor juli is ongeveer 90 procent geboekt en voor augustus 70 procent. Bovendien kunnen mensen die een Center Parcs-huisje hebben geboekt in een ander land tot 21 dagen vantevoren - en als echt iets op rood zou gaan zelfs tot een dag vantevoren - nog switchen naar een huisje in eigen land. De run op vakanties in eigen land heeft volgens Giethoorn geen gevolgen voor de prijs van de vakantie.

Luister ook | Nederland op weg naar code rood?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen