Gezondheid9 jul '21 19:48

Nieuwe maatregelen voor horeca, evenementen en culturele sector

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het gestaag toenemende aantal besmettingen terug te brengen. Deze gaan woensdagochtend om 6 uur in en zullen gelden tot 13 augustus. De horeca moet dan om 12 uur 's avonds op slot, er komt een eind aan Testen voor Toegang in de horeca en ook het aantal bezoekers van evenementen wordt aan banden gelegd.

(ANP PHIL NIJHUIS)

Demissionair premier Mark Rutte liet weten dat veel besmettingen tijdens uitgaan en feestjes thuis plaatsvinden. Er is daarom besloten om Testen voor Toegang voor de horeca op pauze te zetten en de anderhalve meter weer terug te brengen. Daarnaast moeten alle gasten een vaste zitplaats toegewezen krijgen.

Tot 13 augustus mogen evenementen met overnachting niet plaatsvinden. Voor eendaagse evenementen geldt dat een vaste zitplaats verplicht is en de anderhalve meter afstand als leidraad geldt. Op evenementen en in de culturele sector is twee derde van de totale bezoekerscapaciteit toegestaan.

'Neem je verantwoordelijkheid'

Rutte benadrukte dat het niet alleen aankomt op aanscherpingen in de horeca, evenementen en culturele sector, maar vooral op het eigen gedrag. 'Natuurlijk wil iedereen naar borrels met de buren en verjaardagsfeestjes, maar doe het verstandig en neem je verantwoordelijkheid', aldus de demissionair premier.

Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, waren de meeste versoepelingen verantwoord, maar heeft de deltavariant roet in het eten gegooid. De Jonge: 'Het is ongekend. Eerst kwamen er per dag 500 tot 600 positieve testen bij, vandaag waren dit er 7.000. Het gaat razendsnel.'

Luister terug | 'Laten we ons niet rijk rekenen'

Jongeren

Hij stelde dat het nu vooral om jongeren gaat, maar dat het op dit tempo onvermijdelijk is dat zij het virus aan andere generaties zullen doorgeven. De Jonge maakt zich met name zorgen over grote steden: '[Daar] wandelt het virus niet alleen door generaties, maar ook door de wijk.'

'Ook jongeren kunnen flink ziek worden van het virus. De kans dat je in het ziekenhuis belandt is klein, maar niet nul. Een kwart van de jongeren tussen 16 en 25 jaar heeft drie maanden na besmetting nog steeds klachten. Als we dat kunnen voorkomen door nu gas terug te nemen, dan moeten we dat doen. Doen we dat niet, dan loopt zorgvraag op.' De Jonge benadrukte dat het probleem niet is dat we deze vraag niet zouden aankunnen, maar vooral dat er zoveel zorg moet worden ingehaald.

Zomervakantie

De demissionair minister besteedde kort aandacht aan de zomervakantie. Het feit dat andere landen extra eisen kunnen stellen aan Nederlandse reizigers als het aantal besmettingen stijgt, zou volgens hem een extra stimulans vormen om het aantal besmettingen omlaag te brengen. Het volgen van de basisregels is cruciaal om versoepelingen mogelijk te maken, stelde De Jonge.

Lees terug | Liveblog corona: bijna 7.000 nieuwe besmettingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen